Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  När på hösten ska man slakta grisen?  (läst 3547 gånger)

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
När på hösten ska man slakta grisen?
« skrivet: 05 sep-10 kl 21:06 »
Vi ska slakta våra två första linderödsgaltar i höst. De är födda i mars. Som jag har förstått det, så ansätter de mer fett ju kallare det blir på hösten. När är det lämpligt att slakta dem om man vill ha dem sådär "lite lagom feta"?
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #1 skrivet: 05 sep-10 kl 22:28 »
oftast hänger slakten på utomhustemperaturen... lämpligt att slakta när termometern håller under 10grader... om man inte har kylrum...köttet ska ju hänga..
Fjäderfän och kaniner

Skogsnatt

  • Gäst
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #2 skrivet: 06 sep-10 kl 20:00 »
Vi ska slakta våra två första linderödsgaltar i höst. De är födda i mars. Som jag har förstått det, så ansätter de mer fett ju kallare det blir på hösten. När är det lämpligt att slakta dem om man vill ha dem sådär "lite lagom feta"?
Utan att ha sett svinen, så skulle jag nog rekommendera i början av november

Existens?

  • Gäst
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #3 skrivet: 07 sep-10 kl 10:33 »
Om de är födda i Mars så är jag ens tveksam att de är klara till jul..annars är ju början-mitten av december lämpligt om du vill salta skinkorna.

Har du mätt dom?

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #4 skrivet: 24 okt-10 kl 09:36 »
Om de är födda i Mars så är jag ens tveksam att de är klara till jul..annars är ju början-mitten av december lämpligt om du vill salta skinkorna.

Har du mätt dom?
Och vad är definitionen på "klara"?
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.

louise

  • Gäst
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #5 skrivet: 24 okt-10 kl 20:20 »
Klar och klar ja.. målet är väl för en linderödare att den inte blivcit för fet, å då är det lika bra att ta den senast november, sen får den vara hur liten den vill.

karolina_björk

  • Inlägg: 39
    • Södermanland
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #6 skrivet: 24 okt-10 kl 20:29 »
Och glöm inte att om det verkligen är galtar (och inte kastrater) så kan köttet få en oangenäm doft av urin/galtlukt (vid tillagning) om de är könsmogna vid slakt!

edithsdotter

  • Gäst
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #7 skrivet: 24 okt-10 kl 20:56 »
Och glöm inte att om det verkligen är galtar (och inte kastrater) så kan köttet få en oangenäm doft av urin/galtlukt (vid tillagning) om de är könsmogna vid slakt!

Har Du erfarenhet av detta med galtlukt/-smak hos Linderödssvin eller är det ett allmänt antagande?

Existens?

  • Gäst
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #8 skrivet: 24 okt-10 kl 22:34 »
Det gäller alla grisraser, att dom kan få galtsmak. Allt annat är bara påhitt.

Existens?

  • Gäst
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #9 skrivet: 24 okt-10 kl 22:37 »
Och vad är definitionen på "klara"?

Min, och de flestas mått, är ju om det blir några kotletter att tala om. Allt för små kotletter och en file tjock som en tandkrämstub, då är grisen för liten. Annars är den ju klar att äta hela tiden så att säga, ända från den är liten. Men man vill ju få ut nåt av det också.

louise

  • Gäst
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #10 skrivet: 24 okt-10 kl 22:43 »
Jag slaktade 6 st 10-månadersgaltar av linderöd, samtliga smakade galt. Sedan dess vågar jag inte vänta mer än max 5 månader, då är de ofta könsmogna. Men jag har inte provat slakta unggalt alls, jag skickar alla de till chark.

 

40+

  • Inlägg: 190
  • Våran "lilla" Ida
SV: När på hösten ska man slakta grisen?
« Svar #11 skrivet: 26 okt-10 kl 00:14 »
Jag har nte haft en enda som smakat galt och den sista vi slaktade var en galt på 15 månader och han smakade hur bra som helst :) Men vi tar alltid en bit och kokar direkt , just för att kolla . Om det skulle vara galt lukt så blir katterna och hundarna desto lyckligare :)
Nybliven gårdsägare


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

427 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser