Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur länge ska kanin hänga efter slakt???  (läst 11406 gånger)

jennabus

  • Inlägg: 62
  • Kaninuppfödare
    • Norrbotten
    • Mytoskaniner
Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« skrivet: 12 aug-10 kl 14:10 »
Slaktade för ett tag sedan tre kaniner och fick en massa "goda" råd av div jägare... Det funkade inge bra alls då köttet fick hänga för länge... Nu skall jag ta nästa omg på 4 och jag vill inte stå och slänga en massa kött igen...  Jag hänger i min matkällare där ventilationen inte är toppklassad men tillräcklig, temp mellan 5 och 9 grader beroende på årstid...
Sedan funderar jag på en sak till. Har fått stränga order om att aldrig skölja köttet vid slakt oavsett vilket djur det är utan torka och rengöra med minsta möjliga mängd vatten...

//Jennie

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #1 skrivet: 12 aug-10 kl 15:00 »
Lyssna INTE på vanliga norrlandsjägare när det gäller att ta tillvara kanin... ;) Kaninkroppen SKA sköljas  av efter slakten (precis som när man slaktar kyckling). Då får du bort eventuellt hår som fastnat på köttet, och så blir allt rent och fräscht. Det är skillnad på vitt kött och vanligt viltkött (tex älg) på det viset. 
Dom behöver inte hänga mer än ett dygn egentligen. Jag hänger olika länge beroende på vad jag har för möjligheter. Nu när det är rötmånad tänker jag ta ner dom redan dan efter, för att vara säker på att inget går snett. Och då hänger jag dom i kylen i köket. ;) Annars när jag har möjlighet får dom hänga två eller tre dygn, men inte längre.

Ska du hänga dom ute (eller nånstans där det finns minsta risk att flugor kommer åt köttet) så tycker jag att du ska köpa en viltsäck för fågel. Det är en säck av fin-finmaskigt nät som man hänger kring kroppen, och den stänger alla kryp ute, samtidigt som luften får cirkulera.
Annars kan du kanske hänga i kylen om du har plats?

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

jennabus

  • Inlägg: 62
  • Kaninuppfödare
    • Norrbotten
    • Mytoskaniner
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #2 skrivet: 12 aug-10 kl 15:25 »
Ok då gör jag rätt denna gången hoppas jag... Jag har ju min matkällare så där hänger de bra utan insekter el liknande... Kylen skulle aldrig gå då jag har en liten där jag knappast får plats med mat till 5 personer för en vecka utan kaniner som hänger :)...

//Jennie

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #3 skrivet: 12 aug-10 kl 15:36 »
Jag sköljer kaninen efter slakt och hänger dem i källaren 40 dygnsgrader precis som allt annat. Eftersom kaniner är små är ytan stor i förhållande till volymen och köttet torkar därför lite. Jag kokar alltid köttet, så det gör inget.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #4 skrivet: 12 aug-10 kl 15:38 »
Ok då gör jag rätt denna gången hoppas jag... Jag har ju min matkällare så där hänger de bra utan insekter el liknande... Kylen skulle aldrig gå då jag har en liten där jag knappast får plats med mat till 5 personer för en vecka utan kaniner som hänger :)...

//Jennie

Låter som att matkällaren kommer väl till pass då... ;)

Lycka till med slakten!

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

jennabus

  • Inlägg: 62
  • Kaninuppfödare
    • Norrbotten
    • Mytoskaniner
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #5 skrivet: 12 aug-10 kl 17:18 »
Jag sköljer kaninen efter slakt och hänger dem i källaren 40 dygnsgrader precis som allt annat. Eftersom kaniner är små är ytan stor i förhållande till volymen och köttet torkar därför lite. Jag kokar alltid köttet, så det gör inget.

 Gjorde exakt så förra gången och det gick inge bra tyv... Köttet han bli dåligt tyv så det var bara att slänga....

//Jennie

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #6 skrivet: 12 aug-10 kl 17:40 »
Nej, den här tiden på året och på sommaren överlag så skulle jag aldrig riskera köttet genom att hänga så länge i en källare. Det räcker ju gott att hänga dom över natten. Det är ju då bättre att kanske vara tvungen att koka en halvtimme extra istället för att riskera att behöva slänga alltihop...  :-\

Jag är glad att jag har två kylskåp!  ;D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #7 skrivet: 12 aug-10 kl 18:30 »
Den här tiden på året slaktar jag ingenting. Hösten är bättre för sånt.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #8 skrivet: 12 aug-10 kl 18:40 »
Den här tiden på året slaktar jag ingenting. Hösten är bättre för sånt.

Jag slaktar alltid lite undan för undan, så det blir alltid litegrann nu på sensommaren oxå... Och rötmånaden är ju ett gissel... Så då får dom hänga lite kortare helt enkelt. ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #9 skrivet: 14 aug-10 kl 13:45 »
24 timmar i +4 grader är det idealiska.
Gösta

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #10 skrivet: 14 aug-10 kl 16:54 »
Slaktade för ett tag sedan tre kaniner och fick en massa "goda" råd av div jägare... Det funkade inge bra alls då köttet fick hänga för länge... Nu skall jag ta nästa omg på 4 och jag vill inte stå och slänga en massa kött igen...  Jag hänger i min matkällare där ventilationen inte är toppklassad men tillräcklig, temp mellan 5 och 9 grader beroende på årstid...
Sedan funderar jag på en sak till. Har fått stränga order om att aldrig skölja köttet vid slakt oavsett vilket djur det är utan torka och rengöra med minsta möjliga mängd vatten...

//Jennie
En kanin behöver inte mer än i dygn i 4-5 grader. Glöm det där med vatten, det är en gammal myt. Behöver något tvättas rent, så gör det. Om man kollar i ett slakteri, så sprutar  det vatten överallt. Om man av någon anldening bara torkar på en  förorenad slaktkropp, så får man inte bort det och köttkvaliteten försämras väldigt snabbt.
Om du har dåligt med möjlighet att hänga, så är det bättre att frysa omgående och sen tina långsamt i kylen, när du ska använda köttet

jennabus

  • Inlägg: 62
  • Kaninuppfödare
    • Norrbotten
    • Mytoskaniner
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #11 skrivet: 24 aug-10 kl 12:03 »
Måsta bara berätta att allt gick bra och det ligger massa mumsigt kött i frysen och väntar på tillagning :).. Nu återstår ytterligare några som skall slaktas innan vintern och det är lite markabert men jag ser fram emot det :)... Har tom funderat på att skaffa ett avelspar endast för kött till nästa år att mixa med mina tävlingsdjur....

//Jennie

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #12 skrivet: 24 aug-10 kl 13:20 »
Måsta bara berätta att allt gick bra och det ligger massa mumsigt kött i frysen och väntar på tillagning :).. Nu återstår ytterligare några som skall slaktas innan vintern och det är lite markabert men jag ser fram emot det :)... Har tom funderat på att skaffa ett avelspar endast för kött till nästa år att mixa med mina tävlingsdjur....

//Jennie

Härligt!  :D Visste väl att du skulle bli fast...  ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

regnpipan

  • Gäst
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #13 skrivet: 24 aug-10 kl 13:32 »
Behöver något tvättas rent, så gör det.

absolut.

Men själv använder jag inte vatten. Jag har alltid en sprayflaska med ättika i närheten när jag slaktar. Decinficerar och hinner avdunsta innan köttet hängt klart. Ger mao ingen smak men höjer hygienen.

24 timmar i +4 grader är det idealiska.

Sedan förstår jag inte riktigt det där med att kaniner inte skulle behöva hänga i 40 dygnsgrader som allt annat kött. Det är ju frågan om en kemisk process som skall hinna ske i muskulaturen innan den omvandlats från muskel till kött.

Qiz

  • Inlägg: 295
    • Västergötland
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #14 skrivet: 24 aug-10 kl 14:40 »
Sedan förstår jag inte riktigt det där med att kaniner inte skulle behöva hänga i 40 dygnsgrader som allt annat kött. Det är ju frågan om en kemisk process som skall hinna ske i muskulaturen innan den omvandlats från muskel till kött.

Hur länge ska kyckling hänga?
Mvh Zandra

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #15 skrivet: 24 aug-10 kl 14:48 »
generellt med allt kött är 40dygnsgrader temp gånger dygn 8grader 5dygn tex=40
viktigt oxå att köttet inte blivit kallare än 0 grader snabbare än 10timmar..då avstannar mörningsprocessen..
visst det funkar att stoppa köttet direkt i frys..det har jag gjort många gånger med kanin och tupp.. men kvaliten blir bättre om köttet hänger.. sommartid är det svårt att hänga köttet lämpligt och då har jag lagt det i marinad i kylen över natten istället...
Fjäderfän och kaniner

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #16 skrivet: 24 aug-10 kl 22:58 »
När det gäller vitt kött så skall detta kött inte möras. Rött kött däremot gäller 40-regeln.
Kaninkroppen bör kylas ner till +4 grader inom 2 timmar. Den bör hänga i ca 24 timmar innan packning sker.
Orsaken till detta är att den skall tömmas på vätska och få en fasthet i köttet.
Vilt kött möras för att mildra viltsmaken och få en nedbrytning i muskelaturen.
Gösta

 

regnpipan

  • Gäst
SV: Hur länge ska kanin hänga efter slakt???
« Svar #17 skrivet: 25 aug-10 kl 07:52 »
generellt med allt kött är 40dygnsgrader temp gånger dygn 8grader 5dygn tex=40
viktigt oxå att köttet inte blivit kallare än 0 grader snabbare än 10timmar..då avstannar mörningsprocessen..
visst det funkar att stoppa köttet direkt i frys..det har jag gjort många gånger med kanin och tupp.. men kvaliten blir bättre om köttet hänger.. sommartid är det svårt att hänga köttet lämpligt och då har jag lagt det i marinad i kylen över natten istället...

Så tänker och gör jag också. Sedan hade jag iofs för mig att köttet långsamt skall ner till 10 grader första dygnet för att undvika risken för köldsammandragning.
Vid denna årstid så använder jag en gammal kyl för hängning av slaktkropparna, vädrar ett par gånger om dygnet för att få lite luftcirkulation.

Hur länge ska kyckling hänga?

40 dygnsgrader som allt annat kött (enligt vad jag lärt mig)

När det gäller vitt kött så skall detta kött inte möras. Rött kött däremot gäller 40-regeln.
Kaninkroppen bör kylas ner till +4 grader inom 2 timmar. Den bör hänga i ca 24 timmar innan packning sker.
Orsaken till detta är att den skall tömmas på vätska och få en fasthet i köttet.
Vilt kött möras för att mildra viltsmaken och få en nedbrytning i muskelaturen.

Är det skillnad på vildkanin och tamkanin? Vildkanin skall ju hänga 40 dygnsgrader och så vitt jag vet är enda betydande skillnaden på vildkanin och tamkanin det liv de lever och den mat de konsumerar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

710 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har dessa godingar i mitt fritidshus och har lagt band på själv att inte läsa de förens jag har läst ut en annan bok, mycket tråkigare bok, vilket gett mig en rejäl sporre att läsa ut den och börja med dessa tidningar! Har tjuvläst en och spoiler, den var jätteintressant!
/Rebecca B

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser