Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tomat  (läst 9425 gånger)

J PEPE

  • Inlägg: 16
    • Halland
    • www.eftracykeluthyrning.se
SV: Tomat
« Svar #20 skrivet: 28 maj-10 kl 21:19 »
Har just fått ett växthus och är jätte glad. Har förgrott tomater i köksfönstret (200st) som jag precis satt ut i växthuset, och jag undrar hur jag ska göra med näring? Hur gör jag lagom starkt nässelvatten? även till paprika och basilika... Jag är total nybörjare när det gäller det här. tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???

Jag brukar bara ösa ner rejällt med nässlor i en bunke. har inte funderat på hur mycke egentligen. Och när det har stått några dagar så tar jag en liter nässelvatten till en tioliters kanna. Och så fyller jag samtidigt på nässelbunken med en liter nytt vatten.

Oj, 200 st. Kanske ska glädja släkt o vänner med en liten planta. Dom småtomater jag odlat har givit rejäl skörd.
Skånsk Blommehöna och bin
www.eftracykeluthyrning.se

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
SV: Tomat
« Svar #21 skrivet: 29 maj-10 kl 07:02 »
Hur gör jag lagom starkt nässelvatten? även till paprika och basilika... Jag är total nybörjare när det gäller det här. tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???

Jag brukar samla så mycket nässlor som får plats i en 12-l-hink, på med vatten, låt stå 5-10 dagar. Sila och häll på nytt vatten en gång till på samma nässlor. När jag ska använda gödningen, blandar jag ca 1 del nässelvatten med 9 delar vatten.
MVH Rosita zon 1

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Tomat
« Svar #22 skrivet: 29 maj-10 kl 09:36 »
Jag fyller ett lämpligt kärl med så mycket nässlor som får plats/så mycket jag orkar plocka. Fyller med vatten och låter stå 7-14 dagar beroende på temp, kortare om det är varmt. Sedan tar jag av vattnet i en vattenkanna eller hink, och späder till ljus tefärg. I nässelvatten fyller jag på nytt vatten. Detta fortsätter tills vattnet som ligger på nässlorna inte bli mörkare än te, då startar man en ny laddning (eller helst hat man redan gjort det, i en annan behållare. Har man två behållare har man alltid nässelvatten). Har man inte så mycket nässlor funkar andra växter, tex kirskål, vallört allt egentligen, men allt har inte lika högt näringsinnehåll. Har man gödsel kan man göra på samma sätt.

Ljus tefärg är lagom starkt när man vattnar. Vattna på rötterna, inte på bladen.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Dungenanja

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
SV: Tomat
« Svar #23 skrivet: 29 maj-10 kl 12:20 »
Hmm... Jag igen. Hästgödseln finns att tillgå i alla stadier, från rykande färsk! till flera år gammal (zukinin gillar den gamla) jag har laggt betongblock som varit en husgrund som kant på mina odlingsbäddar har geoväv ner mot marken och sen ett 15cm tjockt lager med gödsel som legat ute länge som jag krattat ihop från hagen. ovanpå ett lika tjockt lager villaplantjord som jag köpt. där har jag petat ner tomatplantorna. De som fick plats... Några testade jag att plantera rakt i hästskiten som jag tagit ur hagen de verkar nöjda oxå,de har stått där 2veckor.  :) vill fortfarande veta om nässelvatten... hur gör man? ???

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Tomat
« Svar #24 skrivet: 29 maj-10 kl 13:03 »
Jag har ju skrivit en jättebra instruktion två inlägg upp  ;).
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Dungenanja

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
SV: Tomat
« Svar #25 skrivet: 29 maj-10 kl 16:10 »
Tack för alla tips! upptäckte inte sid 2 förrän nu... :-[ :-[ jag har redan fyllt nässelhinken och nu är det bara att vänta då! jag har förövrigt gett bort plantor till släktingar och vänner arbetskamrater och deras släktingar oxå, för jag får inte plats med alla men har inte hjärta att bara kompostera dem... ;)

Chatora

  • Inlägg: 26
    • -
    • Handarbetsbloggen
SV: Tomat
« Svar #26 skrivet: 20 jul-10 kl 21:23 »
Hej! Detta är första sommaren för oss med växthus och tomatplantor. De har blivit höga och fina, vissa har börjat få gröna små kartar. Men bladen ser jättetråkiga ut! De är gröna och fina men det är som att de slokar ihop och viker ner sig mot marken. Undrar om det kan bero på för hängivet vattnande? De har aldrig torkat, och bladen är fina och fräscha annars..  Har ni någon ide´?
Må din väg gå dig till mötes. Och må vinden vara din vän
Må solen värma din kind. Må regnet vattna din själs jord
Och tills vi ses igen, må Gud hålla dig i sina händer

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Tomat
« Svar #27 skrivet: 20 jul-10 kl 23:00 »
De nedersta bladen är liksom förbrukade, typ urväxta skor.
Ta bort gulnat och trött. Växtkraften har där gått tillbaks till plantan, gult skal kvar..
Det är så det funkar ;)
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: Tomat
« Svar #28 skrivet: 21 jul-10 kl 00:05 »
Jag odlar mycket öststatstomater i år. Stupice heirloom, Silvery fir tree och Ola polka.
Silvery fir tree är verkligen en vacker planta!
Jag får återkomma om skörden. Men det ser ut att bli en hel del tomater. Odlar det mesta i kruka, men två silvery fir tree står även på friland och tycks trivas mycket väl.
Om jag minns kan jag posta lite bilder vid senare tillfälle.

Så vilka favoritsorter har ni? Jag skulle vilja ha inspiration inför nästa år. Börjar redan inse årets misslyckanden för att planera på nästa år :D

Egenskaper jag önskar
* Högavkastande
* Köldtålig (eller jaha, det är trevligt att slippa ha ett växthus helt enkelt)
* God
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
SV: Tomat
« Svar #29 skrivet: 21 jul-10 kl 09:24 »
Hej! Detta är första sommaren för oss med växthus och tomatplantor. De har blivit höga och fina, vissa har börjat få gröna små kartar. Men bladen ser jättetråkiga ut! De är gröna och fina men det är som att de slokar ihop och viker ner sig mot marken. Undrar om det kan bero på för hängivet vattnande? De har aldrig torkat, och bladen är fina och fräscha annars..  Har ni någon ide´?

Vädra och skugga väl när det är såhär hett avdunstar ibland plantorna snabbare än de kan dricka och då kan de se slokande ut trots att det finns vatten i marken så kan man få ner temperaturen något kan det hjälpa plantorna (+pollineringen blir bättre ifall det inte är alltför hett). Odlar du i marken behöver det inte vara dyblött utan det är bra ifall markytan får torka upp mellan vattningarna + vattna morgon-förmiddag aldrig kväll, blöta plantor + lägre nattemperaturer = riskt för gråmögel.

Även vissa brister i växtnäring ska kunna ge blad som mera pekar nedåt så har du vattnat mycket och inte gett extra näring kan det vara yttterligare en möjlig orsak.

 

Opicina

  • Inlägg: 99
  • Assisterande trådurspårare
    • Uppland
SV: Tomat
« Svar #30 skrivet: 28 jul-10 kl 09:30 »
Tomatblad som krullar sig neråt (men fortfarande är vattenspända) verkar vara något helt normalt. Jag läste någon annanstans att det tydligen beror på att mycket kolhydrater samlas i bladen för att tomaten inte hinner bränna dem under natten på grund av låg natt-temperatur.

När det var som hetast nu i juli slokade mina gurkblad trots välvattnade rötter och marktäckning. Duschning av bladen med sprutflaska hjälpte stort. Tomaterna bredvid slokade inte alls.
Hanlon's razor: Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

628 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser