Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Snabb jordbearbetning med grisar?  (läst 10776 gånger)

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #20 skrivet: 20 aug-09 kl 21:35 »
Kul med uppdatering Existens?! Den delen av projeketet som handlade om bra grisliv verkar ju av bilderna att döma gått mycket bra!  :D

Existens?

  • Gäst
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #21 skrivet: 20 aug-09 kl 21:41 »
Min galt plöjer 50 kvm på två veckor. Funkar inte nåra galtar så hos dig? Eller varför jobbar min boris tusen ggr snabbare än alla tjerj och kultingar tillsammans?
Galten här är nog den som är absolut latast, han ligger nog mest och slappar, jag har aldrig sett honom böka. Fråga mig inte varför..

Lia-Ia

  • Inlägg: 100
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #22 skrivet: 07 jul-10 kl 13:46 »
Och med det här sprack min plan  :-\
som bestod i att jag skulle inhandla två suggor för att ha att bereda 1 ha mark nästa höst.

Jag hade planer på att ha två suggor och betäcka dom på vintern för att få smågrisar att slakta till hösten och samtidigt använda dom till till att bereda mark under hösten.
Är det bara att glömma detta?
Hur bra blir beredningen, måste man ändå plöja efteråt eller kan man bara harva och så?
Skulle det fungera att låta dom gå hela vintern?

Och nu till en annan fråga:
Har alla galtar, eller hur gör man annars? Känns lite överdrivet att ha en galt om man bara har två suggor, eller skulle man kunna köpa dräktiga suggor varje år?
Hur gamla måste kultingar vara innan dom kan hjälpa till med beredningen?

Existens: Hur går det med markberedningen med dina 200 grisar på 1 ha?

Existens?

  • Gäst
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #23 skrivet: 07 jul-10 kl 14:39 »
Den bearbetningen är bara en dröm än så länge, det har ökat lite långsammare än tänkt, så i år är det bara ca 60 grisar, och dom får ett halvt hektar, får se vad som händer.
Biten från förra sommaren är härligt grön och frodig..av kvickrot :)

Det skulle nog gå med färre grisar om man bara ger dom en liten bit i taget, är sträng och låter dom böka igenom den rejält innan dom får nytt. Problemet är att när du kommer till tionde remsan..så är den första översållad med fröogräs.
Så många grisar går det åt, helt klart. Och ska jag vara helt ärlig så har jag skippat iden om grisar som ogräsbekämpare, det får bli gammaldags svart träda istället.
Grisarna får ju såklart gå ute ändå, men bara för att ha det bra, inte göra nån större nytta.

Det blir rätt hårt efter dom, så plöja är inte fel, det behövs ofta också för att jämna till åkern igen.
Att låta dom gå över vintern kan du göra om du har väldigt gynnsam jord, dvs sand. Annars får du en ren lervälling där varken grisar eller människor mår bra, och definitivt inte växer. Själv blev jag även anmäld av grannar, när jag hade grisar ute på vintern. När det kivades vid digivning trodde folk att dom skrek av kyla...

Om du använder en vanlig ras, så behöver du ingen galt, utan kan använda semin istället, mycket billigare och smidigare på alla vis. 4 doser till 2 betäckningar av 2 suggor kostar ca 300 kr..jämfört med att hålla en galt med foder året om...

Till Linderöd däremot finns ju ingen semin.. kanske en affärside för den driftige...?

Lia-Ia

  • Inlägg: 100
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #24 skrivet: 08 jul-10 kl 09:55 »
Är det inte märkligt att alla "bra ideér" visar sig att inte vara så bra  :-\

Någon sand har vi inte på milsvidd omkrets, det är lera, lera och så lite lera till uppe på den andra leran.

Så det är vanlig gris som man ska satsa på med andra ord ... å andra sidan var ju ursprungstanken att dom skulle göra nytta, inte att de skulle gå ute och ha det bra och skapa kvickrots-oldingar ;)
Så man skulle kanske skippa hela tanken med att ha gris ... eller bara köpa två stycken småkultingar för att få eget kött ... fast risken med sådana projekt brukar ju vara att de blir kvar som sällskapsdjur, jag har ännu inte förmått mig till att ta återtag på lammen, utan åker hellre till affären och köper lammkött, korkat, men de är ju lite mindre levande på det sättet  ::)
Vad för ras rekomenderar du? Och om det nu skulle vara så att slaktgrisarna inte alls blir slaktgrisar, utan inneboende som jag senare vill betäcka, är det då något särskilt som man ska tänka på? Jag tror (?) att jag har förstått att slaktgrisarna är blandraser, men kan man ta en sådan sugga och avla vidare på, eller blir inte det bra? Finns det "renrasiga" suggor som man använder i slaktgrisaveln, som jag hellre borde satsa på att köpa ... inte för att jag redan nu påstår att de kommer bli kvar efter slaktsäsongen men ...  o:)

När ska de små kultingarna vara födda för att man ska kunna ha dom ute enda fram till slakt? Det gör ju inte så mycket att de är inne när de är små, men jag vill gärna att de ska gå ute när de blir större. Hur gamla är dom när man skickar dom till slakt? Hur gamla är dom när man hämtar dom från mamma-gris?

Oj, det blev visst "tusen frågor", ledsen!

Existens?

  • Gäst
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #25 skrivet: 08 jul-10 kl 10:33 »
Har du lera överallt omkring dig, så lovar jag att du kommer att vilja ta in dom i slutet av oktober-mitten på november. Är det en regnig höst så är det inte kul och man kan må rent fysiskt dåligt av att se dom vada fram i skiten. Så nån box kanske kunde vara förberedd när det är så dags? Det är även bra att ta in dom nån månad innan slakt för att dom ska lägga på sig lite vikt och fett.
Slakt i slutet av november är ju lämpligt, om du vill salta in julskinkan. Utegrisar brukar bli ca 8 månader vid slakt om de går över sommarhalvåret..så då är det bara att räkna baklänges....*räknar*.....dom bör alltså vara födda i mars nån gång, vilket innebär att du får dom i mitten av maj, eftersom de är runt 2 månader gamla när man säljer dom.
Och det ska vara friska fina kultingar, inga pellar.

Om du räknar med att de kanske går kvar så är det ju en fördel om det är hon-grisar ;)

Själv brukar jag vara less på dom när dom är runt 120 kg och bara förstör varenda grej man fixar åt dom, så slakten brukar gå rätt bra, även om det är värre när man bara har haft 2.

Slaktsvin är 3-raskorsningar. Mamma sugga är en korsning mellan 2 och sen tillför man en tredje med pappan.
Dom funkar att ha som suggor, även om de inte ger  så många kultingar som de riktiga, men fullt acceptabelt för en hobbybonde.
En kulting som är avsedd att bli avelssugga kostar nästan 3 gånger så mycket som en vanlig, så det är inget vidare alternativ om du trots allt slaktar den sen..

louise

  • Gäst
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #26 skrivet: 08 jul-10 kl 10:43 »
När det gäller gödsel och undvika övergödning så säger man 2 suggor + smågrisar/ha eller 10 slaktsvin /ha. Per år. Tror jag...

Jag hade 1 galt + 2 suggor m smågris + 11 slaktsvin (slaktsvinen från augusti) förra året på.. 0,5-0,6 ha förra året. Där är rensat utom en remsa som jag plöjde uselt. Så jag har ett band av kvickrot iallafall.

Det är linderödssvin och Ex, du pratade om att mina var mycket mer effektiva än dina. I allafall kan jag konstatera att de här puckade expertråden om att grisar betar så länge det finns bete, är helt absurda. Mina grisar börjar böka inom 60 sekunder när de får nytt bete.  Efter några dagar övergår de sen till att även tugga i sig gräs.

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #27 skrivet: 08 jul-10 kl 10:51 »
Vi har två unggaltar, linderöd födda i mars, på 0,3 ha åker + alslyskog. De betar lite fint på åkern, gräver enstaka hål, men inne i skogen har de vänt upp och ned på varenda centimeter! Lätt att se vad de föredrar.  ;D
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

Lia-Ia

  • Inlägg: 100
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #28 skrivet: 08 jul-10 kl 11:58 »
Var går gränsen för "smågrisar" och "slaktgrisar"? Blir en yta på 1 ha för lite om man på hösten har 2 suggor och deras då 6 månaders gamla kultingar? Fast å andra sidan skrev du Stabon att du hade fler än så på ett ½ hektar? Och Existens hade 60 på ½ ha?
När blir dom könsmogna föresten, när måste man skilja bort små-galtarna för att de inte ska betäcka honorna?
Det känns som att jag inte riktigt har tänkt igenom detta, får nog gå till affären och köpa en bok "Att ha grisar", eller liknande.

Det är nog dumt att köpa avelssuggor om de är så mycket dyrare, då blir det i så fall två "vanliga" slaktgrisar och hoppas på att de blir 120kg och buffliga. Men om det senare blir betäckning kanske det bara är bra att de inte får så många kultingar. Hur många kultingar är förresten "inte så många"?

Mitt planerade gris-bete ligger på en åker och har tyvärr inte så mycket skog att tillgå, så om de vill böka så får de snällt göra det på åkern, som alltså ska plöjas upp till nästa höst. Vilket jag hade hoppats på att jag skulle slippa med 2 grisar.

louise

  • Gäst
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #29 skrivet: 08 jul-10 kl 12:10 »
Slaktgris räknar jag efter 3 månader ålder, möjligt det egentligen ska vara tidigare, men mina diar så länge, jag vänjer aldrig av dem, utan de får göra det själva.

Om jag ska vara säker på inget bråk eller betäckningar skiljer jag av mina galtar och gyltor absolut senast vid fem månader. Helst vid fyra.

Även om grisar bökar brukar man behöva plöja. Marken blir oerhört ojämn. Man kan fundera på nån sorts.. bara använda kultivator eller nåt sånt på ytan också. Det grisarna gör är att äta upp ogräs och skadedjur, men de skapar inte en såbädd.

 

Existens?

  • Gäst
SV: Snabb jordbearbetning med grisar?
« Svar #30 skrivet: 08 jul-10 kl 12:14 »
Gränsen mellan en smågris och ett slaktsvin går vid ca 30 kg levande vikt.

Det är nog så som Stabon säger, att det finns nån sån där slags regel om hur många man ska(får) ha per hektar. men enligt mig är det en helt vansinnig gräns som gör att det absolut inte kommer att bli genomarbetat ( vilket iofs kanske var det som lagstiftaren önskade) . 2 suggor med smågrisar, alltså ca 22 djur på ett hektar är gott om plats.
Linderödare bökar säkert hårdare, det är riktigt. Mycket hänger också på vädret..just nu med 25 grader och sol, så gör dom inte många knop..

En riktig avelssugga får oftast runt 14-16 små. En slaktsvinssugga brukar ligga runt 10, men det beror mycket på om det är galt eller semin, och så är det ju individuellt. Semin ger nästan alltid fler små.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

479 gäster, 1 användare
Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser