Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kläcktider  (läst 2055 gånger)

Hallabon

  • Inlägg: 32
    • Västergötland
kläcktider
« skrivet: 10 jun-10 kl 06:40 »
Är ny på höns men tänkte iallafall kläcka fram några kycklingar men är nog inte hemma så mycket förrän till hösten. Kläcker ni året runt eller hur gör ni? Finns det bra och dåliga årstider att kläcka fram kycklingar?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: kläcktider
« Svar #1 skrivet: 10 jun-10 kl 07:23 »
Det finns såklart bättre och sämre tider, men det funkar året om. Befruktningen kan vara olika bra olika delar av året, och de lägger ofta färre ägg/inga ägg under ruggning och under vintern. Om man kläcker kycklingar när det är kallt behöver de värmelampa under längre tid, och de kan inte gå ut vid lika ung ålder. Dessutom är det ju bra med färskt grönt till växande kycklingar.

Hönsen ska ju i alla fall ses till två (enligt lagen minst en, men man släpper ju ut dem och stänger in dem, plus att de ska ha mat och vatten) gånger per dygn, och det räcker ju för kycklingarna med, åtminstone efter första veckan och om man har bra vatten- och foderautomater, som inte går att drunkna i och som inte får så mycket smuts i sig. Har du hönsvakt någon gång, så tycker de säkert bara att det är kul att det finns kycklingar. Och kycklingarna är mindre känsliga än man tror, åtminstone när de hunnit bli några veckor gamla.

Ska du kläcka i maskin, eller hoppas du på att någon höna ska ruva? För ruvlusten varierar ju också över året, och är störst på våren och sommaren.

Jag är också ganska ny på höns, jag har kläckare, och jag planerar att kläcka kycklingar bara på våren och försommaren, för att ha djur som är stora (någorlunda i alla fall) till hösten och vintern, eftersom jag inte har uppvärmning i mitt hönshus. Jag har kläckt två omgångar kycklingar, några omgångar vaktlar och några ankor, och när de väl blivit någon vecka gamla så är de lättskötta, utöver mat och vatten, att höja värmelampan så att temperaturen sänks gradvis, och sedan ta bort den helt, och rengöra vid behov så handlar det bara om att hantera dem så mycket som man hinner/orkar /vill så att de blir lagom tama, och det är ju upp till var och en, det är inte nödvändigt för deras välbefinnande. Men kul för ägaren.

Det är kul att ha höns, men man blir lätt beroende, och vill ha fler än man tänkt sig från början...

Lycka till!
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Hallabon

  • Inlägg: 32
    • Västergötland
SV: kläcktider
« Svar #2 skrivet: 10 jun-10 kl 17:58 »
tack för ett utförligt svar. Med andra ord är det bättre att köpa några unghöns nu i höst och kläcka fram på vår/vintern istället.

 

Nina K

  • Inlägg: 1032
    • Skåne
SV: kläcktider
« Svar #3 skrivet: 10 jun-10 kl 22:01 »
Beror lite på hur de bor. Mina bor i ett stall som inte värms upp och kan bli riktigt kall på vinter (inte så att vatten fryser). Vi kläcker våra på våren och till slutet av juni. Detta för att de ska hinna växa till sig inför vintern (värper våren/sommaren efter). De kycklingar som tjuvruvats fram på hösten växer väldigt sakta och många gånger av dem börjar inte värpa vår/sommar efter. Om det är kallt så går mycket av energin till att hålla varmt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

480 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser