Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  1:a brunst efter lamning?  (läst 5353 gånger)

Hugomannen

  • Inlägg: 35
    • Södermanland
1:a brunst efter lamning?
« skrivet: 18 jan-10 kl 12:32 »
Ngn som vet hur snart tackorna brunstar efter lamningen igen?. Välmående texeltackor som lammar i januari. Klippta för 6 veckor sen. Är det inte ngn brunst efter ca 3-4 veckor om jag inte är helt fel ute? Funderar på att låta baggen ( för att slippa gå själv då jag nu bara har en bagge) få gå med tackor och lamm men lite fundersam på brunsten där. Är det vanligt att tackorna blir betäckta? Rasskillnader? Lammskaderisk? Han är 4 år och har ett bra beteende.

Mvh Marie
Bor på landet med min familj och jobbar som djurskötare (mjölkkor) och veterinärassistent, har ett tjogotal får och ngr vallhundar ( Border collies ) samt ett par hästar.

mazze

  • Inlägg: 672
    • Småland
    • Komålen
SV: 1:a brunst efter lamning?
« Svar #1 skrivet: 18 jan-10 kl 23:00 »
Det är nog bäst att du tar det säkra före det osäkra och ta bort baggen.
Har en massa kor, höns, ankor, får o hundar. Vänligen läs vilka raser jag har på min hemsida.

skogslyktan

  • Inlägg: 205
    • Västergötland
    • skogslyktan
SV: 1:a brunst efter lamning?
« Svar #2 skrivet: 19 jan-10 kl 13:07 »
Hej,

Jag gick nyss och klurade över samma sak. Eftersom jag hörde en bra förläsning om baggar förra året på Allmogfårföreningens årsmöte från Lennart Söderquist så mailade jag honum och frågade. Jag hade såklart varken hittat mina anteknigar eller mindes allt. Svaret var rätt så omfattande så jag kopera helt enkelt in den här så kan du läsa och klura själv  ;) .

Hej Andrea!
Det vi diskuterade var bl a att det tar en viss tid för livmodern att tillbakabildas efter en dräktighet inte bara storleksmässigt utan även med avseende på de sk karunklerna dvs fästpunkterna för fosterhinnorna som finns i livmoderslemhinnan. Nöt o får har en ska kotelydonär placentatyp. Hos nöt så räknar man med att livmodern tom väger ca 10kg vid förlossningen och på ca 3-4 veckor tillbakabildas den o väger då bara ca 0,7 -1kg. En fantastisk återhämtning på så kort tid! Under samma tid bryts även delar av karunklerna ned ( som vid förlossningen är uppåt 10 cm långa) och avstöts och detta kan ses i form av en flytning under en viss tid. Detta är en förutsättning för att livmodern skall vara redo för att härbärgera en ny dräktighet och fri från (förhoppningsvis) bakterier, vilket sker tidigast ca 40-50 dagar efter förlossningen - i genomsnitt.
Desamma tidsintervallen gäller på ett ungefär även vanligtvis för får, mig veterligen - dock inte vikterna.
Det vi debatterade vid mötet var huruvida tackorna kunde föda vid flera tillfällen under året och det kan man kanske tänka sig i undantagsfall(!) om man räknar baklänges så skulle detta teoretiskt vara möjligt dvs 2x 5mån = 10 mån återstår 2 mån dvs ca 60 dagar, men jag tror dock att det som vanligast menas med att de kan få flera kullar under året är att de får 3 kullar per 2 år.
Det är möjligt att allmogefåren mht sitt ursprung avviker ngt från detta mönster men detta är grunden för min inställning.
Det är ngt helt annat som gäller för tex svin o häst som har en annan typ av placenta och därför inte behöver denna långa återhämtningstid. Ston kan ju betäckas på den ska fölbrunsten ca 10-14 dagar efter förlossningen och bli dräktiga igen även om dr procenten är lägre då.
Med vänlig hälsning
Lennart

Hugomannen

  • Inlägg: 35
    • Södermanland
SV: 1:a brunst efter lamning?
« Svar #3 skrivet: 19 jan-10 kl 13:31 »
Ja det var intressant läsning. På kor är det ju så att dygn 40-100 e kalvning är lättaste tiden att seminera på då de "gamla" äggen finns där. (optimalt är at seminera runt dygn 90 tycker jag) Sen är det svårare att få kon dräktig, undantag finns alltid, för hon både ska mjölka och producera nya ägg. Fåren brunstar dock lättare när det blir mörkare, kor tvärtom. Undrar lite då hur  lätt det är att få de dräktiga på nytt ett par mån efter lamning. Baggen går inte med tackorna nu ( ska lamma vilken dag som helst) men funderar lite på jag kanske skulle prova att få de dräktiga igen nu i vår. De är runda o fina och kan gärna få gå med lamm senare i sommar igen. Jag tror det skulle fungera bra då jag har funderat på att inte ha vinterlamning nästa år (april ist.) . Frågan är hur lätt de tar sig och vad man ska tänka på. Avvänja lammen eller kan de gå kvar? De brukar "växa så det knakar" och slaktas under våren.
Mvh Marie
Bor på landet med min familj och jobbar som djurskötare (mjölkkor) och veterinärassistent, har ett tjogotal får och ngr vallhundar ( Border collies ) samt ett par hästar.

Maddie

  • Inlägg: 729
    • Uppland
SV: 1:a brunst efter lamning?
« Svar #4 skrivet: 19 jan-10 kl 13:42 »
Spännande  !  :)  jag har läst att texel bara brunstar på hösten men att tex. shropshire brunstar tidigare alltså sen sommar/ tidig höst. Jag har aldrig provat att sätta till baggen tidigare än september/ oktober...    ::)     Har ca 50 tackor som lammar   mars/ april varje år.

skogslyktan

  • Inlägg: 205
    • Västergötland
    • skogslyktan
SV: 1:a brunst efter lamning?
« Svar #5 skrivet: 19 jan-10 kl 13:59 »
Hm jag har för lite egen erfarenhet om olika raser. Men det jag har hört och läst så verka det som om olika raser är olika stark beroende av ljuset resp. höstmörkert, man ska till och med kunna styra / hjälpa till lite med belysning (olika långt mörk) i stallet, vet ej om det görs i praktiken. Sen hör man ju olika berättelser om hur olika raser låter dia lammen så länge det vill eller säger ifrån själv, fast dem går med, jag vet inte vad som gäller för vilken ras. 

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: 1:a brunst efter lamning?
« Svar #6 skrivet: 21 jan-10 kl 11:12 »
Framförallt har det att göra med hur ursprungliga djuren är, hur lite människan försökt styra djurens lammningar alltså. Sedan spelar foderstat m.m. in också.
Alla djur (alltså även vilda) försöker då tillfälle ges (ovanligt gynnsamma förhållanden) att reproducera sig så mycket som möjligt. Därav att en del blir dräktiga flera gånger på ett år. Sker dock oftast då första lammning! misslyckats, men beror som regel på att djuren har "för bra" fodertillgång.
(Grundregler för "Meningen med livet" alltså)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

439 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser