Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stenrik efter köp av hus  (läst 1565 gånger)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
Stenrik efter köp av hus
« skrivet: 14 dec-09 kl 08:53 »
Hej, har ett hus med stora stengärden runt, och har även fått upp stora stenar vid nedgrävning av nya vattenrör till borrad brunn.

Sten är vackert, men tungt om man inte har maskiner.

Runt om i bygderna finns det gamla grunder/murar/ladugårdar, byggda med huggen sten. Det finns även stenar som används som markbeläggning.

Jag skulle gärna vilja lära mig hur man hugger sten. Finns det någon bra litteratur? Vad behöver man för verktyg? Finns det någon kurs någonstans? Kan man överhuvudtaget lära sig det själv, eller ska man försöka hitta någon att bli lärling hos? Finns det någon sådan person i närheten av norra Skåne?

Tacksam för svar
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Stenrik efter köp av hus
« Svar #1 skrivet: 14 dec-09 kl 10:08 »
Kolla inlägg av lallas - Stenmannen på forumet.

http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=11717.0

 

lallas

  • Inlägg: 266
  • En spade. Enkel men ack så kraftfull...
    • Blekinge
    • Stenhuggning
SV: Stenrik efter köp av hus
« Svar #2 skrivet: 14 dec-09 kl 11:22 »
Kul att höra att det finns fler som känner dragningen till stenen...  ;D ;D

I dom trakterna finns det väl gott om gamla arbeten i bearbetad sten kan jag tänka. Det ligger ju ett antal brott i nordöstra skåne. Vet inte hur det är med stenhuggerier dock. Men alla brotten kan väl inte bara leverera råblock. Borde ju finnas ett och annat stenhuggeri också. Att kontakt dom vore ju det bästa isåfall.
Men vill man bara hugga för egen del kanske det kan vara svårt att gå som lärling men har man tid och möjlighet så är det ju naturligtvis helt suverränt sätt att lära sig. Det bästa helt enkelt.
Annars går det ju att lära sig genom att prata med folk som kan. Ta det steg för steg. Har man intresset så kommer det liksom av sig själv att man lär sig mer och mer. Precis som på alla områden man intresserar sig för.

Bra litteratur kan man inte säga att det finns. Har lånat många böcker och det finns oftast bara brottstycken som är intressanta. Kan faktiskt inte komma med ett enda exempel som är riktigt bra.

Sedan beror det ju på hur man vill arbeta. Min personliga böjelse är stenhuggning utan maskiner. Förrutom vid transport. Även om jag funderat över en häst och stenbjörn men insett att det inte är realistiskt. Tyvärr. Men man ska aldrig säga aldrig... Men att jobba utan maskiner kräver ju en massa tålamod och eftersom jag hugger med gamla stålverktyg som måste smidas ut när dom blir oskärpta så måste man då även intressera sig för smide med allt vad det innebär. Kräver som man förstår att man har ett väldigt starkt intresse. För mig har mao själva stenhuggningen mera vikt än att leverera reslutat. En lyx man kan ha då ens levebröd inte hänger på det hela.

Men oavsett moderna eller gamla verktyg är ju principen för dom detsamma. Man båste lära känna dom och stenen. Just att lära känna stenen är det viktigaste. Man kan inte jobba emot den. Man måste lära sig hur man hugger den för att det ska bli som man vill. Träning ger färdighet. Tråkigt, men som alltid lika jävla sant.

Stenverktyg köper man antingen med hårdmetallspets som dessa; www.rebitstenverktyg.se eller så sätter man ut en annons efter gamla stenverktyg ifall man väljer stål. Ett stenhuggeri kan ju också ha gamla hårdmetallverktyg som inte duger i deras verksamhet längre men som är fullt dugliga för egna arbeten.

Hade jag inte varit intresserad av 'historsk stenhuggning' hade jag köpt in hårdmetallverktyg och lärt mig grunderna sedan därefter köpt in en rejäl kompressor och byggt vidare därifrån. Gäller ju att inte investera innan man vet att det är något man verkligen gillar.

En bra mejselhammare är dock a och o...
Om du inte försöker så kommer du inte heller att misslyckas...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

680 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser