Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  ost med veg löpe  (läst 3843 gånger)

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
ost med veg löpe
« skrivet: 14 sep-08 kl 18:14 »
Någon här med erfarenhet av att göra ost med vegetarisk löpe?
Jag undrar i så fall vad för sorts löpe som används och om processen skiljer sig på ngt sätt från ystning med vanlig löpe.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: ost med veg löpe
« Svar #1 skrivet: 14 sep-08 kl 19:09 »
Sök på mejeritavlan, sökord "löpe", så hittar du en del info. Har ingen erfarenhet av att använda det, men har undersökt lite var det finns att få tag på. Kontaktade http://www.kebelco.se och de säljer det. (Köpte inte p g a av att det var en stor förpackning, och ganska kort bäst-före-datum).
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: ost med veg löpe
« Svar #2 skrivet: 15 sep-08 kl 11:55 »
Den ligger på enlitersflaskor.

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: ost med veg löpe
« Svar #3 skrivet: 21 sep-08 kl 12:59 »
Tack för info. Fast jag kommer inte in på "osttillbehör". Jag köpte en liten flaska med veg.löpe i en vanlig livsmedelsbutik i England. Men tyvärr har datumet gått ut innan jag använt det. Eller jag försökte att följa deras recept på förpackningen, men mjölken skar sig ej. Sen hade jag ingen lust att gå vidare just då. Sen har den alltså blivit ganska gammal.
    Jag tror nog jag kan få tag på mer, men jag skulle gärna vilja höra från folk som gör ost m. veg.löpe om det är några särskilda skillnader och om de har ngt bra recept att dela med sig av.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: ost med veg löpe
« Svar #4 skrivet: 21 sep-08 kl 18:52 »
Nej jag kom inte in på osttillbehör heller, jag mejlade dem.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: ost med veg löpe
« Svar #5 skrivet: 22 sep-08 kl 16:29 »
Helt rätt, man kommer ingenstans. Men mailar man så skickar dom en katalog.

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: ost med veg löpe
« Svar #6 skrivet: 22 sep-08 kl 19:43 »
Jaha! Det var ju bra information.
Men ingen här som känner någon som har erfarenhet av att göra ost med veg.löpe?
Eller är det ingen större skillnad? (Jag menar med hur man följer recept och så...

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: ost med veg löpe
« Svar #7 skrivet: 22 sep-08 kl 19:56 »
Löpe kommer numera ofta inte från kalvmagar, utan är syntetiskt. Om detta kan kallas vegetabiliskt, vet jag inte. Sen finns det en del växter som har använts för någon sorts osttillverkning, tror jag har hört talas om nässellöpe och gulmåra. Men jag vet inte hur bra resultatet blir.

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: ost med veg löpe
« Svar #8 skrivet: 22 sep-08 kl 23:55 »
Löpe kommer numera ofta inte från kalvmagar, utan är syntetiskt.

Sorry Mata, inte svar på din fråga - men ville bara säga att den löpe man kan köpa i mataffären eller på Apoteket är animalisk.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Bianca72

  • Inlägg: 64
    • Skåne
SV: ost med veg löpe
« Svar #9 skrivet: 11 dec-09 kl 11:01 »
Enligt vad jag har förstått så får inte de vegetabiliska alternativen kallas för löpe.
38årig mamma, mormor, syster, flickvän, vegetarian, barnmorska, konstnär, livssökande, fången i ett samhälle som inte skänker lycka. Ska bryta mig loss, frågan är bara hur o när.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: ost med veg löpe
« Svar #10 skrivet: 11 dec-09 kl 11:34 »
Merparten av löpen är animalisk. Finns gjord löpmagen från kalv, killing och lamm. Men även syntetisk OCH vegetarisk. Den vegetariska kommer til största delen från en svamp som jag har glömt namnet på. Men sök bland inläggen så finns det en annan diskussion om det.

 

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
SV: ost med veg löpe
« Svar #11 skrivet: 11 dec-09 kl 12:07 »
På fäbodbrukets tid använde man tätört för att få mjölken att skära sig,
mitåt, det var långmjölk man framställde.
http://www.faktoider.nu/pinguicula.html
« Senast ändrad: 11 dec-09 kl 12:09 av Jojje »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

560 gäster, 3 användare (2 dolda)
Storsved gård

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser