En sats Cooper's Stout som får bli årets julöl börjar snart vara dags att tappas upp på flaskor. Innehållet i burken och 1,5 kg socker, jästen ujtbytt mot Safale s-04.
Glögg i två varianter. Eftersom jag var lite sent ute köpte jag en sats Rulles 7-dagars rödvin. Normalt slänger jag jästen som föjer med och använder någon vinjäst jag vet vad det det är. Men nu kom jag igång för sent med den här och använder därför den jäst som följer med. En aning turbokaraktär på den. ¤ kg socker, och en massa olika glöggkryddor som fått lakas ur under tiden. Den är färdigjäst och den vanliga proceduren med omtappningar påbörjas.
20 liter glögg bör man kunna lagra några år hoppas jag.
Och en alkoholfri glögg. Två flaskor Önos blåbärssaft och en flaska svartvinbärssaft blandades ut till 9 liter, kastade i lite glöggkryddor och lät det stå i ca tre veckor. I går silade jag bort kryddorna, löste upp 720 g socker i en del av saften och rörde om allt.
Innan middagen i går blev det en liten aperitifé, för att provsmaka. Det var absout inte sämre än den glögg man köper på affären.