Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  slaktkaniner! Hur skall man göra?  (läst 3963 gånger)

elebo

  • Inlägg: 98
slaktkaniner! Hur skall man göra?
« skrivet: 17 feb-09 kl 12:55 »
Hej
Jag läste i amerikanska slaktföreskrifter om kanin att de slaktar vid 10-12veckors ålder. Är de äldre än så så kan man bara tryckkoka dem. Det verkar inte som dessa kaniner hängs, utan läggs i kylen direkt.

Hur är det nu?
Skall alla kaniner hängas eller bara de som är unga?
När rekomenderar ni att man slaktar?
Kan man stycka en kanin och sedan steka den som en entrecóte eller dylikt?
Eller är det långkok som gäller såvida man inte slaktar dem vid 10veckors ålder?

Vi slaktade en vuxen kanin och lät den hänga, sedan fick den koka i en timme. Var detta onödigt att låta den hänga, om man sedan kokar länge?

tacksam för svar då vi är nya på detta området.
mvh Eleonora ??? ??? ???
« Senast ändrad: 17 feb-09 kl 14:01 av elebo »

Dandelia

  • Gäst
SV: Skall alla kaniner hängas för att bli möra?
« Svar #1 skrivet: 17 feb-09 kl 13:20 »
I USA slaktar dom tidigt då dom inte vill ha smak på köttet. Köttet ska vara så neutralt som möjligt = djuren får inte bli könsmogna och fulla med hormoner innan slakt. Dom vill ha omoget kött till skillnad från oss i Sverige som vill att köttet ska få konsistens och smak först. Jag har ställt många frågor kring detta på ett forum för amerikansk köttkaninuppfödning och ovanstående är ett sammandrag av dom svar jag fick.

Så unga djur som 10 v behöver inte hängas, köttet är inte "vuxet" än. Men eg behöver inga kaniner hänga, det är bara det att smaken utvecklas och koktiden blir kortare :) I Sverige ligger slakttiden runt 16 veckor eller mer. Det finns ingen övre gräns för eget hushållskött, det är bara att anpassa hängtid och tillagning efter trådigheten/segheten på köttet. En 8-årig kanin behöver mao kokas mycket längre än en 16-v! ;) Rek hängtid är 1-2 dygn i svalt utrymme. Kylskåp fungerar bra i brist på annat.

Jag brukar själv koka kanin tills köttet släpper från benen. Då vet jag att det är helt mjukt. Steker man kan det bli torrt men jag har hört rådet att koka köttet en stund först och sen steka/grilla. Kan säkert fungera. Lergryta är ett tips annars!

/Dandelia

Humleblomster

  • Inlägg: 1684
    • Södermanland
    • Sanduddens djur
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #2 skrivet: 17 feb-09 kl 14:05 »
Likstelheten behöver väl gå ur innan man tillagar den?

Normal slakttid för produktionskaniner är 15-17 veckor, för lantraskaniner lite senare då dom växer långsammare.
Här finns både barn och djur, alla unika på sitt sätt. Innehar genbank för en del av dom.
Citat från min gammelfarmor: "En kan leva hur länge som helst, bara inget kommer åt en"
http://humleblomstret.blogspot.com

elebo

  • Inlägg: 98
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #3 skrivet: 17 feb-09 kl 14:07 »
 :I usa hänger inte kaninungarna. De stoppas i påsar i kylen och möras ett dygn med saltvattenbad.

elebo

  • Inlägg: 98
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #4 skrivet: 17 feb-09 kl 14:08 »

 ;)
Tack för era svar. Jag tykte också att det verkade tidigt med 12 veckor, de hinner ju inte bli så stora då. Om man väntar lite så kanske det blir mer kött.

Har någon provat att koka köttet för att sedan steka/grilla? Är det gott?

Humleblomster

  • Inlägg: 1684
    • Södermanland
    • Sanduddens djur
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #5 skrivet: 17 feb-09 kl 14:13 »
:I usa hänger inte kaninungarna. De stoppas i påsar i kylen och möras ett dygn med saltvattenbad.

Det blir nog i princip samma effekt.
Här finns både barn och djur, alla unika på sitt sätt. Innehar genbank för en del av dom.
Citat från min gammelfarmor: "En kan leva hur länge som helst, bara inget kommer åt en"
http://humleblomstret.blogspot.com

elebo

  • Inlägg: 98
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #6 skrivet: 17 feb-09 kl 14:14 »
tror du det?
Men det vore väl bätte att vänta så att de får växa på sig lite? Tror du inte?
Hur gör du?

elebo

  • Inlägg: 98
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #7 skrivet: 17 feb-09 kl 14:51 »
Hittade själv lite rolig fakta angående detta.
Om man vill använda kaninen till stekning/fritering skall den vara 10-12 veckor, annars blir köttet för segt för att steka direkt.
Tar man en äldre kanin kan man koka den först, vänta tills den är kall och sedan stycka köttet. Därefter steka. OBS OBS OBS Massor med fett i stekpannan annars blir köttet torrt.

DVS Grytkaniner godast när de är lite äldre och stekkaniner små.
Desto äldre kaninen blir, desto svårare är det att flå kaninen. ;D

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #8 skrivet: 17 feb-09 kl 15:42 »
Jag hänger alltid kött. Alla köttsorter och alla åldrar. Det blir helt enkelt godare då. Tycker jag.  ;)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #9 skrivet: 17 feb-09 kl 15:50 »
Jag låter mina hänga i kylskåp över natten (ca 12timmar) sen antingen fryser jag dem efter styckning eller tillagar dem direkt. Smakar hur bra som helst. Djur runt året behöver koka en halvtimme längre än ungdjur på 16-20 veckor.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #10 skrivet: 17 feb-09 kl 16:59 »
Jag hänger alltid kött. Alla köttsorter och alla åldrar. Det blir helt enkelt godare då. Tycker jag.  ;)

Samma här. 40 dygnsgrader för allt.

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #11 skrivet: 17 feb-09 kl 20:26 »
Åldern vid slakt beror helt och hållet på hur stor du vill att slaktkroppen ska vara.
Normalt slaktar en kanin av sig 45% av livvikten.
Att koka köttet en stund gör att porer öppnar sig och det blir ofta lite mörare vid stekning.
Vid grillning är det nästan ett måste för att inte få torrt kött.
Allt "vitt" kött går att varmstycka och laga till.
Personligen vill jag ha det hängande ett dygn för att få en bättre vätsketömning och en fasthet i köttet som gör det betrydligt lättare att stycka. 8)

elebo

  • Inlägg: 98
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #12 skrivet: 17 feb-09 kl 20:27 »
räcker det med ett dygn? Jag har hört att likstelheten först lämnar efter 2 dygn.

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #13 skrivet: 17 feb-09 kl 20:43 »
Det är medan "likstelheten" pågår som styckningen är lättast att utföra ;)

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #14 skrivet: 17 feb-09 kl 21:00 »
räcker det med ett dygn? Jag har hört att likstelheten först lämnar efter 2 dygn.

Det beror helt på storleken på kroppen.
Gissa hur mör en älgtjur är när man styckar den efter att ha hängt drygt två dygn i två plusgrader...  >:( Ett underbart sätt att förstöra flera hundra kilo prima kött.  >:(

Men jag tycker faktiskt att om man har tid och utrymme så kan man gott låta allt kött hänga ordentligt. Man förlorar liksom inget på det om man säger så.  ;) (Såvida man inte är ute efter dom slantar som försvinner i vätskeförlust och därmet oxå vikt på slaktkroppen.)

Jag tyckte inte att det var nån direkt skillnad att stycka dygnsgamla slaktkroppar mot dom som hängt fyra dygn...

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Zabbe

  • Inlägg: 87
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #15 skrivet: 27 apr-09 kl 01:10 »
Nu är jag helt novis.. :3'

Måste köttet ''hänga'' eller kan det ligga i kylen bara? :P
Och blir det inte dåligt om det ligger opreparerat?

 

Dandelia

  • Gäst
SV: slaktkaniner! Hur skall man göra?
« Svar #16 skrivet: 27 apr-09 kl 07:44 »
Nej, det behöver inte hängas upp. Kan gott ligga färdigstyckat i kylen om det är ont om plats. Färskt kött blir inte dåligt på länge i sval temperatur. Men det ska inte hänga/förvaras i värme.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

599 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser