Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad kan jag odla i lerjorden?  (läst 23932 gånger)

Dessidera

  • Inlägg: 15
    • -
Vad kan jag odla i lerjorden?
« skrivet: 17 feb-09 kl 09:40 »
Bor på en underbar liten gård men är omgiven av LERA!!
Vad kan jag odla som kan funka, utan att jag måste slita ihjäl mig.
Har mycket torvgödsel från häst att tillgå, kan det vara något att blanda i leran?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #1 skrivet: 17 feb-09 kl 09:43 »
Är man bekväm, blandar man en passande jord och odlar upphöjt, t.ex i pallkragar. Då slipper du gräva i styv lera, och kan odla ett brett sortiment av grönsaker.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

anders 67

  • Inlägg: 500
    • Dalarna
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #2 skrivet: 17 feb-09 kl 10:43 »
Lerjord är en bra jord ,det gäller bara att lära känna den.Jorden är oftast näringsrik,fuktighetshållande men svårbrukad.
Arbeta inte i fuktig jord,luckra ofta efter regn och börja inte för tidigt på våren.
Häst gödsel med torv måste vara alldeles utmärkt att blanda i,det bästa sättet att förbättra en lerjord är med mullbildande saker i massor.Bra dränering är dock viktigt(diken,täckdiken,naturligt dränerat)
Har själv lerjord och är lite avundsjuk på de som kan börja tidigt på våren men sen är jorden ganska problem fri.
Jag odlar allt.
Lycka till!
Fjällkor,rödkullor,telemarkskor,SRB-kor,dölekor,holsteinkor, lantrasfår,höns,grönsaksodling

kraut

  • Inlägg: 460
    • Skåne
    • postannelund
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #3 skrivet: 17 feb-09 kl 16:08 »
potatis tycker jag smakar bättre på lerjord. är uppvuxen på gammal tegelbruksmark där höstbruket mest liknade en tumult bland lerblock men har numera lätt mylljord. ser du bara till att arbeta upp den och dränera som tidigare skribenter skrivet så kan du odla precis vad som helst. om inte så får du väl slå dig in på höstvete :)

Dessidera

  • Inlägg: 15
    • -
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #4 skrivet: 17 feb-09 kl 16:42 »
Tack för tipsen!!
Hur dränerar jag?
Gräver jag ett litet dike runt landet?

Inox

  • Inlägg: 5
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #5 skrivet: 20 feb-09 kl 19:55 »
Jag har också lerjord, och valt att göra förhöjda odlingssängar. Angående dränering så ska man se upp så man inte gräver sig en liten bassäng. Hos mig är det mycket vatten på våren, och då blir det lite fortare varmare/torrare i jorden med förhöjd bädd (odlingsjorden liggande som en tjock madrass).  Det går massa organiskt material varje år. Jag varvar leran med löv, gräs, halm, gödsel och kompost. Man kan vara ganska slarvig och det är bara bra om allt inte är finfördelat. Det behövs varje år, för annars är det snart "drej"-kvalite igen. Jag odlar också allt. Mitt problem är för lite vatten (Stockholms skärgård) och sen ett par år, sniglar. Prova Allt du vill ha!

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #6 skrivet: 25 feb-09 kl 20:36 »
Vi bor mitt på en härlig men tung lerjord och brukar mestadels odla rotfrukter direkt i den befintliga jorden. För att lätta upp leran så att man kan odla jordgubbar, kryddor och andra "ovan jord mat" blandar vi i från den egna komposten. Denna är baserad på djupströbädden som fåren går på vintertid mixat med hönsskit + sågspån och trädgårds kompost. Till just jordgubbarna blandar jag även i sand för annars vill dom inte överleva tjälen. Trots att vi har 1,5 meter snö!!! Tjuriga eländen  >:( men lite får man ju tåla för att få smaka på det där röda guldet.
Morötterna odlar jag på en upphöjd bädd, för (jag inbillar mig i alla fall) att dom kommer igång fortare på våren då.

Jag är ganska ny på "mat-odlar-fronten", och har massor att lära ännu. Har mest lekt med blommor och växthus förut.
« Senast ändrad: 25 feb-09 kl 20:40 av Whippet »
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #7 skrivet: 27 feb-09 kl 03:15 »
Tack för tipsen!!
Hur dränerar jag?
Gräver jag ett litet dike runt landet?

Först måste du veta om du behöver dränera. Dränering är inte nödvändigtvis bara av godo. Det ändrar på vattenförhållandena i marken. Oftast är detta bra för odlingen, men kanske inte alltid. Vatten som strömmar igenom (ofta under ytan) kan vara ett mindre problem (då det innehåller mer syre än stillastående vatten och kan föra med sig näring) medan stillastående vatten aldrig är bra.

Du kan kanske behöva dränera mot ytvatten som rinner in från angränsande mark. Då kan ett grundare dike (3-6 dm?) räcka till, men vattnet måste ledas bort från landet. Men enligt ovan är detta sällan ett särskilt stort problem. Oftast finns dock problemet djupare. Det kan synas på att köksväxterna står stilla medan anpassade ogräs trivs. (Detta kan bero på näringsbrist också.) Om du när det torkat upp gräver en bit ner (minst halvmeter, gärna meter) så kan du se om jorden är kompakt och hård. Detta kan tyda på att den ibland är "vattensjuk". Andra tecken är förekomst av blålera, samt ont om rötter. Även att matjorden ofta är blöt och svårbearbetad. I så fall kan du behöva dika (öppna diken eller täckdiken) ner till ca en meters djup. Det är ett mer omfattande arbete, samt kräver att du har nånstans att leda vattnet.

En enklare åtgärd är att odla på upphöjda bäddar. Det kan hjälpa, beroende på hur stort problemet är.

Blöt eller fuktig lerjord ska inte bearbetas. Dåligt dränerad lerjord är ofta fuktig en bit ner. Det blir svårt att bearbeta den med bra resultat.

Vätan försämrar lerans struktur. För att motverka det krävs ordentlig höstbearbetning, samt försiktig bearbetning på våren (och ev sommaren). Det blir något av moment 22. Tillsats av mycket mullsubstans samt upphöjda bäddar kan vara bättre, gärna kombinerat med lagom dikning.

Ett annat moment 22 är att marktäckning förbättrar strukturen, men om jorden är blöt och kompakt så blir det lätt för tätt och blött under täcket, vilket kan leda till problem med mögel och sniglar.

Min erfarenhet är att det kan gå bra att odla en dåligt dränerad lera några år, sen går det sämre, även om man försöker förbättra den. Jag tror det beror på:
-Oförsiktig jordbearbetning med t ex jordfräs som förstör markstrukturen.
-Det växttillgängliga jordlagret är ganska tunnt. Där marken tidvis är vattendränkt och syrefattig bildas ämnen som växternas rötter inte gillar. De kan därför inte använda de djupare skikten. Kanske kan växterna bara använda några dm av jorden, när en meter hade varit önskvärt. Näringen kan då snabbare försvinna ur detta tunna jordskikt.

Solanum

  • Inlägg: 40
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #8 skrivet: 04 mar-09 kl 20:37 »
Vad tycker du om att äta? Egentligen inte svårare än så. Lerjord är ju trots allt den dominerande jordarten i odlingslandskapet Sverige. Hästskit kan föreställas funka bra på lera då det är ett snabb omsatt material=värme, vilket indirekt så att säga luckrar upp den enormt näringsrika leran. Dock är Torven ett smärre problem att mylla ner i leran, tidskrävande. Och om Den (Torven) skall homogeniseras med lerpartiklarna behövs rikligt med fukt, och säga vad man vill om leras fuktighet, på ytan och c:a 10cm neråt kan den bli väldigt torr.... Var ifrån kommer Hästskiten? Innehåller som regel avmaskningsmedel!! Om du odlar nåt som skall ätas.....

Dessidera

  • Inlägg: 15
    • -
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #9 skrivet: 06 mar-09 kl 18:20 »
Okej kanske jag kan våga mig på lite odling till våren nu då. Det är ju gott om man kan använda gödseln att luckra upp lerjorden med. När jag avmaskar hästarna brukar jag "ta bort" den gödseln som blir ett tag därefter. Vill inte ha sådant på marken, så det borde inte blir något problem.

Nu är jag SÅ odlingssugen!!

 

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Vad kan jag odla i lerjorden?
« Svar #10 skrivet: 09 mar-09 kl 23:32 »
Man kan odla det mesta i lerjord. Som med alla jordar måste man lära sig hur den fungerar så räkna inte med toppresultat på allt alltid och från början.

Jag förstår inte varför så många har såna fördomar mot leror. Lera är skitbra jord, om än kall på våren men ger bra.
snus? vad är priset på en pris?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

533 gäster, 4 användare
Smålandstokarna, Hantverkaren, praktejder, MuirHill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser