Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tips på hur och vilken slaktgris  (läst 1129 gånger)

tamate

  • Inlägg: 484
  • 4 barnsmor som gör så gott hon kan =)
    • Jämtland
Tips på hur och vilken slaktgris
« skrivet: 15 feb-09 kl 01:26 »
Vi går och funderar på att ha 2-3 grisar på gården som man antingen slaktar eller köpa en galt och en sugga och slakta kultingarna.

Vi bor i Norrland, vilken ras passar bäst och är lätthanterlig?
Vilka krav har man på sig ang hantering av djuren och sedan hantering av köttet?
Kan en sugga och galt gå ihop utan att galten äter upp kulltingarna eller måste man skilja dom åt när det blir dax?
Kan man ha andra djur ihop med gris?
-det som inte dödar härdar
www.missneback.se

ingvar2

  • Gäst
SV: Tips på hur och vilken slaktgris
« Svar #1 skrivet: 15 feb-09 kl 14:55 »
Oj, det var mycket olika på en gång :) Ska ni bara ha kött till er själva så räcker ju gott ett par stycken, och då är det ju ingen som behöver ha synpunkter på hur ni hanterar köttet.. Ska du däremot ha en sugga + galt så kommer det ju att bli åtminstone 15 avkommor per år, och då lär ni ju inte hinna äta dom själva utan måste sälja köttet, och då blir det ju genast en helt annan sak. Visst kan man slakta och sälja svart, men jag skulle aldrig våga det och sen sova gott, kul så länge allt funkar, men den dan nån får salmonella av köttet eller blir sjuk av det på annat sätt, så är det inte så muntert längre. Visst, risken är liten, men att den finns kan ingen neka till. Så då handlar det om att hitta ett slakteri som kan slakta och besiktiga ert kött innan ni säljer det, och hur den möjligheten är just i era krokar vet du ju bäst själv..

Angående raser så sulle jag råda er att ta en vanlig piggham, vet att det är många här som propagerar för Linderöd, men har du dom ute kommer du ändå att få ett ypperligt kött, och dessutom mer och betydligt billigare. Men har du nån särskild anledning att vilja värna om en gammal ras så är ju naturligtvis Linderöd ett bra val.

Hanteringen av djuren är ju inget speciellt, det är ju lite mått och sånt som finns i djurskyddslagen som måste uppfyllas, men det är ju inget märkvärdigt.

Har du sugga + galt så ska du försöka skilja dom åt vid grisningen, inte precis för att han kommer att äta upp kultingarna, det kan lika gärna suggan göra om det vill sig illa, utan för att hon ska ha lite lugn och ro. Galtar är överlag rätt störiga och det blir inte precis en mamma-pappa-barn idyll av det, dom funkar inte riktigt så...

Ska du ha andra djur ihop med dom så är det inte grisen som kommer att ha synpunkter på sällskapet ::) utan i så fall det andra djuret, men alla vänjer sig om man inte krånglar till det för mycket, våra hästar vande sig vid grisar på ett par dar, medan grannens ännu efter flera år inte kan gå förbi grishagen...

 

louise

  • Gäst
SV: Tips på hur och vilken slaktgris
« Svar #2 skrivet: 15 feb-09 kl 15:49 »
nä... det där med lätt å hantera håller jag inte med om. Fast jag vet inte skillnaden mellan raser, eller om det skiljer.

Men gris är ett helvete för att de inte går att hålla i och inte binda fast. Satsa på "plåtfort" som hanteringsboxar. Du behöver nåt där du lätt får in dem om veterinrä ska komma, du ska medicinera dem osv. Jag har byggt oändligt många som de bara traskar ut genom, och vetrinärerna har aldrig kunnat undersöka mina grisar...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

487 gäster, 1 användare
RickardR

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser