Vad jag förstår är det pyrolys, i varjefall något termofysiskt man utför när man gör diesel av svartlut.
Vi får kraftigt reducera vårt drivmedelsbehov, om vi ska fasa ut oljan. Dessutom kommer det globala energibehovet att öka uttaget av kol, och ersätta även detta med biobränsle är en stor utmaning.
Biobränsle i stor skala kräver en enorm aktivitet av fotysyntesen, på en stor yta, och denna yta ska helst inte konkurrera med behovet att odla mat.
Den snabbaste fotosyntesen utförs av encelliga photosynteskapabla bakterier eller alger.
Dessa alger kan man producera mycket biobränsle från, antingen genom pyrolys, eller genom att pressa ut olja för biodiesel och sedan jäsa stärkelsedelen för att få etanol, den rest som blir över är duglig till att ersätta konstgödsel.
Mikroorganismer som alger kan även bilda bas för att tillverka foder för våra matproducerande djur.
Nedbrytare som mask och flugor, som kan odlas snabbt i gigantiska mängder, kan tillsammans med alger bli ett fullgott foder för fjäderfä och fisk.
Vill till nya metoder om vi ska föda alla (kanske 10
9) väloch ha en inte alltför snål levnadstandard.
Tekniker med mikroorganismer kan tillämpas i småskaligt och storskaligt.
Det finns ingen mogen teknik ännu, men den är inom räckhåll.
Solenergi för elektrisitet är troligen det enda vi kan producera utan att anlita fotosyntes.
Hej!
Att göra någon form av flytande bränsle av biomassa tycker jag är en lysande ide. För några år sedan så presenterades en ide om hur man kunde göra biodiesel av metan. Enligt Ny Teknik så var metoden lönsam men den fick inget genomslag. Biodiesel måste rimligen vara lättare att hantera än metan som är ett stort problem om det släpps ut.
Man planerar att använda svartlut till att göra biodiesel. Är tekniken något liknande som den Skytten beskriver?
Använder vi mycket biobränsle till fordonen i framtiden så måste vi ha andra energikällor som ersätter vad som nu eldas. Kärnkraftverk? Kanske förbjuda vedeldning?
MVH
Jan