Xal: Ang hur mycket yta behövs: Ett sätt att tänka är kanske att utgå från potatis, hur mycket man själv äter.
Min gubbe och jag tycks köpa hem 1-2 påsar i veckan, med 2 kg per påse. Alltså när vi inte har egenodlad. Det verkar alltså bli 1,5 kg per person och vecka hos oss. Fast det är en underskattning eftersom det tillkommer en massa luncher på serveringen på jobbet, så 2 kg per person och vecka blir mera rätt. Med 52 veckor per år kan man väl räkna med så där 100 kg potatis per år per person. I en tidigare tråd gicks igenom hur mycket man får av pot per kvm. Det tycks variera väldeliga, men 2 kg per kvm verkar vara en normal skörd, åt det bra hållet, vilket betyder att det behövs åtminstone 50 kvm för potatisen.
Nu är problemet med potatis att man bara bör odla var fjärde år på samma ställe. Så för en person behövs 4 x 50 = 200 kvm för att täcka potatisbehovet, men då får man 150 kvm att odla annat man gillar, ärter, bönor, kål, lök, rödbetor, morötter, sallad, gurka, majs, squash, persilja, dill etc. Det räcker nog. Tomater är dock ett särskilt kapitel eftersom de är så nära släkt med potatis att de inte bör odlas på samma ställe. Så man behöver ett ytterligare ställe, växthus t.ex. att odlla tomater.
Ska ha man ha grönsaker hela året behöver man en stor frys till gröna bönor, majs, persilja, tomatsås, spenat, mm. Rotfrukter går att lagra i en bra källare. För mig är förvaringen tyvärr inget problem eftersom jag bara har 30-40 kvm, på två personer. Allt går åt direkt. Undantagsvis kan det hamna lite i frysen, eller i en gurkinläggning. Slår sommarsquashen till rejält har jag skänkt till grannar.
Även om man sätter t.ex. sockerärtor på lika stor yta varje år varierar utfallet väldigt. Principen är mest att får man mycket av något äter man mycket av det.
Det här handlar inte om någon vegandiet, utan att man köper kött, mjölk, bröd, frukt i normalsvensk mathållning.
karsan