Deerskins into Buckskins är en fantastisk bok, som varmt rekommenderas till alla sämskskinnsintresserade (jag fick tag i den via e-lounge).
Visserligen är det kanske försent att tipsa om de skinn du tänkte bereda i höstas, men om du fortfarande behöver snabba tips kan man säga att sämskning går till ungefär som följer:
Skrapa skinnet, spänn upp i ram och avhåra det (rakning).
Små skinn som redan avhårats med rötning eller kalkning funkar jättebra att häfta upp på en stor spånskiva med narven utåt. Man har bra kontroll över skinnet och risken att skrapa sönder det när man tar bort narven är minimal.
Skrapa bort narven och hårsäckarna (S-skrapa är ett fantastiskt redskap uppfunnet för detta ändamål, kan beställas via
www.hammarede.com om man inte har något annat som funkar).
Sitter skinnet i ram -fetta in det på båda sidor. Sitter det på spånskiva -ta ned det och fetta in det. Baka då in fettet i hela skinnet (låtsas att det är en deg). Låt det gärna stå/hänga i solen -fettgarvade skinn mår jättebra av att solas.
Skär loss skinnet från eventuell ram, och tvätta ur överflödsfett. Mjukgör och sy dig nånting snyggt

Hoppas jag varit lite begripligare än dina böcker
