Jag har en råsaftcentrifug som är 20 år gammal, minst. Märket är Moulinex. Jag tar gärna emot tips om bra modernt märke.
Det blir garanterat inget småduttande till frukost. Alldeles för krångligt att ta fram och mycket disk. Men i äppelsäsong avsätter jag ett par timmar var eller varannan veckohelg för att göra äppeljuice, blir väl 4-7 liter per gång. Jag tror det är av cirka 10-15 kg äpplen Det är rätt mycket jobb. Först sköljer/tvättar jag äpplena, skär bort fula bitar (brunt och maskätet tex) och skär dem i lagoma bitar. Jag tar bort skaft (jag tror skaften sliter hårt på maskinen) men inte kärnhus eller skal. Man får stoppa i en bit i taget, men annars går den biten rätt fort. Det blir snabbt fullt med avfall - alltså allt som inte är juice, så det måste tömmas. Och själva centrifugen sätts lätt igen, så den måste diskas. Jag tror det är efter ungefär 2 liter juice jag gör detta, alltså tar isär, tömmer och diskar själva centrifugen, rivgrejen som som snurrar och slungar ut saften genom små hål . Man hör när maskinen går trögt.
Juicen som kommer fram är ganska grumsig, så jag silar den, i silduk med en metallsil överst så det blir dubbelsilat. Rätt mycket fryser jag in osilat, för att sila senare. (Senaste var ett par liter vi sparat till påsk.) Sen brukar det bli en hel del att våttorka i köket, arbetsbänkar och golv och så disk av olika kärl.
Varför allt detta jobb? Juicen/råsaften är vidunderligt god. I äppelsäsong blir apelsinjuicen helt utkonkurrerad. Vill man ha cider kan man låta den spontanjäsa, eller lägga i en pytteliten bit av vanlig bakjäst. Sen är det rätt sorts flaskor och förvaring som gäller för att få sprudlande cider. Vin blir det om man har i mera socker och låter det jäsa färdigt i rumstemperatur, tar ett par månader. När vi hade tonåringar hemma blev det mycket cider. Nu dricker vi det mesta som juice, bara lite cider, samt ett par flaskor vin per år gör jag - men kvalitén blir olika varje år.
Och jag som får allergikli i munnen av råa äpplen kan dricka råsaften!
Fasta äpplen ska det vara. Hos mig är det Ingrid Marie, Signe Tillisch och en grön sort till. Transparang Blanche och Oranier är däremot värdelösa till detta, geggar igne maskinen på en gång.