Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Råsaftcentrifug hur stora är de och hur snabbt går det?  (läst 7793 gånger)

Hassel-Rah

  • Inlägg: 24
  • Hassel-Rah med sina kattkompisar
Nu är det visserligen vår och de första kycklingarna är kläckta, bina samlar nektar och kattungarna är snart på väg... Men trots alla dessa härliga ting så funderar jag lite på höstens varande och tillvaratagande på äpplen och annan frukt. Jag har kollat en del här på alternativ angående råsaftcentrifug för att göra egen must.

Hur stor är en sådan centrifug och hur mycket must får man ut och hur snabbt? Jag antar att det blir lite småskvättande på morgonen för att få färsk must just då, eller?

Jag själv har funderat på att skaffa en ordentlig utrustning (som fanns i gamla små musterier och som väl en och annan använder sig av idag också). Vet någon var man får tag i detta? Nytt eller gammalt och inte allt för litet? Vi brukar satsa lite ordentligt när vi väl sätter igång, inget småtrams inför varje frukost här inte   ;) här är det dunkvis med must som gäller!  ;D

Tacksam om någon vet mer!

/Hassel-Rah

Ungt par som bor på landet i södra Östergötland med kanin, katter, kindahöns och bin.

karsan

  • Inlägg: 1905
    • Södermanland
SV: Råsaftcentrifug hur stora är de och hur snabbt går det?
« Svar #1 skrivet: 02 maj-09 kl 02:25 »
Jag har en råsaftcentrifug som är 20 år gammal, minst. Märket är Moulinex. Jag tar gärna emot tips om bra modernt märke.

Det blir garanterat inget småduttande till frukost.  Alldeles för krångligt att ta fram och mycket disk. Men i äppelsäsong avsätter jag ett par timmar var eller varannan veckohelg för att göra äppeljuice, blir väl 4-7 liter per gång. Jag tror det är av cirka 10-15 kg äpplen Det är rätt mycket jobb. Först sköljer/tvättar jag äpplena, skär bort fula bitar (brunt och maskätet tex) och skär dem i lagoma bitar. Jag tar bort skaft (jag tror skaften sliter hårt på maskinen) men inte kärnhus eller skal. Man får stoppa i en bit i taget, men annars går den biten rätt fort.  Det blir snabbt fullt med avfall - alltså allt som inte är juice, så det måste tömmas.  Och själva centrifugen sätts lätt igen, så den måste diskas.  Jag tror det är efter ungefär 2 liter juice jag gör detta, alltså tar isär, tömmer och diskar själva centrifugen, rivgrejen som som snurrar och slungar ut saften genom små hål . Man hör när maskinen går trögt.

Juicen som kommer fram är ganska grumsig, så jag silar den, i silduk med en metallsil överst så det blir dubbelsilat.  Rätt mycket fryser jag in osilat, för att sila senare. (Senaste var ett par liter vi sparat till påsk.) Sen brukar det bli en hel del att våttorka i köket, arbetsbänkar och golv och så disk av olika kärl.

Varför allt detta jobb? Juicen/råsaften är vidunderligt god. I äppelsäsong blir apelsinjuicen helt utkonkurrerad. Vill man ha cider kan man låta den spontanjäsa, eller lägga i en pytteliten bit av vanlig bakjäst. Sen är det rätt sorts flaskor och förvaring som gäller för att få sprudlande cider.  Vin blir det om man har i mera socker och låter det jäsa färdigt i rumstemperatur, tar ett par månader. När vi hade tonåringar hemma blev det mycket cider. Nu dricker vi det mesta som juice, bara lite cider,  samt ett par flaskor vin per år gör jag - men kvalitén blir olika varje år.

Och jag som får allergikli i munnen av råa äpplen kan dricka råsaften!

Fasta äpplen ska det vara. Hos mig är det Ingrid Marie, Signe Tillisch och en grön sort till. Transparang Blanche och Oranier är däremot värdelösa till detta, geggar igne maskinen på en gång.

Vilse

  • Gäst
SV: Råsaftcentrifug hur stora är de och hur snabbt går det?
« Svar #2 skrivet: 02 maj-09 kl 03:08 »
jag har haft ett atal råsaftcentrifuger,,
blivit lika besiken varje gång och uppgraderat til bättre o bättre men utan bättre resultat.

det är bökigt o stökigt att diska.
om man har en så tar man liksom inte bara ut den o gör en skvätt juice utan väntar tils man har en jädrans massa kilo med frukt och kan göra en massa på en gång.

det blir mycket skum så saften måste silas fast det siter silfilter på apparaten/tillbringaren juicen kommer i.

Jag använder bara denna manick när det gäller överskott, det vill säja massor av frukt eller grönsaker eller stora mixar av olika frukt o grönt.

varning för selleri som färgar in för starkt och sabbar resultatet.

ta en dag med mycket frukt o frys sen in i drickdoser eller i iskuber för att ha i vatten.
stopa sen in apparaten i skåpet och glöm den för varje dags bruk.




Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Råsaftcentrifug hur stora är de och hur snabbt går det?
« Svar #3 skrivet: 02 maj-09 kl 07:26 »
Kom på att jag troligen läst om en hembyggd råsaftpress i Åter nångång.
En sån där med handvevad skruv som pressar ihop äpplena så saften rinner ut mellan träspjälor och ner i ett kärl inunder.
Åtminstone förr fanns det nåt liknande att köpa ur Nima-katalogen.

malines

  • Gäst

Hassel-Rah

  • Inlägg: 24
  • Hassel-Rah med sina kattkompisar
SV: Råsaftcentrifug hur stora är de och hur snabbt går det?
« Svar #5 skrivet: 04 maj-09 kl 21:44 »

Hmm, verkar vara en djungel det här också... Pressen i det där första inlägget verkar ju vara lite bökig, hoppas att de nya är lite enklare och mindre slabbiga. Verkar som om man kan välja på centrifug och press. Pressen känns ju på något vis genuinare och kanske blir det mindre kladd?? 
Ungt par som bor på landet i södra Östergötland med kanin, katter, kindahöns och bin.

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Råsaftcentrifug hur stora är de och hur snabbt går det?
« Svar #6 skrivet: 04 maj-09 kl 21:49 »
Du kan fixa en press med ett kraftigt stativ, en domkraft och en hålplåt, där du lägger en säck med frukt, tryck till med tio ton!

http://www.ukcider.co.uk/wiki/index.php/Homemade_Cider_Press
« Senast ändrad: 04 maj-09 kl 21:52 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

511 gäster, 4 användare
Tångräkan, von tratt, Sundance, helun

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser