Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kullbyte - hur hantera?  (läst 894 gånger)

Melsäter

  • Inlägg: 512
  • Naturens kraft är en gåva
    • Södermanland
Kullbyte - hur hantera?
« skrivet: 06 maj-08 kl 14:22 »
Darkie hade legat på sina ägg i drygt 20 dagar i förregår. I det hönshuset har två andra ruvhönor legat i två veckor respektive någon dag. Och då skedde någonting medan hon var upp och åt/sket. Jag hörde kacklandet men trodde att jag skulle låta dem reda ut det själva. Dumt!

För nu ligger Darkie på äggen som bara är några dagar gamla, och gammalhönan som legat i några dagar har tagit över Darkies kull som började kläckas igår (5 sötingar hittills!). Gammalhönan tar sig an kycklingarna på ett föredömligt sätt, men klarar Darkie att ligga i 20 dagar till?

Jag tror inte att det går att byta mamma till kycklingarna då de redan verkar format band. Och Darkie visar inget intresse för dem.

Men kanske det skulle gå att byta mellan unghönorna om jag kan få Darkie att ligga på Blondies kull som det gått 2 veckor på redan? Och då skulle Blondie ta över gammalhönans. Detta skulle medföra att båda unghönorna skulle behöva ligga längre än vanligt. Och jag undrar om det skulle vara bra - de är inte så stora och feta, det måste tära ordentligt att ruva.

Eller låta det vara som det är och hoppas att Darkie klarar det eller ger upp när hon fått nog? Jag har lagt in en liten skål mat och vatten i redet till Darkie för att försöka säkra att hon äter ordentligt... men hon är en riktig surhöna och verkar ointresserad av dessa!

Visst är jag löjligt orolig (som killen och kompis tycker) men jag gillar mina hönor så och vill inte att de skall lida...
Nystart i livet med katter och höns - Sörmlandsnaturen omfamnar

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: Kullbyte - hur hantera?
« Svar #1 skrivet: 06 maj-08 kl 15:56 »
inte för att det är någon lösning, men...

jag flyttar alltid mina ruvhöns till en egen bur där de kan ligga i fred,

jag tycker att det finns många bra anledningar till det
* hon kan ha sin egen mat och kan äta när hon själva vill (och jag ser att hon verkligen äter)
* jag har inget problem med att andra hönor lägger dit ägg
* risken att ruvhönan går till fel rede när hon varit uppe och bajsat/ätit mat finns inte (en annan höna går i i ruvredet för att lägga ägg, ruvhönan lägger sig i ett annat rede där det ligger några ägg, den första hönan blir klar med äggläggandet, de riktiga ruväggen blir kalla)
* jag slipper risken att de andra hönorna ser kycklingarns som konkurrenter och försöker döda dem (har inte varit med om det själv, men jag har läst/hört om att det händer)
* det är lättare att ge kycklingarna godsaker utan att andra hönor försöker lägga sig i
* det blir inga problem som de du beskriver

det finns säkert fler fördelar med det

* nu när det börjar bli varmt ute så är det dags för mina ruvhönor (2 st i år) med kycklingar (total 15 st) att flytta ut i varsin bur på gräsmattan (en bur med ordentlig "innedel" med tak), "ruvburarna" har jag inomhus
* när de växt till sig lite till så kommer de antagligen att få gå fritt i trädgården på dagarna (lite beroende på rovdjursläget... förra året hade vi ett par rovfåglar som cirklade runt i området)
* och i början av augusti (8-12 veckor så de klarar sig själv) så kommer de att få flytta in till de andra hönorna

Tjockstahönan

  • Inlägg: 61
    • Småland
SV: Kullbyte - hur hantera?
« Svar #2 skrivet: 06 maj-08 kl 20:54 »
Hej!
Jag håller med om att det är enklast för alla att låta ruvhönorna vara i egen inhägnad som johe71 skrev (se också din andra tråd om ruvning), men nu är det ju som det är.

Hjälp mig tänka lite - hur många dagar extra får unghönorna ligga om du gör som du funderar på och låter Darkie ta över tvåveckorsäggen?

Hur som helst så tycker jag det verkar vara det smartaste. Det sägs ju också att unghönor inte är lika pålitliga ruvare som äldre hönor, och det är ju tråkigare om 2-veckorsäggen förgås än om de andra gör det. Försök skämma bort hönorna med mat och vatten så gott det går så att de inte blir för svultna.
Jag läste förresten i en tidigare Hanegället (Lanthönsklubbens tidning) om en höna som p.g.a. upprepade olyckliga omständigheter ruvat konstant i 8 veckor tror jag det var (!), så det finns definitivt hopp om alla äggen.

Tja, man kan ju tycka att det var väldigt bekvämt för gammalhönan denhär gången i alla fall  :)

Men det vore ju verkligen bra om du kunde ge alla hönorna egna "rum". Men om precis varenda hönar ruvar eller redan har kycklingar är det ju oftast lättare, så hade jag det i somras och då var det inga problem att ha alla i samma rum.

Lycka till! Det går säkert bra.

Melsäter

  • Inlägg: 512
  • Naturens kraft är en gåva
    • Södermanland
SV: Kullbyte - hur hantera?
« Svar #3 skrivet: 07 maj-08 kl 12:13 »
Tack för all input!

Nästa år ser jag till att flytta ruvhönorna till var sin egen kuppe...

För nu vill jag se till att få alla kycklingar ungefär i samma tidsrymd.

Nystart i livet med katter och höns - Sörmlandsnaturen omfamnar

Storky1

  • Inlägg: 601
    • Ångermanland
    • Marias djur
SV: Kullbyte - hur hantera?
« Svar #4 skrivet: 08 maj-08 kl 15:17 »
Jag flyttar aldrig runt hönsen för min erfarenhet är att då kliver de av äggen och struntar i ruvningen för det är ju inte den plats de valt. Däremot så är det inga problem alls att flytta runt ägg mellan hönorna. Olyckligt att de börjat kläckas under gammelhönan innan du upptäckte bytet och kunde flytta äggen till deras riktiga mamma. Gammel hönan får ju på detta vis en riktig turbo ruvning. De andra bör det inte vara några som helst problem med, jag har haft hönor som av olika orsaker legat två fulla perioder utan att ge upp. Samtidigt så hör jag många som kan ha problemet att hönorna ger upp när det är en dag kvar till kläckning. Så det beror mest på kynnet hos hönorna skulle jag tro, hur länge de ligger innan orken tryter.

Lycka till!
Tjej med genbank för Hedemora- och Öländska dvärghöns, samt Gotlands- och Mellerudskaniner.

 

Melsäter

  • Inlägg: 512
  • Naturens kraft är en gåva
    • Södermanland
SV: Kullbyte - hur hantera?
« Svar #5 skrivet: 31 maj-08 kl 16:02 »
Helt rätt Storky1 - gammalhönan fick komma igång direkt och styr och ställer över de andra. Darkie fick 8 kycklingar som hon tar fantastiskt hand om.

Men hos de sista 2 hönorna blev det något konstigt - den äldre, Urd, tog över halva Blondies kycklinar och övergav sina ägg... Men nu tar de hand om ca 4 vardera och det verkar fungera. Förutom när Urd gör utfall mot stackars Darkie, som hon verkar vilja kuva med alla medel.

Så pass agressivt att jag undrar om hon kanske skadat en av Darkies kycklingar, den står bara i hörnet och äter inte alls. Har inte gjort sedan igår kväll. Så den har väl inte mycket chans... jag sätter in separat tråd om detta problem.
Nystart i livet med katter och höns - Sörmlandsnaturen omfamnar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

537 gäster, 1 användare
Alexn72

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser