Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grönkålsrecept?  (läst 4750 gånger)

Hildur

  • Inlägg: 88
  • Lever grönt i stan, men längtar ut.
Grönkålsrecept?
« skrivet: 15 nov-04 kl 22:32 »
Är det någon här som har förslag på vad man kan göra med sitt överskott av grönkål? Soppa är gott men blir lite tjatigt i längden...

Kram från mig som är ny här (men inte i alternativsvängen).
Folkmusik, keramik, etnologi, arkeologi, odling är mina områden. Skriv gärna!

charlotta

  • Inlägg: 17
Re:Grönkålsrecept?
« Svar #1 skrivet: 16 nov-04 kl 12:19 »
hej !

jo det finns ju faktiskt ganska mycket man kan gøra med grønkål.
prova på en paj tex
eller en slags stuvning.
jag tycker om  att ha stark korv till ( helst inte sån dær finmalen dær det står "och køttliknande produkter" men riktig kanske lite mera "køttliknande" korv )
- och så flæsk.

det jag ville sæga ær att det blir gått med något starkt och lite salt till :)
sen brukar jag helst æta poteter till - men det ær væl bara fantasin som sætter grenser . ikke sant ?
There are three ways of telling every story
but a thousand ways of singing every song ...

Silver

  • Gäst
Re:Grönkålsrecept?
« Svar #2 skrivet: 19 nov-04 kl 08:17 »
Hej!
Halländsk långkål är bland det  godaste som finns tycker jag.  
Förväll grönkålen i buljong, krama ur och hacka grovt, bryn sedan i smör och låt puttra ihop med dopp eller stark buljong och rejält med grädde.

tivedstroll

  • Inlägg: 28
    • -
Re:Grönkålsrecept?
« Svar #3 skrivet: 30 nov-04 kl 21:04 »
torka grönkålen! blir kanongott att strö över soppor och liknande.  :)

Brukar förvälla den när den är nyskördad och lägga de blöta bladen på en torkställning mellan två lakansbitar direkt i solen - av någon anledning torkar den fortare på det sättet när den är förvälld!  ???

Annars har jag råkat ut för att den bara vissnar när man försöker torka den   >:(
« Senast ändrad: 30 nov-04 kl 21:05 av tivedstroll »

olivia

  • Gäst
Re:Grönkålsrecept?
« Svar #4 skrivet: 01 dec-04 kl 10:59 »
Jag använde förvällda grönkålsbladbitar istället för lasangeplattor och gjorde något lasangeliknande som var väldigt gott. De suger ju inte upp någon vätska som lasangeplattor så man får göra det lite torrare.

Annars så är det väldigt gott att torka som tivedstroll nämde

melie

  • Gäst
Re:Grönkålsrecept?
« Svar #5 skrivet: 10 apr-05 kl 17:14 »
Mitt recept på halländs långkål är:
Hacka (den frusna kålen som är kokt i grönsaksbuljong) och fräs i smör. Tillsätt grädde och låt koka in. Salta, peppra (vitpeppar) och tillsätt lite sirap och ev. lite lite ättika för att balansera upp smakerna. Kanon gott!

Jag tycker att man kan byta ut spenaten mot grönkålen i de flesta recept. Fast spenat är också gott!  

mimmismat

  • Inlägg: 140
    • Mimmis Mat
SV: Grönkålsrecept?
« Svar #6 skrivet: 28 mar-08 kl 16:58 »
I dag bjuder jag på en paj med grönkål och getost, en jättegodpaj, och ett bra sätt att få in mer av grönkål i matlagningen. En helt klart underskattad grönsak. :D

Recept hittar du på nedanstående länk, varsågoda!

http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/28/getost-och-gronkalspaj/

 

anbe

  • Gäst
SV: Grönkålsrecept?
« Svar #7 skrivet: 29 mar-08 kl 08:12 »
Kommer ihåg att min mamma gjorde underbar grönkål.
Brukade koka den med rökt kött, tror det var i buljong.Till slut rörde hon ned lite smör och så potatis till .

Blev det rester så gjorde hon potatismos och blandade det
med grönkålen och stekte det i stekpannan så det blev lite brunt . Det var underbart gott  :D

Synd att det är så svårt att få tag på grönkål här i Norge...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

640 gäster, 2 användare
skogaliten, Numera

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser