Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tacka med låg temp  (läst 2235 gånger)

Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Tacka med låg temp
« skrivet: 23 jan-08 kl 12:51 »
Förtvivlat har jag sökt på nätet för svar/vägledning på vårt problem. Hamnade på denna sida och fann en helt fantastisk kunskapsbank! :D Fann dessvärre inga trådar som berörde vårt problem och hoppas därigenom kanske får hjälp/råd/tips från Er!

Vid morgonutfordring i torsdags förra veckan fann vi att vår ystraste nyfikna tacka - Vackra Molly drog sig undan från både oss och maten. Bara detta är så ovanligt då hon alltid är den som springer fram, är ivrig på mat (hö) och kel. Hon bar sig helt enkelt åt som om hon var livrädd! Jag lockade med torrt bröd - men till vår häpnad så ville hon inte ha! Veterinär tillkallades.

Tackan hade då 38° temp, inga som helst rörelser i vommen, inga uppstötningar. Veterinären gav henne  calcium, b-vitamin, smärtstillande och antiinflammatoriskt och penicilin. Han trodde att hon kanske fått någon form av "tarmvred" alternativt annan störning. Han ville pröva med att ge henne paraffin, men hon kämpade häftigt, varvid han ansåg att vi skulle lugna oss med det, då hon behövde sina krafter. Det positiva var ju att hon kanske fick upp tempen...
Vi tillbringade halva natten i fårhuset med henne och de övriga (4) tackorna men så fort vi pratade eller rörde oss så blev det oroligt varvid vi beslöt för lämna djuren ifred.

På morgonen stod Molly på benen och var sitt vanliga, ivriga, ystra jag och själaglada blev vi!
Vi tog tempen på henne och blev ännu lyckligare; 38.9° Matlusten var tillbaka, svullnad i mage och frossa borta och kurr och blurpljud kom från magen
Förnyad kontakt med vet. som blev glatt överraskad. Han ordinerade fallande skala på calciumspruta ett par dagar och fortsatt behandling med penicillin. Dessutom motion.
Medicinering och temptagning på kvällen var mindre glädjande, tempen nere på 38.1°
Hon var ordinerad 5 ml penicillin/dag och 40-60 ml calcium/dag - vilket hon får på kvällen.
Hennes temp har pendlat 38.3-38.4 tills i förrgår då den var upp på 38.8 på kvällen och morgonen därefter. Ny kontakt med vet där vi gick ner till 30 ml på calcium, fortsatt penicillin.
Redan samma kväll - igår, var tempen nere på 38.3 igen.

Veterinären kontaktades igen och han förklarade att det är något som stoppar i hennes i system som gör att hon inte klarar cirkulationen på egen hand. Han rådde oss att isolera henne, låta henne fasta, plus att vi fick hämta en spruta med "multivitamin" som hon skulle ha. Så igår kväll fick hon 1 ml av denna plus sin penicillin. Inget calcium då jag missuppfattade vet.

I morse fick vi nästan en chock - Molly hade 37.6!!! Hon hade åter skakningar i kroppen - men hon var pigg, yster och ivrig - men säkerligen hungrig! Kontakt med vet igen.
Vi har gett henne 30 ml calcium nu på morgonen (eftersom jag missade igår) och 2,5 ml penicillin och skall göra samma ikväll plus att hon skall vara fastande (förutom ljummet vatten) till i morgon.
Och nu börjar veterinären prata i termer som oroar mig...
Klart är att något stör hennes funktioner och klart är att vi kan inte ge henne calcium för att hon skall hålla tempen något så när. Veterinären vill att han hennes system skall tömmas, få vila i förhoppning om att vad det nu vara månde, skall komm ut...
För n å g o t är det ju, (grässtrå, bakterie...) som stoppar upp hennes cirkulation.

Förutom den första dagen, när vi upptäckte problemet, så har hon ätit med god aptit, haft normala fårkulor i avföringen. Även nu, på fastande mage, ser vi att den biten är normal.
Hon är 3 år gammal, skall ej lamma, har aldrig lammat och är en blandras men mest pälsfår.
De övriga tackorna tre stycken på 3 år och en på 11 år uppvisar inga som helst liknande symptom.

I övrigt så utfodras flickorna med hö 2ggr/dag och på kvällen brukar de få lite havre/betfor och torkat bröd, ibland lite grönsak/fruktrens (fast Molly är inte så förtjust i det). De har en härlig rasthage; skog med berg och ljung och visstas
ute med tillgång till fårhus. De går på marker där inga andra djur gått och är avmaskade i samband med när vi flyttade hit - 3 år sedan.

Finns det någon som varit med om liknande?
Alla tips/råd och infallsvinklar emottas tacksamt och helst så snart som möjligt då ny kontakt med veterinär skall tas i morgon...
Vi är nämligen rädda för att vi kanske är tvungna att fatta det tunga beslutet om ingen förändring sker...

Tacksammaste hälsningar

Fårmoran på Hjärtebo

hustran

  • Inlägg: 1803
Re:Tacka med låg temp
« Svar #1 skrivet: 23 jan-08 kl 14:07 »
Jätteknepigt. Jag hade nog ochså trott på kalken. I år har det varit väldigt solfattigt så tanken på D-vitamin slår mig. Menar bristen på. Jag brukar ofta vid total oaning ge jäst. Tag vanlig brödjäst,( går också med torrjäst) blanda med honung el. socker och ljummet vatten. Ge med ingivare. Det brukar sätta sprätt på vomfloran.

Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Re:Tacka med låg temp
« Svar #2 skrivet: 23 jan-08 kl 15:00 »
Bästa "Hustran"!

På Ditt svar förstår jag att Du menar att det skulle vara en störningi floran?
Men hade Mollys mage återgått till det normala redan dagen efter veterinären varit här första gången, likaså aptit, uppstötningen av "höbollar" och idisslandet, om det varit en störning? Hon är alltså sitt vanliga, härliga glupska, ystra jag. Fast just nu får hon ju som sagt inte äta. Det är tempen som är problemet. Och enligt veterinären så innebär den låga tempen att det finns något som stoppar att hennes system att klara sig på egen hand - utan stöd av calcium...?

Vill också tillägga att vi varit lycklilgt förskonade från sjukdomar och liknande på våra flickor under de tre år vi haft dem, så min erfarenhet kring egenmedecinering är begränsad.
Veterinär har tillkallats förut (på samma tacka) som då hade en infektion i en klöv - men det var ett tag sedan.

/Fårmoran på Hjärtebo

Henning

  • Inlägg: 706
Re:Tacka med låg temp
« Svar #3 skrivet: 23 jan-08 kl 17:39 »
Lite knepigt fall..

Är Molly fet eller mager jämfört med de andra?

Har de fått mineralfoder och mycket går det åt i så fall?
Hur är det med dricksvattnet? Har de det i fr tillgång och är det rent?

Jag tror inte på traditionell kalkbrist för en icke dräktig tacka även om Ca behandlingarna har gett kortvariga resultat. Ngn infektion verkar inte heller troligt. Då brukar det bli en temphöjning. 2,5 ml är för låg dos om det är frågan om penicillin av de vanliga sorterna. Det blir inte tillräckligt hög koncentration för att det ska döda bakterier.

Jag lutar åt ngn form av förgiftning eller att ngt organ i kroppen inte fungerar som det ska. Det kan gå att lura ut med blodprov men det är inte sannolikt att går att göra någonting åt ett organ som inte fungerar. Är det en förgiftning kan läget ibland vara mera hoppfullt.

Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Re:Tacka med låg temp
« Svar #4 skrivet: 23 jan-08 kl 18:10 »
Hej Henning!

Vad gäller mineralfoder så är det enda de får förutom hö; tackfor och havre ungefär "en näve var" på kvällen. Som godis får de också torkat bröd. Vattnet är toppkvalité och samma vatten som vi dricker. och de har fri tillgång.
Våra djur är välnärda (enligt vet) men ej feta. Molly är en bastant och välproponerad dam - men inte fet.

Dosen penicillin (Penovet 300mg/ml) är 5 ml/dag. Fast just i morse, så valde jag att fördela dagens dos på 2,5 ml/morgonen tillsammans med de 30 ml calcium som jag missade igårkväll. Hon får de andra 2,5 ml ihop med kvällsdosen calcium (oxå 30 ml) nu strax)

När Du pratar om förgiftning - vad tänker Du på då?

På vår veterinär så verkar det mer som att han lutar åt något grovt strå eller annat främmande som kommit in i magen (nätmagen?)
Det enda jag kan tänka mig är de eländiga nylonsnörena som ibland kan "tussa sig" och kanske blanda sig med hö...eller musträck...eller, ve och fasa, kattbajs!? Men visst är väl fåren duktiga på att känna när något inte passar?!

Nu skall vi i alla fall strax gå ut för ta kvällstempen och dosören med penicillin/calc...
Inte utan att vi bävar...

Mer och mer förtvivlad fåramor....

Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Re:Tacka med låg temp
« Svar #5 skrivet: 23 jan-08 kl 19:12 »
Senaste nytt...

Nu har vi tagit kvällstemp - 38.3°
Molly är pigg och vill inget hellre än att komma ut och smaska , äta ihop med de andra.
Det är en plåga att inte låta henne göra det.... :-\

Efterhand kommer jag ju på saker som jag inte vet är relevant för hennes tillstånd men kanske relevant som ledtråd för någon...?

Hennes slemhinnor i munnen är fina, däremot är ögonslemhinnor röda. Hennes öron är kalla och har så varit alla dessa dagar. Hon har sedan ett par veckor sådana där "kleggiga tårar" från ögonen, men det har å andra sidan ytterligare en tacka (som dock har helt ok slemhinnor) Enligt veterinären så kan det ha att göra med vårt trista väder och blåsten. Emellanåt har Molly väldigt "gurglig andning" - tung liksom. Dock ej konstant.När vet lyssnade på lungorna ann han inget konstigt.
Efter att nu ha varit utan mat (förutom ljummet vatten) i ett dygn så är hennes avföring fortfarande i kulform och hennes mage är inte svullen eller buktig. Dock har jag svårt att höra om det är igång i magen - men hon har ju andra sidan inget att idissla...

Hoppas detta kan leda till närmare inringande eller igenkänning ör någon...?

/Hjärtebo

Henning

  • Inlägg: 706
Re:Tacka med låg temp
« Svar #6 skrivet: 23 jan-08 kl 21:49 »
Inte för att jag tror på penicillinets betydelse i det här fallet men det funkar inte att dela upp dosen som du gjorde. Vid all ab-behandling är det viktigt att dosen är så hög att man får upp blodkoncentrationen tilräckligt. (MIC-värde) Nedbrytningen av penicillin går ganska snabbt och redan efter ca fyra timmar har koncentrationen gått ner under MIC-värdet vid normal dosering. Vid halvering av dosen får man inte upp koncentrationen över gränsen öht även om man ger 2 ggr per dag.

Mineralfoder i för stora mängder kan vara farligt (vilken sort får de?) En näve var om dagen låter mycket men det beror ju på hur stora nävar... Andra orsaker till förgiftningar kan vara giftiga växter, kemikalier och blybatterier. Det finns exempel på djur som blivit förgiftade av jord som de ätit det spilts giftigheter.

Ett strå i nätmageln bryts snabbt ner om det inte har irriterat så mycket att det har blivit en böld. Det är i så fall en extremt ovanlig sjukdomsorsak på får.

Ett annat förslag kan vara en tumör. Beroende på var den sitter kan den ge mycket skiftande symtom.

Det går ju att spekulera vidare men det kan också hända att Molly repar sig och att vi inte får reda på vad hon drabbades av. Vi ska väl hoppas än så länge. Din sista rapport verkar ju bra.






Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Re:Tacka med låg temp
« Svar #7 skrivet: 23 jan-08 kl 22:33 »
Bäste Henning!

Du tycks mig besitta en fantastisk kunskap och jag är ödmjukt tacksam för det Du delar med Dig!

Men jag blev bestört över det Du sade om att dela upp penicillinet :-\ och ev följder av det...
Hon har fått 5 ml/dag sedan föregående torsdag, allt på en gång...förutom idag, då.

Vad gäller mineralfoder så kanske jag har missförstått - men förutom hö så får inget annat än just tackfor från Granngården och havre. Dessutom så promenerar jag dem ofta och då betar de ljung.
"En näve" så är i det här fallet en relativt nätt kvinnohand ;). Tackorna är ju inte dräktiga och de får det mer som godis och lite tillskott.

Finns det något jag kan göra själv, förutom veterinärbehandlingen?
Just nu får hon ju inte äta= inte gå ut, men vi masserar henne och kelar med henne när vi går in och tittar till henne.
Det här med matolja, jäst och andra blandningar - är det något som man som lekman vågar sig på?

Jag hoppas verkligen vår Vackra Molly repar sig och att tempen är ytterligare lite högre i morgon (helst ngt över 39°) - för som sagt, veterinärens alternativ lät inte lockande... :-\

Bästa hälsningar och ödmjukt tack så länge!

/Hjärtebo

Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Re:Tacka med låg temp
« Svar #8 skrivet: 24 jan-08 kl 12:11 »
Fortsättning Vackra Molly...

Morgontempen var ingen höjdare - 38.1. Men Molly är sitt vanliga jag och blev överlycklig när vi lade in en "tuss" med vårt finaste gröna hö att mumsa på. Hon skall å ett par givor till under dagen för att vänja magen vid mat igen.

Ett långt samtal med veterinären följde. Rent medecinskt så anser han vi gjort vad vi kan göra. Sista givan med calcium och pencillin sker i kväll. Vi har ju turen att ha en helt underbar veterinär, som tar sig tid med både oss och djuren. Han är också själv fårägare och jag litar på hans omdöme, icke dessto mindre så griper man ju efter minsta lilla strå...
Enligt honom så går vår älskade Mollys system runt genom stödet av medecinering.
Hennes symptom är likartade med en åkomma som kossor drabbas av, något som han kallar lägesändring/omsnörning alternativt intorkning av bladmagen. Han kan också tänka sig en teori kring något främmande föremål alternativt skada på nerven till tarmsystemet som gör att systemet stoppas upp.
Att experimentera med matolja/paraffin menade han han var vanskligt då det i nuläget kan riskera att helt slå ut hennes balans i magen.  

Så, om inte Molly klarar av att repa sig när vi slutar med medecinskt stöd så återstår bara att ta henne till klinik, eller... :'(

Som det är nu, så äter hon ju, är pigg och yster, magen fungerar - frågan är alltså hur det är ett dygn efter avslutad behandling. Nu har det ju gått en vecka sedan hon blev dålig och hennes temp ligger på ca 1° under det normala - trots behandling.

Våra fem tackor är våra keldjur och ögonstenar och det är klart vi vill göra allt vi kan. Men eftersom vi bor i Bohuslän så antar jag att närmaste klinik är i Skara och vi frågar oss om Molly blir sämre, hurpass det inverkar på henne att bli forslad ca 22 mil och inte minst - vad gör de med henne och vilken är chansen att utgången är bra?

Vad/hur skulle ni göra?

/Lessen fåramor


Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
Re:Tacka med låg temp
« Svar #9 skrivet: 24 jan-08 kl 17:09 »
Och vad det skulle kosta...

Jag skulle avliva tackan om hon blir sämre. Mindre lidande för henne
och det är väl det som ska räknas tycker jag.
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥

hustran

  • Inlägg: 1803
Re:Tacka med låg temp
« Svar #10 skrivet: 24 jan-08 kl 17:43 »
Måla inte fan på väggen ännu, så länge det finns liv finns det hopp. Lycka till.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Tacka med låg temp
« Svar #11 skrivet: 25 jan-08 kl 06:31 »
Bäste Henning!

Du tycks mig besitta en fantastisk kunskap och jag är ödmjukt tacksam för det Du delar med Dig!


Henning är suverän, han och andra på forumet räddade min Beda i höstas. (Och veterinären förstås.)
Jag önskar lycka till med Molly!

hustran

  • Inlägg: 1803
Re:Tacka med låg temp
« Svar #12 skrivet: 25 jan-08 kl 18:54 »
Snälla berätta hur det går..... :)

dawnrun

  • Inlägg: 92
  • livet är för kort för att tjafsa om onödiga saker
    • gails hemsida
Re:Tacka med låg temp
« Svar #13 skrivet: 26 jan-08 kl 09:33 »
kolla innan du åker med tackan till en annan veterinär. det är ofta att veterinär inte har så bra kunskap om får. ringa runt och fråga om det finns "får" veterinär i närheten
sadlat om ifrån galopphästar till vallande border collies. har 3 stk Don, Liz, Nap

Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Re:Tacka med låg temp
« Svar #14 skrivet: 28 jan-08 kl 11:50 »
Fortsättning Vackra Molly Bus...

Tack för intresse kring utvecklingen med Molly, känns verkligen skönt och uppmuntrande!

Vi slutade med medecinering i torsdags. Molly har hitintills inte uppvisat några tecken på matvägran, att skygga undan eller skakningar/frossa eller svullen mage. Hon har redan från dag ett, när veterinären var här första gången ätit glatt och varit pigg (förutom under sin fasta) Molnet på himlen har ju varit den låga tempen.

Så de sista dagarna har vi dels köpt en ny temp och sedan kontrolltempat de andra tackorna, tre stycken lika gamla som Molly (3 år) och en gammeltacka, Tant Alma, på 10 år. INGEN utav flickorna hade temp över 38.5!!! Inte vid ett enda mättillfälle! Lilla Majken hade tom 37.6 ett par gånger, medan Märta och Titti Hoppsan och Tant Alma hade runt 38.3-38.5!
Antingen så är alla fem flickorna dåliga, eller två stycken tempmätare åt helv...e - eller så är det så att just våra flickor har en lägre medelkroppstemperratur?!?

Vi beslöt i lördags att sluta mäta tjejerna, främst som de uppvisade tydliga tecken på att tröttna på vårt pillande i stjärten ;)
Alla fem är pigga, dricker och äter, har perfekt avföring, idisslar och är utan svullnad i magen!
Molly Bus är sitt vanliga, gåpåiga, ystra jag. ;D

Vår slutsats är att hon kan ha fått i sig något främmande föremål som störde våmmen och att detta något förhoppningsvis kommit ut. Alternativt kan vi tänka oss att hon fått sig en smäll av Titti Hoppsan eller Märta Amanda Brunsdotter eftersom de en tid har stångats och buffats. För som sagt att är frid och fröjd - utom detta med tempen. Eller som Henning skrev - något som hänt och vi får aldrig veta vad.

Någon uttryckte att jag skulle kontakta ytterligare en veterinär. Vi har, som jag förstått av läsning på forumet, en väldig tur. Dels har vi tre veterinärer som alla är mycket duktiga på får och just den veterinären som vi haft kontakt med har själv får. Jag har haft kontinuerlig kontakt med honom och även fått hans privatnummer ifall något skulle tillstöta.

Vi håller ju naturligtvis ett öga på flickorna i allmänhet och Molly i synnerhet men i dagsläget har vi bestämt oss för att hissa ner den röda flaggen, blåsa fara över - men fortsatt beredskap!  :)

Tack för råd och stöd och jag hoppas att jag skall kunna bidra med detsamma framöver! :-*

/Glad fåramor från ett soligt Hjärtebo i Bohuslän

agge

  • Inlägg: 231
Re:Tacka med låg temp
« Svar #15 skrivet: 28 jan-08 kl 14:45 »
va skönt när allt ordnar sig. :)


 

Hjärtebo

  • Inlägg: 10
Re:Tacka med låg temp
« Svar #16 skrivet: 28 jan-08 kl 16:39 »
Som tillägg kan jag berätta att veterinären ringde mig strax efter jag skrivit föregående inlägg - hemifrån på sin lediga dag! :D

Han var glatt överraskad över att Molly tycktes må bra för utgången och prognosen var verkligen inte bra när han var här, sade han. De symptom hon uppvisade ; helt stillastående och svullen våmm, näst intill röda slemhinnor i ögonen, dålig/ingen cirkulation alls i ben eller öron, matvägran och låg temp var en symptom han kände igen hos hästar och kor och där utgången sällan eller aldrig föll väl ut. Dessa tecken berodde då på någon typ av tarmsnörning eller lägesändring.
Att buffas och stångas med de andra fåren skulle inte åsamka dessa symptom och troligen ej heller främmande föremål.

Att sedan tempen inte var den bästa var han ju lite bekymrad över - men vi kom överens om att så länge hon är sitt vanliga jag och äter och idisslar så kan vi nog räkna med att allt är ok.
Däremot kunde han inte hitta någon vettig förklaring till att ingen av flickorna har temp över 38.5.

Jag skall dock känna på hennes öron och ben och kolla slemhinnorna i ögonen - för säkerhets skull, tyckte han och fick gärna ringa honom hemma om jag hade frågor. Nog blir man väl lycklig så man nästan gråter för sådan omtanke?! :)

/Hjärtebo



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

386 gäster, 2 användare
ärt, Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser