Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skinn o salt  (läst 4059 gånger)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Skinn o salt
« skrivet: 12 nov-07 kl 19:54 »
har slaktat i omgångar.. Dom första som redan legat nersaltade i 14 dagar..är det lika bra dom ligger kvar med saltet tills alla är klara för skickas..eller är det nån poäng med att skaka av saltet..?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

annan

  • Inlägg: 918
Re:Skinn o salt
« Svar #1 skrivet: 12 nov-07 kl 21:51 »
tror man ska salta om när det blir "slaskigt"
"jag har storslagna visioner och maxade projekt" Peps.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Skinn o salt
« Svar #2 skrivet: 12 nov-07 kl 22:22 »
Oja,men när man iksom gjort det, dom har varit ordentligt saltade 14 dagar. Gör det någon skada/nytta att dom ligger längre??
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

kolaren

  • Inlägg: 190
Re:Skinn o salt
« Svar #3 skrivet: 12 nov-07 kl 22:27 »
Gör jag helt fel? När jag har saltat ett skinn så får det torka till i några dagar, sen fryser jag det om det inte ska skickas direkt.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Skinn o salt
« Svar #4 skrivet: 13 nov-07 kl 13:34 »
Det är väl bara fel om det misslyckas  ::) Brukar du göra så o det funkar så är det väl inte fel?????
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

leifhh

  • Gäst
Re:Skinn o salt
« Svar #5 skrivet: 13 nov-07 kl 15:59 »
Gör jag helt fel? När jag har saltat ett skinn så får det torka till i några dagar, sen fryser jag det om det inte ska skickas direkt.


Jag kan bara inte komma på var, men någonstans har jag läst att det är olämpligt att frysa in saltade skinn.... De är ju redan konserverade...
Kan jag ha läst det i Lotta Rahmes bok må hända?

Så här tycker Donniaskinn att man skall göra:
http://www.donniaskinn.se/raskinnshantering.htm

kolaren

  • Inlägg: 190
Re:Skinn o salt
« Svar #6 skrivet: 13 nov-07 kl 19:48 »
Det är väl bara fel om det misslyckas  ::) Brukar du göra så o det funkar så är det väl inte fel?????

Nej det har du ju rätt i, har bara alltid gjort så. Funkar fint faktiskt!

Men vid närmare eftertanke måste ju leifhh ha rätt, verkar ju ologiskt egentligen att dubbelkonservera...

Väg arbetarn

  • Gäst
SV: Skinn o salt
« Svar #7 skrivet: 28 feb-08 kl 07:11 »
Vi har misslyckats med våra första skinn.

Vi saltade in dom direkt efter slakt och la ut dom på loggolvet på en pressening. Saltade om efter en vecka. Totalt på fem skinn har det gått åt 50Kg salt. Efter 14 dagar var det dags att skicka dom, ullen var blöt och det fanns mindre "pölar" på presseningen (jag antog att de inte gjorde så mycket då även det "blöta" borde fungera som saltning)  Så vi skickade iväg dom för beredning men beredningsfirman kaserade dom pga ullsläpp och att dom var blöta.

Vad gjorde vi för fel???

javill

  • Inlägg: 11656
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Skinn o salt
« Svar #8 skrivet: 28 feb-08 kl 09:13 »
Det var kanske pölarna som var felet? Skinnen ska nog helst hållas torra. Jag har 5 skinn som jag sparat sen i höstas (väntar in fler innan de ska skickas på beredning). De är saltade på slakteriet sen omsaltade helt en gång här hemma. Har sedan fyllt på med salt där det behövts ett par gånger. Mina ligger på en SJ-pall i hög på varandra, eventuellt smältvatten rinner undan. Pallen med skinnen står i en tom hästbox i stallet, där det varit ungefär kylskåpstemperatur hela vintern. Hade du lagt presenning direkt på golvet marken? Plast och naturmaterial är nog ingen bra kombination. Tror det behöver komma luft till.

Nu vet jag ju inte om skinnen kommer att vara ok så det får jag återkomma om. De luktar i alla fall ok så det har jag gått på. I förrfjol gjorde jag på liknande sätt men, de skinnen sparades bara ett par veckor.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Skinn o salt
« Svar #9 skrivet: 28 feb-08 kl 10:21 »
Fasen, då kanske våra också var för blöta...Jag hängde dom på tork innan för jag tyckte att dom var så tunga .... :-[

Hade mina på en presenning på en halmbädd.. Och saltade hysteriskt mycket.. men som sagt..det blir mycet vätska..men det mesta rann undan eftersom jag hade dom i lut.. Men jag tyckte att ullen blev väldigt blöt ändå..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
SV: Skinn o salt
« Svar #10 skrivet: 28 feb-08 kl 10:30 »
Vi gjorde så här: saltade alla skinn direkt efter slakten, de låg sedan på en presenning i ca tre veckor och jag saltade på allteftersom det såg fuktigt ut. Det kändes som om mina skinn också var ganska blöta, och salt drar ju åt sig vatten... Även från luften.
Skakade av allt salt innan jag åkte till beredningen med dom. Ska få dom om ca en månad. Han har iallafall inte sagt att de såg dåliga ut. Men vi får se hur det går.
Det verkar så enkelt, men det är det ju inte alls... ::)
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

leifhh

  • Gäst
SV: Skinn o salt
« Svar #11 skrivet: 28 feb-08 kl 14:31 »
Jag brukar inte slakta allt på en gång. Jag brukar slakta lite nu och då utifrån när jag behöver kött..... Eftersom jag inte vill ha saltade skinn liggande allt för länge så brukar jag när jag slaktat göra så här:
  • spola av köttsidan på skinnen så fort som möjligt med kallt vatten för att sänka temteraturen
  • om det är lång tid tills jag tänkt skicka på beredning så fryser jag in skinnen
  • en sisådär 4 veckor före beredning plockar jag fram skinnen ur frysen och saltar dem
  • vid saltning så brukar jag lägga mina skinn på ett galler ovanpå ett par lastpallar
  • omsaltning efter en eller ett par veckor

Hittills har jag bara haft seriösa pälssläpp på en getfäll, inte på något lamm/får skinn. Men i getens fall så tror jag att det berodde på ett tjockt fettlager som satt kvar bitvis, detta förhindrade snabb nedkylning och minskade effekten från saltet när jag saltade skinnet.

Jag tror att de problem ni haft tidigare i tråden med bland annat ullsläpp beror på:
  • för långsam nedkylning av skinnen, dvs en nedbrytningsprocess har hunnit komma igång, detta sker redan efter ett par tre timmar och en fäll med tjock ull håller värmen nästan lite väl bra.... alternativt
  • det har varit för blött, just blötläggning brukar man tilämpa när man vill avhåra skinn inför beredning av läder (men det var ju inte det ni ville ha) det skulle även kunna bero på
  • tjocka kvarsittande fettsjok/lager på skinnet, se mitt problem med getfällen

Vill man öka sin förståelse för sina skinn inför beredning så kan man ju läsa igenom Lotta Rahmes bok om Skinnberedning, men bered er på att den är hyfsat heltäckande men rätt rörigt disponerad.
« Senast ändrad: 28 feb-08 kl 14:34 av leifhh »

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Skinn o salt
« Svar #12 skrivet: 28 feb-08 kl 14:38 »
å får vi se hur det går för mina skinn.. ::)

Jag har genast lagt ut dom i en sval lada efter slakten.. Sen har dom varit avsvalnade efter att jag har putsat o klippt till dom och saltat dom..Det brukar ha skett efter kanske 2 timmar efter slakt.

Nästa gång ska jag tillämpa det här med pallar, låter klokt!

Jag funderade lite när jag såg grannens skinn som hon saltat i källaren.. ingen nån vätska alls runt om, dom var snarare torkade direkt. Vet inte hur mycet salt hon gjorde åt. Men hennes skinn var stenhårda, som masonit skivor.. Och mina skinn var som när dom var färska när jag skakat av saltet..

Men mina har då säkert varit för blöta, f*n också!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Skinn o salt
« Svar #13 skrivet: 28 feb-08 kl 15:26 »
Våra skinn i år blev också blöta och jag kände mig väldigt osäker på om de skulle gå att bereda. Men på beredningen tyckte de att skinnen var bra! Jag får väl återkomma när vi får tillbaka dem..

Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Fritjoff

  • Inlägg: 368
SV: Skinn o salt
« Svar #14 skrivet: 28 feb-08 kl 17:17 »
Vi har tagit skinn i många år, och saltar in dom efter slakt och lägger på golvet i en jordkällare. Golvet sluttar lite mot en avloppsbrunn, så all vätska rinner undan och det hålls kallt. Har funkat bra.

 

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Skinn o salt
« Svar #15 skrivet: 28 feb-08 kl 17:52 »
Vi har ocså saltat in skinn. vi brukar salta en gång, sedan låta dem rinna av, sedan saltar vi en gång till. Har haft saltade skinn ett år på detta sätt. Det har fungerat.  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1116 gäster, 6 användare (1 dolda)
Radar, Beatrice Lüneburg, KajsaAnka, Karlsdotter, Berberis

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser