Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  solrosfrön...  (läst 5039 gånger)

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
solrosfrön...
« skrivet: 19 okt-09 kl 15:03 »
sambon är brödkräsen så det skriker om det, men han formligen älskar bröd med solrosfrön i. jag har letat efter frön i affärerna, men jag hittar
inga, minns att jag har sett någon gång, men då till ett ganska saftigt pris för en liten påse.
så...idag fick jag bladet från granngården, och där sålde dom nu skalade solrosfrön i femkiloshink som man tydligen skulle ge till fåglarna, så dom slapp att skala.. ::)
min fråga är nu, tror ni man kan använda dessa till människoföda? alltså i bröd?
för 5kg för 199 är ju inte så farligt om man ska ha det i bröd till sig själv...men till fåglarna...nä..
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: solrosfrön...
« Svar #1 skrivet: 19 okt-09 kl 19:20 »
Det kan du säkert, tänk bara på att solrosfrön härsknar ganska snabbt.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: solrosfrön...
« Svar #2 skrivet: 19 okt-09 kl 20:57 »
Kan aldrig tänka mig att det skulle vara nåt problem. Möjligen kan det vara så att man inte varit lika noga med renligheten på frön som ska användas till fåglar men det borde väl vara lätt avhjälpt med att spola av dom innan dom hamnar i degen.

Solrosfrön brukar man annars hitta på hälsokosthyllan, liksom tex sesamfrön. Man kan ju köpa sesamfrön på kryddavdelningen också men då kostar en liten ynklig burk ungefär lika mycket som 1/2 kg påse på hälsohyllan.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: solrosfrön...
« Svar #3 skrivet: 20 okt-09 kl 10:14 »
Vi brukar köpa Saltå Kvarns ekologiska solrosfrön. Vet inte vad de kostar men de brukar gå att få tag på i butiker som har Saltås sortiment. De är de enda ekologiska solrosfröna vi har hittat.

Ang. bröd och solrosfrö så smakar fröna mer om man rostar dem, varför vi lägger dem ovanpå, inte i degen. Man kan också strö formen med solrosfrö, om man använder form, eller plåten, innan man lägger leven på den. Eller så kan man ju förstås göra sig besväret att rosta dem innan man blandar dem i degen.
snus? vad är priset på en pris?

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: solrosfrön...
« Svar #4 skrivet: 20 okt-09 kl 12:09 »
aha... är grejjen samma med valnötter tro?
gjorde valnötsbröd förra veckan, och visst, det blev gott, men en liten aning beskt eller hur jag ska förklara det..
sen gjorde jag sirapsäpplen i ugnen, och där la jag en valnöt uppepå hålen som lock innan dom gick in i ugnen, och dessa nötter hade inte alls samma beska...
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: solrosfrön...
« Svar #5 skrivet: 20 okt-09 kl 22:02 »
Jo, kan nog vara att en del valnötter är beska. Vi har egna som är söta men få, sen få vi av grannarna också, de är också söta. Ett visst beskt bett finns i de flesta valnötter, tror jag, men mycket vinner på att rostas lite lätt, vare sig det är nötter, rötter eller kött. För att inte tala om spannmål. Det mesta smakar bättre efter upphettning, inte minst solrosfrön. Liksom potatis.

Importerade valnötter brukar vara mycket beska och måste rostas för att bli goda, har jag för mig. Men nu är det länge sen jag åt såna, bor ju på Gotland.
snus? vad är priset på en pris?

Björndalen

  • Inlägg: 2
SV: solrosfrön...
« Svar #6 skrivet: 07 nov-09 kl 05:26 »
Hej! Jag köper risentas  1kg. solrosfrön för 30 kr. och med tanke på hållbarheten kanske det inte är så bra att köpa för mycket, ha det bra.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: solrosfrön...
« Svar #7 skrivet: 10 nov-09 kl 10:44 »
Om man bakar bröd med bikarbonat, och har solrosfrön i så får man en intressant reaktion och solrosfröna blir gröna!

 

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
SV: solrosfrön...
« Svar #8 skrivet: 14 nov-09 kl 01:24 »
Jag bor så att jag inte kan handla hälsokost titt och tätt. Alltså köper jag stora fp och lägger i frysen. Då tar det mycket längre tid innan de härsknar.

Jag blandade för några månader sen massor av sorter i en stor påse och frös in. Cachew, mandlar, para, solros, pecan, valnöt, pumpafrö, osaltat jordnöt. Sen tar vi fram lite i taget och har som mellanmål.

Tidigare har paranötterna ofta smakat lite mögligt men de som varit frysta var mycket godare!!!
Någon som vet varför?
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

584 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser