Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dinkelbröd  (läst 3616 gånger)

Tingeling

  • Inlägg: 393
    • -
Dinkelbröd
« skrivet: 17 aug-07 kl 18:20 »
Jaha...så har jag köpt mitt första kilo Dinkelmjöl  :D
Kanske ni har något trevligt enkelt recept på dinkelbröd här? Något speciellt man ska tänka på vad gäller dinkel?
Tack på förhand
Hälsar......Gun
Det svåra är inte att åldras...
Det svåra är att vänja sej av med att vara ung

Seiram

  • Inlägg: 271
  • Kölhalare
    • -
    • Nya stickerian
Re:Dinkelbröd
« Svar #1 skrivet: 17 aug-07 kl 18:43 »
Åååå dinkel är kanon  :) Började baka med det redan på tidigt 90-tal när 'ingen' visste vad det var, nu är jag beroende! Börja med att baka 'ditt vanliga bröd' och ta hälften dinkel, se'n kan du trappa upp. Jag har recept på bröd med enbart dinkel men hinner inte skriva av detta precis nu. Bakar både sockerkakor o annat med bara dinkel. Lycka till  :)

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:Dinkelbröd
« Svar #2 skrivet: 17 aug-07 kl 19:46 »
Jag byter ut det vanliga mjölet rakt av mot dinkelmjölet, men med ca 1/5 mindre mängd av dinkeln, degen skall vara lite lösare.

Extra gott blir det med honung som sötning och rapsolja som fett i degen.

Här finns också en del recept på Berte kvarns hemsida.
http://www.berteqvarn.se/modules/frame.asp
« Senast ändrad: 17 aug-07 kl 19:47 av anette i bugared »
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Tingeling

  • Inlägg: 393
    • -
Re:Dinkelbröd
« Svar #3 skrivet: 17 aug-07 kl 23:00 »
Tack Seiram och Anette  :-* Då ska jag absolut prova......och jag hittade några recept på
Berte kvarns sida också, tack tack.
Hälsn. Gun
Det svåra är inte att åldras...
Det svåra är att vänja sej av med att vara ung

Seiram

  • Inlägg: 271
  • Kölhalare
    • -
    • Nya stickerian
Re:Dinkelbröd
« Svar #4 skrivet: 21 aug-07 kl 22:56 »
Här kommer recept på ett av mina standarbröd jag bakat se'n 70-talet, men innan jag upptäckte dinkeln nöjde jag mej med grahamsmjöl. Skriver inte ut allt det där 'smula ner jästen i det ljumma vattnet' osv eftersom jag förutsätter att 'alla' kan det där redan...klaga gärna, annars  ;)

5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl vetekli
6 dl dinkelmjöl (jag maler själv o siktar inte)
6 dl vetemjöl (ev lite mer till utbak)

Låt degen jäsa ca 30 min.
Knåda en stund o baka ut till 2 runda stora bullar, som läggs på plåt.
Låt jäsa under duk 30 min till.
Pensla med uppvispat ägg o strö på skalat sesamfrö.
Gräddas i 200 grader ca 45 min.

Seiram

  • Inlägg: 271
  • Kölhalare
    • -
    • Nya stickerian
Re:Dinkelbröd
« Svar #5 skrivet: 21 aug-07 kl 23:05 »
Ett till: förutsätter att man antingen har starka armar eller en hushållsassistent (maskin eller man  ;) ) Lite 'konstigt' recept, men brödet blir Kanongott!
Receptet kommer från Rikard Hellqvist som är bagare i Nässjö.

Rikards dinkelfranska

5 dl kallt vatten
1/5 dels pkt jäst
750 g (ca 12 dl) dinkelmjöl
1 ägg
20 g salt (ca 1 rågad matsked)

Lös jästen i vatten o blanda allt utom saltet i en bunke.
Knåda hårt i 7 minuter.
Blanda i saltet.
Knåda hårt i 7 minuter till.
Häll smeten i 2 avlånga bakformar, formarna fylls till hälften.
Låt bröden jäsa tills de når upp över kanten av formen (ca 2 timmar)
Sätt ugnen på 250 grader en stund innan bröden jäst färdigt.
Sänk värmen till 225 grader o sätt in bröden.
Grädda 30-40 minuter tills brödet är färdigt. (Låter brödet ihåligt när du knackar på det är det färdigt. Eller pröva med sticka så det inte är degigt.)
Ta bröden ur formarna o lägg på galler så de håller sej knapriga o goda.

Seiram

  • Inlägg: 271
  • Kölhalare
    • -
    • Nya stickerian
Re:Dinkelbröd
« Svar #6 skrivet: 21 aug-07 kl 23:12 »
Snabb rör-ihop-kaka på dinkel: jättebra kaka 'om du får oväntat besök'. Eller blir oväntat gottsugen.

2 ägg
2 dl strö- eller rå-socker
2 1/2 dl dinkelmjöl
50 gram rapsolja el smält smör

Rör ihop ägg, socker o mjöl så det blir smidigt.
Rör se'n i oljan.
Häll smeten i smord o bröad (eller med riven kokos? gott!) form.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Om man vill kan man lägga på olika bär eller frukter.
Min favorit är att röra ner 1 tsk malen kardemumma i smeten, och skiva över bananer när smeten ligger i formen, Strö till sist över 1 tsk kanel o lite strö- eller rå-socker.
Blåbär eller jordgubbar är inte heller fel, för att inte tala om äpplen.

Dubbel sats blir en långpanna full.
Godast blir den om den får kallna ordentligt, seg o fin.

 

Tingeling

  • Inlägg: 393
    • -
Re:Dinkelbröd
« Svar #7 skrivet: 22 aug-07 kl 20:53 »
Låter kanongott Seiram.....tusen tack  :-*
Då väntar jag bara på en regnig dag.....så ska det bli baka av.
Säkert är det fler som nappade på dessa recept tror jag.
 Hälsningar från Gun
Det svåra är inte att åldras...
Det svåra är att vänja sej av med att vara ung


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

449 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser