Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Svavel som tillsats  (läst 12086 gånger)

koko

  • Gäst
Svavel som tillsats
« skrivet: 27 jun-07 kl 12:16 »
Nu en fråga till alla kemikunniga: vad är det som är miljö eller hälsofarligt med svavel i matberedningen?
Det finns ju tex. ekologiska, torkade osvavlade aprikoser att köpa och när man brygger vin tillsätter man ju "vinsvavla" när man stoppar jäsningen. Undrar vad detta har för hälso- eller miljöpåverkan och om den är stor?? :-\

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Svavel som tillsats
« Svar #1 skrivet: 27 jun-07 kl 12:32 »
Svavel hämmar tillväxt av bakterier och svampar. Ämnet konserverar livsmedlets färg också.

Du kan få: astma, huvudvärk, mag-tarm-problem och illamående. Diaréer. Synstörningar, svåra allergiska reaktioner, medvetslöshet, förändringar i tarmarna, fosterskador, beteendestörningar. Genetsika förändringar (defekter). Förstör vitamin B1 i livsmedlet, hämmar diverse kroppsegna enzymer. Har läst att det har rapporterats om dödsfall (anafylaktisk chock).

Risken som man utsätter sig för är för varje person en annan; jag personligen tar bara obehandlade och därmed osvavlade livsmedel om så finns.

(Man säger att torkade frukter ska verka laxerande - det gör de hos oss i alla fall enbart om de har blivit behandlade med svavel) ...
« Senast ändrad: 27 jun-07 kl 12:37 av martinki »

koko

  • Gäst
Re:Svavel som tillsats
« Svar #2 skrivet: 28 jun-07 kl 23:47 »
Jasså, men tror du att russin och sviskon e svavlade? Har jag inte tänkt på?

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Svavel som tillsats
« Svar #3 skrivet: 29 jun-07 kl 13:33 »
Hej!

Allt som bär t.ex. beteckningen E220 (m. fl.)  är svavlat, all vin är det alltid och mycket mer.

Står det inte på förpackningen att det är osvavlat så är det nog det.

Men huvudriskprodukterna är nog frukt & bär & vin i alla fall. Jag vet inte var deklarationsgränsen går, så jag tycker det är lättare att köpa "osvavlat", för då "vet" man vad man får. Hoppas jag åtminstone ...

Torkade frukt & bär som ser ut som färska (fast torra) kan Du utgå ifrån att de är svavlade. Osvavlade blir mera bruna. Ser man mycket bra när det gäller aprikoser.

Martin

koko

  • Gäst
Re:Svavel som tillsats
« Svar #4 skrivet: 30 jun-07 kl 08:43 »
Ok, jag förstår, till detta kan man alltså anta att köpta, torkade äppelringar oxå är svavlade.
Det sjuka är ju bara att ska man köpa "osvavlade" frukter så är de givetvis (  :P) mycket dyrare!! "Inget svavel, nehej, ja då blir det tjugo kronor i straffavgift". Knäppt.
Jag håller på med vinmakning och avstannade jäsprocessen med vinsvavla, min sambo trodde att riktigt fina viner var osvavlade, men så vitt jag förstår svavlar man alltid vin för att unvika efterjäsning och sprängda flaskor.

Marieberg

  • Gäst
Re:Svavel som tillsats
« Svar #5 skrivet: 05 jul-07 kl 12:48 »
Ok, jag förstår, till detta kan man alltså anta att köpta, torkade äppelringar oxå är svavlade.
Det sjuka är ju bara att ska man köpa "osvavlade" frukter så är de givetvis (  :P) mycket dyrare!! "Inget svavel, nehej, ja då blir det tjugo kronor i straffavgift". Knäppt.
Jag håller på med vinmakning och avstannade jäsprocessen med vinsvavla, min sambo trodde att riktigt fina viner var osvavlade, men så vitt jag förstår svavlar man alltid vin för att unvika efterjäsning och sprängda flaskor.

Att (och om) osvavlade produkter är dyrare, så har det en enkel anledning.
E220 (svaveldioxid) är helt enkelt ett konserveringsmedel, vars funktion är att göra produkten mer hållbar. Utan konserveringsmedel har produkten lägre hållbarhet = en större andel måste tas ur bruk p.g.a. att mikroorganismer har tagit överhanden.

Personligen är jag inte hysteriskt rädd för E220, men däremot för levercancerogena aflatoxiner (mögelgifter) som finns lite här och där.. :-\

 

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Svavel som tillsats
« Svar #6 skrivet: 05 jul-07 kl 13:27 »
Om Du inte glömmer att regelbundet förtära maritistelfrön, så behöver Du nog inte vara rädd för Din lever alls.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

599 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser