Här är ett annat recept på mörkt "mördarbröd". Kommer ihåg det som mycket gott och bakat av min mamma när jag var liten...själv ska jag bara införskaffa en lergryta sen blir det baka av.
Honung-salt-bröd
Ur Dagligt bröd, Annelies Schöneck
Detta recept bygger på ett urgammalt tillvägagångssätt, där all jäskraft måste utvecklas i själva degen genom en sk spontanjäsning. För att lyckas med honungs-salt-bröd måste man iaktta följande:
Mjölet ska helst vara färskmalet och inte allt för fint
Degen måste ha temperatur 23 grader men gärna högre
Genom den långa gräddingstiden sker en omvandling av stärkelse till socker. Brödet blir mörkt och lite sötaktig i smaken. Det utmärker sig genom en mycket god hållbarhet.
250 g grovmalet rågmjöl
500 g grahamsmjöl
6-7 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
2 tsk kryddor
2 msk olja
1. på kvällen blandas
250 g rågmjöl
3 dl 40 gradigt vatten
½ tsk salt
½ tsk honung
Degen täcks med en duk och ställs på ett varmt ställe
2. På morgonen tillsätt
250 g grovt grahamsmjöl
3 dl 40 gradigt vatten
½ tsk salt
½ tsk honung
3. På middagen tillsätt
250 g grahamsmjöl
2 tsk kryddor
2 msk olja
Degen måste vara mjuk i konsistensen – ibland behövs lite mer vatten. Den här degen knådas inte, den rörs bara ihop. Därefter läggs den i en smord form, hemlst glasform med lock eller lergodsgryta. Med vass kniv görs några snitt i degen, innan den ställs att jäsa med lock på.
Efter några timmar, när snitten börjar vika ut sig ställs formen i kall bakugn och gräddas vid 125 grader under ca 4-5 timmar. Låt brödet kallna i ugnen.
Brödet ska helst ligga i två dagar innan man börjar äta av det.
För att det ska fungera bäst ska brödet bakas före fullmåne, helst några dagar innan
lycka till!