Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Passiv Värmeväxlare  (läst 4953 gånger)

Digger

  • Inlägg: 178
Passiv Värmeväxlare
« skrivet: 05 mar-07 kl 21:58 »
Har planer på att byggar en passiv värmeväxlare. Iden är att den varma inomhusluften ska kylas ner innan den går ut och den kalla inkommande värmas upp av den utgående. Iden är att rören ska läggas i en behållare med vatten och på så sätt ska värmen flytta sig utan pump. Nån som provat eller nån som har sett ett liknande som fungarar?

1,5 plan med uppvärmd källare byggd -54. totalt ca 270 kvadrat. kalmar v33 panna och 1500 liter acktankar.

100% veduppvärmt(har inte ens elpatron) och håller 23grader konstant  ca 30-35 kubik ved/året

eka

  • Inlägg: 1616
    • Värmland
Re:Passiv Värmeväxlare
« Svar #1 skrivet: 05 mar-07 kl 22:34 »
Finns många olika konstruktioner som används i ventilationssystem.

Den enklaste är en typ av tätt monterade monterade metallskivor där luften in och ut passerar mellan varannan plåt. Svårt att besrkiva i ord. relativ enkel att bygga.

Blandar man in el finns roterade värmeväxlar. En stor trumma. ca 1-2dm bred med massa små hål, likande en kylare. Denna roterar med halva delen i utluft och andra halvan i inluften.

En lite mer kuriosa lösning jag sett var två storta plåtmagasin ungefär som trumman men formade som en kub. Två stora spjäll växlade luftriktningen så att ena stunden blåste det in i en kub och ut i den andra efter ca 1-2 minuter byttes riktningen.

Det som är gemensamt är att luften måste pasera en stor trång yta där den tvingas att ligga väldigt nära metallen. En lösning kunde vara att använda två bilkylare där vattnet cirkulerade med självcirkulation. Även om jag tror att hastigheten skulle bli för låg utan pump.


Alla söker Nyckeln till lycka, men det kanske inte är låst!

trädman

  • Inlägg: 1272
Re:Passiv Värmeväxlare
« Svar #2 skrivet: 06 mar-07 kl 13:15 »
Luftvärmeväxlare (typ plattvärmeväxlare), även små, dyker ganska ofta upp på blocket och brukar inte kosta så mycket. Kanske värt att kolla om det är själva värmeväxlingen man är ute efter och inte projektet att bygga en själv. Den "vanliga" lösningen med vatten inblandat är väl annars att man har ett värme/kylbatteri (typ bilkylare) i både tilluft- och frånluftkanalen och transporterar värmen med vatten som cirkulerar. Då kan man också relativt enkelt tillföra extravärme när det behövs, eller montera in en värmepump som "uppgraderar" energin i frånluften för användning till något annat.

Digger

  • Inlägg: 178
Re:Passiv Värmeväxlare
« Svar #3 skrivet: 06 mar-07 kl 21:29 »
Inluften kommer tas in via långa rör i backen, så den kommer aldrig understiga noll och på sommaren ska den funka att kyla med. Vill bygga en utan pump om det e möjligt.

Sen även vijla kunna tillvarata värmen i vattnet från dusch och tvätt, som då ska kunna värma inkommande luft. Vattentempen ligger ju alltid över 40 grader, och kan man sänka den till samma som ingående luft temp (säg +4) innan den går till avloppsbrunn, så har man mycke gratis.  
1,5 plan med uppvärmd källare byggd -54. totalt ca 270 kvadrat. kalmar v33 panna och 1500 liter acktankar.

100% veduppvärmt(har inte ens elpatron) och håller 23grader konstant  ca 30-35 kubik ved/året

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Passiv Värmeväxlare
« Svar #4 skrivet: 03 apr-07 kl 15:17 »
Ska man krama ut så mycket värme som möjligt ska det finnas skillnader i temperatur hela tiden(inneluften är varmare än uteluften i den där de för tillfället finns) . Således ska principen vara motströms, annars finns det risk för att mindre del av värmen kommer att växlas. Nästan all värme kan återvinnas med motströmssystem.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

 

JohnA

  • Inlägg: 1090
  • Snål nord-vallentunisk skrotfyndande återanvändare
    • Uppland
    • EM34
Re:Passiv Värmeväxlare
« Svar #5 skrivet: 07 aug-07 kl 20:31 »
Jag har snappat upp den ungefärliga siffran 50% för en typisk korsströmsvärmeväxlare som är vanlig i småhus. Dessa har ofta formen av en kub med tunna aluminiumlameller som står på tvärsan (45 grader) i en burk med tilluftsvärme, till- och frånluftsfläktar och filter.

Säkert kan man få bättre verkningsgrad i överdimmensionerade system efter motströmsprincipen, men hur långt kan man nå? Jag undrar om inte den gamla hederliga självdragsventilationen UTAN värmeväxlare ibland inte kan vara billigare i drift än systemen i dagens välventilerade hus.

Vad jag vet är det endast kompressorsystem (värmepumpar) som kan ge verkligt bra verkningsgrad, d.v.s. över 100%. -Ligger de inte idag på 3-4ggr instoppad effekt? Vill man främst ha ventilationen tror jag frånluftsvärmepumpen är det optimala systemet.
Jag har själv en modifierad FLv-pump från Elektrostandard som bara startas vid ventilationsbehov då utomhustemperaturen är lägre än utblåsningsluftens temperatur. I övrigt har jag "självdrag" genom gammal timmerstomme... :)
Skitless på översittare med attityden "köp en xxx istället så funkar det bättre". -Inte mitt fel att jag har gott om egna idéer medan de måste låna andras. Kör min 40 år gamla Saab V4 på drygt fyra deciliter milen till vardags. http://ecomodder.com/forum/em-fuel-log.php?vehicleid=847


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

553 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser