Jag har snappat upp den ungefärliga siffran 50% för en typisk korsströmsvärmeväxlare som är vanlig i småhus. Dessa har ofta formen av en kub med tunna aluminiumlameller som står på tvärsan (45 grader) i en burk med tilluftsvärme, till- och frånluftsfläktar och filter.
Säkert kan man få bättre verkningsgrad i överdimmensionerade system efter motströmsprincipen, men hur långt kan man nå? Jag undrar om inte den gamla hederliga självdragsventilationen UTAN värmeväxlare ibland inte kan vara billigare i drift än systemen i dagens välventilerade hus.
Vad jag vet är det endast kompressorsystem (värmepumpar) som kan ge verkligt bra verkningsgrad, d.v.s. över 100%. -Ligger de inte idag på 3-4ggr instoppad effekt? Vill man främst ha ventilationen tror jag frånluftsvärmepumpen är det optimala systemet.
Jag har själv en modifierad FLv-pump från Elektrostandard som bara startas vid ventilationsbehov då utomhustemperaturen är lägre än utblåsningsluftens temperatur. I övrigt har jag "självdrag" genom gammal timmerstomme...
