Det finns ju gott om dammar, naturliga eller människoskapade, som inte har något utlopp. Det jag har lärt mig (har bara läst lite teori kring dammar, funderar på att göra en) är att dammen gärna ska vara ganska stor, främst om man inte har något flöde i den, eftersom det annars är svårt att få ett stabilt ekosystem i den, och att den lätt blir syrefattig. Har man gäss/ankor eller annat som ökar gödningen bör man tömma/slamsuga den med jämna mellanrum, annars blir den övergödd och växer igen, plus att algerna stortrivs och då blir syretillförseln till botten dålig.
Grannen grävde ut en liten damm till mina fåglar på sin mark, jag lånar den biten till mina djur. Då gjorde vi helt enkelt ett hål, på kanske 2*3 meter, sa 40-50 cm djupt med skopan till en traktorgrävare. Den är så liten att den mest är tänkt som plaskdamm, pga barn fick jag inte göra den djupare. Marken är så blöt där att den verkar fylla sig själv, men planen är att jag ska tömma den, förhoppningsvis funkar en enkel hävert, annars får jag skaffa en liten dräneringspump, och tömma vid behov, vilket jag misstänker är ca var 6-8 vecka. Denna "damm" blir ju inget ekosystem, utan mer en lekplats för djuren.
På andra sidan min tomt, där jag också hoppas få ha en hägnad till mina djur, är det också mycket blött. Där har de planer på att fylla ut och ha äng, för att kunna ha hästar där, men jag tror inte att det kommer att funka. Ska kolla med grannen och föreslå en större damm där, i sådana fall med viss avrinning till en ganska stillastående bäck/sumpzon, med avrinning till ett dike. Vi får se hur det blir, kag och grannarna har inte alltid samma syn på vad som är vackert, funktionellt eller genomförbart...