Om det är en lösningsmedelsbaserad färg rören är målade med (t ex alkyd- eller oljefärg) så kan man lösa upp den genom att dränka in papper eller trasor med thinner (billigaste sortens cellulosaförtunning från Biltema duger), vira dem runt rören och vira lämplig plast som inte löser sig i thinner (polyetenplast som t ex plastkassar, sopsäckar eller byggplast fungerar bra) utanpå, så att lösningsmedlet inte avdunstar på en gång. Vänta några timmar, ta bort plasten, sedan bör färgresterna gå att torka bort.
Om det däremot är målat med vattenbaserade "plastfärger" så kan det fungera bättre med något alkaliskt färgborttagningsmedel, oftast något geleartat som man slabbar på med pensel, låter sitta några timmar och sedan tvättar bort med stora mängder vatten.
Ett problem med varmluftpistol är att man måste värma en hel del innan kopparrören blir varma, i synnerhet om de dessutom är vattenfyllda. Och man bör ju se upp med brandrisken om det finns brännbara saker i närheten - skärma av med gipsskivor eller blanka reflekterande plåtar, se till att inte rörfästen kan leda värme till något brännbart osv.
Om rörinstallationen är gjord så det är lätt att ta bort delar av rören (t ex om de sitter ihop med gängade klämringskopplingar) så kan det eventuellt vara enklare att plocka isär så mycket som möjligt och ha rören lösa på arbetsbänk under färgborttagningen. Men det går ju inte om det är presskopplingar, lödda skarvar eller gamla tvivelaktiga rörkopplingar som man inte vågar röra.
Se upp om installationen är gjord med 16 mm kopparrör, den dimensionen ersattes nämligen av 15 mm för ca 45 år sedan, och det är idag svårt och dyrt att få tag i kopplingar och monteringsmateriel för 16 mm.