Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  shorpshire  (läst 2751 gånger)

Drevern

  • Gäst
shorpshire
« skrivet: 12 apr-07 kl 13:21 »
Det kan mycket väl vara dags för får igen. Jag har kollat lite på shorpshirefåren och de verkar bra att hålla. Är det någon som har erfarenhet av dessa. Lamman är slaktmogna på 4 månader vad jag förstått. Är det fler raser som har lamm som ognar lika fort?

Lena A

  • Inlägg: 1598
Re:shorpshire
« Svar #1 skrivet: 12 apr-07 kl 14:19 »
Jag har två Shropshiretjejer som jag bara har till sällskap och för att beta av litet. Härliga får! Jag har inte tagit lamm på dem, så jag kan inte hjälpa dig med den frågan.

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
Re:shorpshire
« Svar #2 skrivet: 12 apr-07 kl 18:28 »
Dom får jag träffat av den rasen har varit ganska stora och otroligt snälla...

Henning

  • Inlägg: 706
Re:shorpshire
« Svar #3 skrivet: 12 apr-07 kl 20:56 »
Det kan mycket väl vara dags för får igen. Jag har kollat lite på shorpshirefåren och de verkar bra att hålla. Är det någon som har erfarenhet av dessa. Lamman är slaktmogna på 4 månader vad jag förstått. Är det fler raser som har lamm som ognar lika fort?

De flesta raser utom allmoge och kanske rya kan ha lamm färdiga på 4 månader. Det beror på vilken miljö man erbjuder dem. Fördelarna med shropshire är deras lugna temperament och att de är mkt lätta att hägna in. Det var ju en populär ras förr i tiden men den kan inte konkurrera produktionsmässigt med de raser vi har nu. På minussidan finns att det är ganska vanligt med lamningsproblem och att de vuxna djuren blir tunga. Tunga tackor äter mer och är svårare att hantera. Producerad lammvikt per kg tacka är inte så imponerande för shropshire. Dessutom finns det risk att lammen blir för feta. Rasen användes förr ganska mycket till produktion av sk dilamm vilket var lamm som motsvarade gödkalv. I dagens professionella lammproduktion använder man korsningstackor mellan dorset och finull alt gotland som moderdjur och använder texel eller suffolk bagge till dem. Det ger en effektivare produktion och fina slaktkroppar. Med intensiv uppfödning är de lammen ofta färdiga på tre månader. Vill man ha lönsamhet på beteslamm är det ingen ras som slår gotlandsfår. Ser man till att man får djur med bra pälskvalitet ger skinnen ett tillskott som vida övergår värdet av andra rasers högre köttproduktion.

Alla får ju ha den ras de vill och läser man rasbeskrivningarna utan urskiljning så är alla raser bäst.
« Senast ändrad: 12 apr-07 kl 20:57 av Henning »

Drevern

  • Gäst
Re:shorpshire
« Svar #4 skrivet: 13 apr-07 kl 09:09 »
Jag vill gärna ha en stamboksförd besättning. Växer gotlandsfåren bra på bete? Hur är suffolkfåren att ha att göra med. Förr i tiden hade jag texelkorsningar och de var trevliga men jag vill inte ha korsningsfår som sagt. Jag har också fått för mig att texeln har lite svårare att blir slaktmogen på rent bete samt att de har högra övervintringskostnader.

Henning

  • Inlägg: 706
Re:shorpshire
« Svar #5 skrivet: 13 apr-07 kl 10:00 »
Hej igen, kul att du vill avla renrasigt. Det ger mycken stimulans och kan också vara till nytta för andra.
Jag föreslår att du ser dig omkring lite. Ägna våren och sommaren åt att besöka olika fåruppfödare. Kolla olika raser och jämför resultaten. Rasvalet beror också på hurdan mark du har. En enkel tumregel om du vill ha lamm färdiga på 4 månader kan vara följande: Tackor med 1 lamm - naturbeten, tackor med två lamm - produktiva vallbeten och tackor med tre lamm behöver vall + kraftfodertillskott. Att då välja en fruktsam ras som finull och låta dem gå på natubeten ger inte många lamm som är färdiga till hösten.

Det kommer att vara en viss efterfrågan på baggar av dorset, suffolk och texel inom överskådlig tid. Texel är det ju många som avlar på redan. Dorset och suffolk är betydligt svårare i temperamentet (mer hysteriska) men det kan ju vara en utmaning att försöka avla fram bättre temperament också.
Gotland är den till antalet största rasen och det finns mycken erfarenhet hos uppfödare som varit med ett tag. Pälskvalitén ger en dimension till i avelsarbetet men det tar tid att lära sig att bedöma de levande djuren rätt och konsekvent.

Drevern

  • Gäst
Re:shorpshire
« Svar #6 skrivet: 13 apr-07 kl 10:07 »
Marken består av allt från rent skogbete till rent vallbete. Betet kommer att växlas mellan kor, får och häst. Sedan måste man också väga in att alla djur förmodligen inte går till liv utan en del måste skickas och då betela sig med antingen kött eller skinn. Jag vill också ha en lugn ras då jag inte arbetar heltid som bonde utan det skall vara lätt att hantera djuren och de skall helst stanna där man släpper dem. Vilken ras kan då passa mig?

Henning

  • Inlägg: 706
Re:shorpshire
« Svar #7 skrivet: 13 apr-07 kl 16:38 »
Om du kan planera lamningen och avsätta lite tid till passning är nog texel ett bra val. Det går att styra lamningstiden ganska lätt mellan feb och april och ser du till att de har bra med foder i början så att tackorna inte går ner i mjölkavkastning för snabbt kommer lammen igång att växa bra. Jag har inte haft några problem med att få slaktvikter på fyra månaders 2-födda texellamm på gamla ogödslade vallar.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Re:shorpshire
« Svar #8 skrivet: 13 apr-07 kl 18:37 »
Om du kan planera lamningen och avsätta lite tid till passning är nog texel ett bra val.

Jag håller med Henning.
Texel var den ras jag började med en gång i tiden och det är en jätte trevlig ras.

Dessutom så  ska man inte glömma att:
Renrasiga Texel slaktlamm ofta klassar sig i E och U och slaktutbytet är högt runt 45 %.

Mvh Rosa
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Drevern

  • Gäst
Re:shorpshire
« Svar #9 skrivet: 13 apr-07 kl 21:16 »
Kan man få pälsfår att slaktmogna på 4 månader? Hur är leciestern i jämförelse med gotland och texel?

Henning

  • Inlägg: 706
Re:shorpshire
« Svar #10 skrivet: 13 apr-07 kl 21:48 »
Kan man få pälsfår att slaktmogna på 4 månader? Hur är leciestern i jämförelse med gotland och texel?

Det fins de som lyckas att driva fram gotlandslamm på 4 månader men det är inte det vanliga. Det blir ofta både 5 och 6 måbade innan tacklammen är klara. (= minst 16 kg slaktvikt). Mina erfarenheter av Leicester är att de växer sämre än gotland på svaga beten men växer bra när de har gott om foder. Särskilt tacklammen hos Le får man se upp med så att de inte blir för feta. (Det räcker inte att väga) Fördelen med Le jmfrt m texel är att ull och skinn har ett värde. De har också lättare lamningar men texel klassar sig bättre och har bättre slaktutbyte, ibland tom 50 % och det är inte risk för fettavdrag. Le är lite hispiga men lägger man ner lite jobb på att få dem tama går det också. De är snällare än gotland på staket men inte så lätta att hålla inne som texel. Gotland är livliga och svårare på staket men väldigt lätta att få tama.

Drevern

  • Gäst
Re:shorpshire
« Svar #11 skrivet: 13 apr-07 kl 23:01 »
Det låter som att texel skulle kunna passa mig. Ger inte texel alls några skinn att arbeta med? Frugan har fått för sig att hon skall nysta med sådant. Jag vill helst av allt syssla med renavel och sälja en och annan bagge på auktionen i Linköping. Jag kommer dock inte att vara bonde på helt utan vill ha får som är lätta att ha att göra med. Kan texel gå på skogsbete efter det att lammen är fråntagna. Lammen får gå på vallbete.

Henning

  • Inlägg: 706
Re:shorpshire
« Svar #12 skrivet: 13 apr-07 kl 23:18 »
Ja de kan gå på skogsbete. Om det är väldigt otillgängliga marker kan texel ha svårt att ta sig fram. Skinnen saknar glans och är ganska hårda i ullen, De blir ofta gulaktiga och ser smutsiga ut. Det går kanske att hitta på ngt användningsområde för skinnen.

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:shorpshire
« Svar #13 skrivet: 14 apr-07 kl 08:31 »
Henning, jag tycker att alla mina gotlandsfår har varit lätta att hålla inne med hjälp av eltråd. Med ett undantag och det var vuxna baggen i höstas. Då skulle han först ut och leta damer och de två bagglammen han gick med följde ju med och sen ut från sin betäckningsgrupp och in till de andra två. Efter att ha läst här vad du skrivit så var det ju egentligen ett naturligt beteende, när han skulle in till de andra två grupperna så var han ju klar med sin grupp av tackor. Nu har jag skiljt av de tre baggarna och de har (peppar peppar...) hållt sig inne i sin hage och verkar trivas med det. Också det naturligt beteende egentligen. Fast det är klart det kanske är det du menar med svåra att hålla på staket.  ;D Men, jag kan tänka mig om man bara har en grupp med tackor som baggen går med och inga andra får nästgårds så är det enklare. Själv vill jag ju gärna krångla till livet så mycket som möjligt så det blev tre grupper.  ::)

Sen är ju gotlandsskinnen underbara! Bara det är ju toppen, kan tänka mig att Leicester också ger härliga skinn. Har bara sett ett par skinn men, de var mycket fina. Hur är ullen efter leicester? Kan ju se en fördel att den är vit även om grått är favoritfärgen.  ;)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Drevern

  • Gäst
Re:shorpshire
« Svar #14 skrivet: 14 apr-07 kl 08:55 »
Har skinnen ett värde som övetstiger köttets? Om man lägger ihop ekonomin för skinn och kött, talar det då för gotlandsfåret?

 

javill

  • Inlägg: 11428
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:shorpshire
« Svar #15 skrivet: 14 apr-07 kl 09:05 »
Jag räknar med att få minst lika mycket (om inte mer) för skinnen som jag får för köttet på mina gotlandsfår. Men, då gäller det bra skinn så det siktar jag på.   :D  I år ska jag försöka ta vara på ullen lite bättre också och sortera efter lammull och så. Men, det blir inte förrän till höstklippningen nu har de fullt med foderskräp i ullen så jag behöver ändra fodringsrutinerna inför nästa vinter och få tag på bättre halm.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

399 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser