Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Saft utan citronsyra el dyl  (läst 21459 gånger)

Grönalisa

  • Inlägg: 25
  • Vänd ansiktet mot solen så ser du inte skuggorna
Saft utan citronsyra el dyl
« skrivet: 19 jul-14 kl 20:46 »
Varför gör ingen saft på bara bär, socker och vatten?
Har börjat pröva  mig fram och insett att citronsyra är det bästa som hänt sockerbolagen. Trots att jag skär bort 65% eller mer av den rekommenderade sockermängden (och all citronsyra) blir saften fortfarande för söt. Hur f-n gjorde man för säg 200 år sedan? Eller om man var för fattig för att köpa citroner och hutlösa mängder socker?
Nu utvinner man knappt citronsyra ur citroner längre utan från majs med hjälp av svartmögel. Charmigt och genmodifierat.
Jag har lyckats hitta ett enda recept utan citronsyra (eller citroner, vinsyra eller liknande) på rabarbersaft. Där är det 3kg rabarber, 9dl vatten och 7,5dl socker. I ett vanligt recept skulle det ha varit ca 3kg socker också samt citronsyra när man förr använde rabarber för sin egen syras skull.
Att få saften att hålla utan tillsatser är ju inget problem alls när man snabbkonserverar, fungerar på ALL saft jag provat hittills, även fläder samt kallrörda (och sedan snabbupphettade) håller minst ett år i rumstemperatur.
Någon som har några tips?
Trädgårdsmästare, Ört- och näringsterapeut med smak för det egenodlade och en stor kärlek till allt vad moderjord skapat!

LimJans

  • Inlägg: 9118
    • Dalarna
SV: Saft utan citronsyra el dyl
« Svar #1 skrivet: 20 jul-14 kl 00:04 »
När jag kokar saft (eller, gör saft i saftmajan snarare) så har jag bär + ekologiskt strösocker.

Jag fryser saften i plastflaskor (typ PET-flaskor) i halvlitersformat. Har aldrig testat att ha i varken citroner eller nå konserveringsmedel.

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Saft utan citronsyra el dyl
« Svar #2 skrivet: 20 jul-14 kl 00:24 »
Jag använder aldrig citronsyra i min saft. Tror det kan ge halsbränna för dom som är känsliga. :-X Tar också mindre socker än vad det står i recepten. o:)

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: Saft utan citronsyra el dyl
« Svar #3 skrivet: 20 jul-14 kl 00:46 »
Hur f-n gjorde man för säg 200 år sedan?

Jäste den.

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Saft utan citronsyra el dyl
« Svar #4 skrivet: 20 jul-14 kl 01:01 »
Där är det 3kg rabarber, 9dl vatten och 7,5dl socker. I ett vanligt recept skulle det ha varit ca 3kg socker också

Och det är inte koncentrerad saft dom avser då, om det är så mycket socker?
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Pentti Linkola

  • Gäst
SV: Saft utan citronsyra el dyl
« Svar #5 skrivet: 20 jul-14 kl 01:08 »
Och det är inte koncentrerad saft dom avser då, om det är så mycket socker?

Brukar det inte vara det? Sådan man spär med vatten? Innan ska det ju vara så där supersött så det håller sig.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Saft utan citronsyra el dyl
« Svar #6 skrivet: 20 jul-14 kl 04:33 »
Man drack ingen saft för 200 år sedan, i all fall sparade man inte saft

 

Mariasagg

  • Inlägg: 2
    • Närke
SV: Saft utan citronsyra el dyl
« Svar #7 skrivet: 26 jul-14 kl 19:35 »
Varför gör ingen saft på bara bär, socker och vatten?
Har börjat pröva  mig fram och insett att citronsyra är det bästa som hänt sockerbolagen. Trots att jag skär bort 65% eller mer av den rekommenderade sockermängden (och all citronsyra) blir saften fortfarande för söt. Hur f-n gjorde man för säg 200 år sedan? Eller om man var för fattig för att köpa citroner och hutlösa mängder socker?
Nu utvinner man knappt citronsyra ur citroner längre utan från majs med hjälp av svartmögel. Charmigt och genmodifierat.
Jag har lyckats hitta ett enda recept utan citronsyra (eller citroner, vinsyra eller liknande) på rabarbersaft. Där är det 3kg rabarber, 9dl vatten och 7,5dl socker. I ett vanligt recept skulle det ha varit ca 3kg socker också samt citronsyra när man förr använde rabarber för sin egen syras skull.
Att få saften att hålla utan tillsatser är ju inget problem alls när man snabbkonserverar, fungerar på ALL saft jag provat hittills, även fläder samt kallrörda (och sedan snabbupphettade) håller minst ett år i rumstemperatur.
Någon som har några tips?

Jag använder aldrig citronsyra. Bär, vatten och hälften av sockermängden enl recept. Och råsocker inte vitt socker.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

530 gäster, 3 användare
Staem, Radar, alternaiv

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser