Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter  (läst 5883 gånger)

Asa_S

  • Inlägg: 18
    • Västerbotten
Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« skrivet: 29 nov-13 kl 10:53 »
Hej!

Vi vill sätta in en vattenmantlad smalspis i köket för anslutning till husets vattenburna värmesystem (har elpanna redan, den blir kvar) och undrar vad det finns för erfarenheter? Vi har på beg marknaden hittat Viking 30 och köksnora, på "nymarknaden" har Selmac en som vi tycker är lite för dyr och sedan finns det en som saluförs av Estonianmarket i Norrbotten som har mer humant pris. Tanken med vedspisen är att kompletterings-/myselda när vi har lust men framför allt som "överlevnadskit" under strömavbrott, vi vill därför ha en som det går att koka en panna kaffe eller laga en kastrull mat på. Den skulle stå bredvid vanliga spisen och anslutas till murstock mitt i huset. Jag har själv inga som helst erfarenheter av vedeldning, sambon är uppvuxen med vedpanna för hela huset. Av utrymmesskäl ryms inget större (inte någonstans i huset). Synpunkter emottages tacksamt!

andtol

  • Gäst
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #1 skrivet: 29 nov-13 kl 13:27 »
Ska ni ha en vedspis eller kökspanna?

Dvs koppla in den på det befintliga systemet eller inte?

Det är inte så lätt att koppla in på befintligt system, det krävs nog en del kluringar för att det ska fungera med flöde, rör, vattenpump, reservkraft, expansionskärl osv.

Jag är förtjust i Lohbergers spisar:

http://www.waltherab.se/produkter/lohberger-vedspisar-kokspannor/kokspannor/varioline

Fina. Men dyra. Man får tänka så här:

Hur mycket skulle ni spara om ni eldar med ved en gång och dagen och sänker uppvärmningskostnaden med 50%? Med egen ved/skog så blir det billigt, även om arbetet med veden kostar mycket tid. Sparar ni 20000 kr om året (vild gissning) så är spisen insparad efter några år.

Vi har en smalspis i köket, ca 30 cm bred kökspis utan vattenmantling. Den fungerar bra men man får sitta och mata hela tiden.

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #2 skrivet: 29 nov-13 kl 18:52 »
Viking 30 är ju en smalspis och ingen kökspanna. I händelse av strömavbrott skall ni nog ta och titta på en inverter /omformare från 12 till 230 volt som förser en vanlig cirkulations pump med ström ett bra tag. vad får den vattenmantlade pjäsen kosta då??Hur stor får den va??

Henrik Uddemar

  • Inlägg: 629
    • Gotland
Är inte längre aktiv på Alternativ.
Nås på henrik.uddemar@gmail.com eller 0733-368438

Asa_S

  • Inlägg: 18
    • Västerbotten
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #4 skrivet: 30 nov-13 kl 08:10 »
Det ser ut som samma som sälja av Estonianmarket och är väl den vi funderar mest på. Har inte lyckats hitta några som har den, men å andra sidan måste man väl kunna be om referenser från försäljaren. Vad jag förstår ska den gå att laga mat på också.

Den kommer att stå där elpannan står idag så kopplingarna är redan framdragna. Cirkulationspumpen sitter en bit längre bort och troligtvis har vi överallt så pass grova rör att värmeskillnaden får vattnet att cirkulera hjälpligt även om pumpen står stilla som vid ett strömavbrott (förutsatt att själva pumpen inte är konstruerad så att den stänger vattenflödet om den står stilla) men den går också att driva med ett bilbatteri med tillutrustning, påstår sambon, och bilbatterier har vi. Elpannan hoppas vi kunna vrida 90 grader och ansluta till samma rör med T-korsningar men det blir ju något vi får fråga rörmokare om innan vi öht börjar. Ackumulatortank finns inte, varmvatten har vi en stor elberedare på annan plats som bara är kopplad till kranar och duschar. Det är alltså inte fråga om att byta värmesystem utan bara att ha en backup som klarar att se till att vi inte fryser resp svälter ihjäl när det blir några dagars strömavbrott vilket händer någon gång vart 3:e - 5:e år. Och som man kan elda i på helgen "bara för att" - om man vill.

Första tanken är förstås en kamin med kokplatta istället men vi har små rum och inte direkt öppna planlösningar och det räcker att vi har två vuxna på besök så börjar alla klä av sig i rummet efter en stund så jag misstänker att med kamin så måste alla lämna rummet efter 10 minuters eldande medan alla andra rum fortfarande är kalla :-D, så anslutning till värmesystemet känns som en jämnare spridning av värmen. Vår elpanna är på 9 W men om jag förstod sambons referat av elektrikern så är den kopplad så att den går på antingen 3 el 6 W, aldrig 9.

andtol

  • Gäst
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #5 skrivet: 30 nov-13 kl 10:38 »
En gasolkamin låter betydligt smartare om ni bara vill ha något som går var 5e år.


Hur är skorstenen? Behöver ni renovera den om den stått orörd länge? Provtryckt? Det är också en kostnad och/eller arbetsinsats.

Asa_S

  • Inlägg: 18
    • Västerbotten
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #6 skrivet: 30 nov-13 kl 11:40 »
Nej, skorstenen går inte att använda som den är heller så den finns också med på listan... Vi måste också göra om en del av skåpinredningen och i värsta fall lägga ny matta (den är rätt skabbig). Vi räknar inte med att det blir "billigt" men vi har sparat pengar ett tag till en utbyggnation av huset som vi nu tror oss ha "möblerat bort" behovet av  ::) så det finns lite pengar att ta av men vi vill förstås ha kvar så mycket som möjligt...

Varioline är jättesnygg och en klar fördel att man ser elden för mysfaktorn men den är bredare och ryms tyvärr inte utan att framkomligheten i huset begränsas och det är ett tillräckligt stort problem redan idag. Jag ville ha bakugn också men även det har fått stryka på foten av utrymmesskäl. Såg förresten att jag läst för fort tidigare, expansionskärl har vi förstås, tänkte ackumulatortank när jag läste, så går det när folk pratar med en samtidigt som man läser.

Gasolkamin fungerar förstås som överlevnadskit men eftersom tanken är att vi ska använda den oftare pga lust än av nödvändighet så tycks vi vara tillbaka till vedspis igen. Egen skog har vi men med var sitt jobb på annan ort har vi inga planer på att lägga till vedhuggning i någon större omfattning till vår måste-lista utan det är helt enkelt en kompromisslösning vi är ute efter. En som inte orsakar mer irritation än nöje, helst...   :)

Skogsvilde

  • Inlägg: 17500
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #7 skrivet: 30 nov-13 kl 12:29 »
Finns det skorsten och ledig pipa så är det självklart att du skall ha en kökspanna.   
Vill du inte riskera att få för mycket värme i köket så isolerar du pannan.
Sök efter begagnade pannor, av gammal beprövad modell. Vi har en Parca 40Kw. Det är en panna avsedd för inbyggnad.
Är skorstenen i dåligt skick så finns det två varianter på att lösa det.
Den bästa för skorstenen och huset i stort är att putsa om den på insidan. Detta går loss på nånn femhundring  i materiel dock kan det vara pyssligt och ta nånn dag eller två i anspråk.
Dyrvarianten som lämnar dig med en kall murstock och tom plånbok är insatsrör.

Helst skall systemet klara av att jobba utan att pumparna är igång, men går det inte så går det inte.

Vi har elpatron och den kollades ur redan första vintern, och nu köper vi in alla ved det har blivit ca 40 kbm stuvad volym varav 10 kbm lövträdstock och resten bakar från den närliggande sågen.  detta har kostat en 5000:- och en elräkning vågar jag inte svara på men det borde gå att räkna fram på elförbruknngen.   

Om jag skulle säga nått om planeringen i en renovering så skulle jag tänka mig så här.
Värme
Vattentätt
Vatten
Vindtätt
funktion
kosmetika
bekvämlighet

Förresten.   
Lite funderingar på budget.
En begagnad panna 5000:- inkl hämtning
Skorstenrenovering 1000:- 
Rörläggare 1 dag 4000:- där kan du ROTa bort 50%
Pumpar och rör kan bli dyrt så säg 7000:- Detta är en summa som är tagen ur luften så det kan gå på nånn tusenlapp oxå.
Sotaren som kommer och kollar 1000:-
I runda slängar 20 000:-   
Väljer du rör i skorstenen så kostar det 1000-1500 kr/m
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #8 skrivet: 30 nov-13 kl 12:38 »
Kan du inte byta elpannan mot en acktank?Så har du elpatroner på plats och du kan elda då du kommer hem? Ett gasol kök är ingen dum lösning heller.  http://www.eryl.se/index2.php?action=panna3&visa=25

Winnie

  • Inlägg: 175
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #9 skrivet: 04 dec-13 kl 13:32 »
Det ser ut som samma som sälja av Estonianmarket och är väl den vi funderar mest på. Har inte lyckats hitta några som har den, men å andra sidan måste man väl kunna be om referenser från försäljaren. Vad jag förstår ska den gå att laga mat på också.

Den kommer att stå där elpannan står idag så kopplingarna är redan framdragna. Cirkulationspumpen sitter en bit längre bort och troligtvis har vi överallt så pass grova rör att värmeskillnaden får vattnet att cirkulera hjälpligt även om pumpen står stilla som vid ett strömavbrott (förutsatt att själva pumpen inte är konstruerad så att den stänger vattenflödet om den står stilla) men den går också att driva med ett bilbatteri med tillutrustning, påstår sambon, och bilbatterier har vi. Elpannan hoppas vi kunna vrida 90 grader och ansluta till samma rör med T-korsningar men det blir ju något vi får fråga rörmokare om innan vi öht börjar. Ackumulatortank finns inte, varmvatten har vi en stor elberedare på annan plats som bara är kopplad till kranar och duschar. Det är alltså inte fråga om att byta värmesystem utan bara att ha en backup som klarar att se till att vi inte fryser resp svälter ihjäl när det blir några dagars strömavbrott vilket händer någon gång vart 3:e - 5:e år. Och som man kan elda i på helgen "bara för att" - om man vill.

Första tanken är förstås en kamin med kokplatta istället men vi har små rum och inte direkt öppna planlösningar och det räcker att vi har två vuxna på besök så börjar alla klä av sig i rummet efter en stund så jag misstänker att med kamin så måste alla lämna rummet efter 10 minuters eldande medan alla andra rum fortfarande är kalla :-D, så anslutning till värmesystemet känns som en jämnare spridning av värmen. Vår elpanna är på 9 W men om jag förstod sambons referat av elektrikern så är den kopplad så att den går på antingen 3 el 6 W, aldrig 9.


Det går bra att beställa direkt från svt.ee, jag har gjort det ett par ggr och de är mycket bra att ha att göra med.
Se bara till att kontakta dem direkt så att du får ett korrekt fraktpris!

 

John Rambo

  • Gäst
SV: Vattenmantlad vedeldad smalspis erfarenheter
« Svar #10 skrivet: 04 dec-13 kl 13:44 »
För överlevnad är en sådan spis självklart bättre än ingenting.
Men under ett strömavbrott av längre slag, är det inget alternativ.
Rentav man tror dom är byggda för att man ska uppskatta elen.
Den blir snabbt iskall tack vare det lilla eldningsutrynmmet som snabbt slocknar.
Så återger den även långt ifrån maximalt med värme, men det går att lösa genom att man drar ett rör med lutning på genom rummet till spisen, i vilket röken går.
Annars är helt klart en riktig kamin att föredra, av större modell.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

545 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser