Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  köttet utan kylskåp!  (läst 2116 gånger)

daniel pay

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
köttet utan kylskåp!
« skrivet: 25 mar-13 kl 16:17 »
vi är van vid att frysa rådjuret eller viltkött, men vad ska man göra 0m det blir elavbrott!
Det är väl synd att slänga köttet!!
finns det folk som torkar kött eller konserverar köttet på andra sätt utan frys och kylskåp?
hur gör ni?
MVH
Daniel

bua

  • Inlägg: 478
SV: köttet utan kylskåp!
« Svar #1 skrivet: 28 mar-13 kl 20:58 »
Jag torkar.
Googla på biltong så ser du hur man kan göra. Jag använder inga maskiner utan efter marinering trär jag upp dem på ett snöre och hänger över vedspisen. Fast jag har ju bara tagir hand om några kilo i taget, inte en hel älg...

smedpeter

  • Inlägg: 119
    • Jämtland
    • smedpeters hemsida
SV: köttet utan kylskåp!
« Svar #2 skrivet: 30 okt-13 kl 19:56 »
Det äldsta och kanske bästa sättet att göra köttet hållbart är att röka det.
Tips på rökugnar, någon...?  ;) Jag ska nämligen bygga en i vår.
The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese

Gottfrid

  • Inlägg: 550
    • -
SV: köttet utan kylskåp!
« Svar #3 skrivet: 30 okt-13 kl 20:44 »
Googla på rökugn eller så lånar du en bok på bibblan.Bygg lämpligen rökhuset uppe i en slänt.Gräv ner en rökkanal på 5 meter ca som du ansluter till en eldstad.Ett gammalt fotogen fat tex.På detta monterar du en gammal eldstads lucka till en skrotad vedpanna. I rökhuset drar du armerings järn i taket som du kan hänga S-krokar i .På väggarna skruvar du fast trälister som du kan lägga ramar med galler på. P rökhusets lucka/dörr monterar du en snurr tallriks ventil så du kan reglera draget genom ugnen.På eldstaden reglerar du luften till elden på lika vis så en lagom temperatur erhålles om ca 80 grader.

Markus_Almroth

  • Inlägg: 488
    • Medelpad
SV: köttet utan kylskåp!
« Svar #4 skrivet: 13 nov-13 kl 14:00 »
Att bygga röken är den enkla biten.
Hur fasen man sen skall använda den på bästa sätt är en annan fråga som jag inte blir riktigt klok på. Jag har sparat flera älghjärtan och tungor som jag tänkte röka när jag bara byggt röken.

/M
Ät kött - må bra - lev länge.

 

Håning

  • Gäst
SV: köttet utan kylskåp!
« Svar #5 skrivet: 13 nov-13 kl 14:16 »
Går väldigt bara att göra grytor och  konservera i ugn också . Väldigt bra om man vill göra något snabbt bara att värma upp och servera med potatis eller vad man nu vill ha till.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 1 användare
DrMerkwurdigliebe

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser