Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Diverse trixiga nybörjarfrågor om getmjölkrelaterade produkter  (läst 2007 gånger)

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
Jag har f.n en get som jag mjölkar och har hittills testat göra get-yoghurt med gott resultat. Men jag vill fortsätta experimentera och undrar en massa saker...
Det här kanske är rena nybörjarfrågor men ...jag måste veta! :)

Hoppas nån kan svara ...

Först undrar jag om nån testat göra ostkaka på getmjölk?

Är det nån som vet om samma sak gäller för råmjölk hos get, att den koagulerar vid upphettning och man kan göra "kalvdans" på råmjölken från get?

Jag undrar också varför alla yoghurt-recept jag hittar säger att man ska pastörisera mjölken före uppvärmning. Då förtar man ju alla de goda egenskaperna i mjölken! Javisst, man tillsätter god bakteriekultur, men det blir inte hälften så nyttigt som obehandlad mjöl med alla vitaminer och mineraler. Kan man göra ost, yoghurt och andra mejeriprodukter utan att pastörisera, och hur blir då resultatet?
Jag har så svårt att tänka mig att man i yoghurtens förlovade länder östeuropa, turkiet mfl har en kultur av att pastörisera all getmjölk innan man gör yoghurt och ost av den. Eller hur ser historian ut på den fronten?

Sen så vill jag höra om det finns nån som har erfarenhet av getmjölk och hur man får bort "get-smaken" på bästa sätt! Jag gillar inte eftersmaken som smakar "get", och har märkt att smaken kan skilja från get till get, och geten jag mjölkar just nu smakar tyvärr lite för mycket "get" för min smak.... Kan det ha att göra med att hon går på sly-bete och inte äter så mycket gräs, utan mest örter, blad, grenar och buskar just nu?
Är det mildare smak på mjölken om de går på frodigt åker-gräs??

Kan tillägga att en av mina yoghurtar som jag ympade med mild naturell yoghyurt från affären, inte smakade ett spår av get när den var färdig, trots att den färska mjölken gjorde det dagen innan! De andra yoghurtarna fick lite blandat resultat. Yoghurten som fick stå längst, 24 timmar, och dessutom filtrerades så att vasslen försvann blev så sur och getig så att man gjorde grimaser. :P

Om jag köper ost så är jag sorten som föredrar en anoym mild hushållsost eller nåt i den stilen, jag är inte direkt nån "ost-kännare" som vill ha stark smak.. Kan man göra nåt anonym, mild hårdost typ hushållsost av getmjölk? Gärna en sort som går ganska fort att tillverka och inte ska lagras. Eller är det från komjölk man får sådan ost?


Hoppas på att nån här kan svara på någon av mina frågor! :)
« Senast ändrad: 02 aug-13 kl 20:48 av Hippievagnen »

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Vi gjorde en fetaostvariant och även äggost på getmjölk.

Råmjölken fick killingarna, så därom vet jag intet.

Hönshjärna

  • Inlägg: 136
    • Finland
Jag gör många olika sorters lagrade  ostar av getmjölk. De smakar mer än butikens, men en ost heter montasio blir ganska mild i smaken och behöver inte lagras länge, bara  ett par/ tre månader.
Den allra godaste och inte alls getsmakande osten är blåmögelost enligt receptet som finns här i samlade mejerirecept. Jag ystar utan att pastörisera och mjölken är högst två dagar gammal.
Mina getters mjölk smakar mer på sommaren då de går på bete än på vintern då de äter hö.
Jag har inte lyckats göra youghurt utan att pastörisera mjölken först, fil däremot går utmärkt att göra utan pastörisering.
Vet inte om man vänjer sig vid getsmak men min son säger att getsmöret smakar get, jag tycker det smakar fräscht. Kefiren gjord på getmjölk smakar gott och syrligt, min kompis kefir gjord med butiksmjölk smakar kossa. Vi har använt getmjölk i drygt tre år.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3954
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
Visst går det att göra ostkaka på getmjölk. Hade du bott här omkring hade du t o m kunnat köpa det i affären :) !

Du bör kunna göra killingdans på råmjölken, jag har själv inte provat, men getråmjölk är ju mycket lik koråmjölk, så det kan nog funka!

Hur mycket getsmak som getternas mjölk har är individuellt och skiljer sig både p g a utfodringen och generna. På vissa stammar av svensk lantras har det avlats särskilt på getsmakande mjölk, eftersom gårdsmejeristerna som har getterna vill kunna göra ostar som smakar så mycket get som möjligt. Det kan vara så att du fått tag på en sån get, och om du senare provar att mjölka någon annan av dina getter kommer mjölken smaka annorlunda. Om mjölken däremot har en salt eftersmak, kan du misstänka att geten har juverinflammation, och du bör göra ett mastittest.

Pastörisering är den moderna tidsålderns uppfinning. Innan man på 1800-talet upptäckte bakterierna hade folk på gårdarna mycket lite kunskaper om sjukdomar och smittspridning. Sedan människan lärde sig om bl a tuberkulosens spridning genom smittad mjölk, blev pastöriseringen allmän på mejerierna, och har så fortsatt att vara, även sedan tuberkulosen i princip utrotats.
Människor och djur fungerar likadant idag som på 1800-talet, så de bakterier som förekommer i den egna lagården och hos de egna djuren tåls bra av gårdsfolket, som har immunitet. Ger du däremot en besökare att dricka av den opastöriserade mjölken kan denne kanske bli sjuk om något dåligt i bakterieväg finns där.
Det finns forskningsrapporter att ta del av på nätet, där det jämförts bakterieinnehåll i ostar gjorda på pastöriserad respektive opastöriserad mjölk - intressant läsning!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

 

enigma77

  • Inlägg: 33
    • -

Jag undrar också varför alla yoghurt-recept jag hittar säger att man ska pastörisera mjölken före uppvärmning.

Den främsta anledningen till att pastörisera mjölken innan du gör yoghurt är att, när du gör yoghurt,  så håller du en temperatur där eventuella sjukdomsframkallande bakterier i mjölken också kommer att trivas jättebra.

My Kik username is 'Enigma77' - add me!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

486 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser