Hej. (Jag är ny här, gör jag rätt?

)
Jag är för tillfället stadsbo och försöker knåpa ihop en odling i lägenheten. Jag är väldigt stolt över det jag har(

Busktomat, physalis, spenat, basilika, citronmeliss, kiwi, rotad annanas och en avocado, om den nu behagar växa.) för att som titeln avslöjar har jag mycket litet erfarenhet och skulle behöva tips och råd för att utvecklas.
Har "rotat" en annanas genom att hugga av stjälken och placera den i vatten. Nu har den långa fina rötter men den är också lite möglig, kan man plantera den ändå eller är den dödsdömd nu?
Jag har några frön jag inte vet vad de är, kan man plantera dem eller behöver de fröspecifik skötsel så jag borde ta reda på vad de är? (tror att i alla fall en av dem är en böna)
Kan jag ens plantera dem nu eller måste jag vänta till våren?
Är det någon som har erfarenhet av windowfarming?
http://www.windowfarms.com/windowfarms-indoor-herb-garden-kits/ jag är sugen men har ingen att diskutera dem med eftersom ingen jag känner har något intresse av att odla egen mat.
Slutligen vill jag be om mer tips på lättskötta ätbarheter ^^
Tacksam för svar, Feather