Hejsan !
Bytte ut min Jötul 3 kamin förra hösten mot en pelletskamin och det är något av det bästa jag gjort. Har den på ovanvåningen och bytte den b la för att jag efter 8 år var trött på att släpa på ved dit upp. Jag har en italiensk kamin som heter Artel 7 och den har fungerat helt kanon. I svenskt utförande ger den ca 6,3 kW men jag kör aldrig på mer än ca 2,8 kW och det räcker mer än väl för mig. Den är enkel i konstruktionen men har väldigt många inställningsmöjligheter vilket jag fastnade för. Har köpt den hos Pelletskungen som numera heter Nordicheating AB. Den har varit oerhört driftsäker, inte missat en enda start på snart två vintrar. Använder 6 mm pellets av bra kvalitet vilket gör att den tänder snabbt och brinner med hög verkningsgrad.
I samband med installationen som jag för övrigt gjorde själv drog jag i ett 100 mm flexibelt röstfritt rör. Detta är ett måste som jag ser det eftersom pelletskaminer kan jobba med rätt så låga rökgastemperaturer. När jag tar ut en effekt på runt 2,8 kW ligger rökgastemperaturen på mellan 150-160 grader. Då har jag ca 80 grader i skorstenstoppen vilket inte ger någon kondens. Kondens är ju i och för sig ingen fara när insatsrör är installerat.
Vid köp av pelletskamin är det viktigt att känna förtroende för leverantören. Hos Nordicheating har jag ALLTID fått svar på mina frågor. Dom är kunniga och ger alltid bra råd. Jag tycker att man skall lyfta ett varningens finger för Ariterm som tillverkar Lilla Frö. Kolla runt en del på andra forum så förstår ni. Ariterm vägrar prata direkt med konsument utan hänvisar bara till installatören. Verkar vara en hel del som har problem med deras produkter !!!
Även en pelletskamin kräver en del arbete. Var 4-5 dag dammsugar jag ut brännkammaren på aska, putsar glaset mm. Efter ca 800 timmars drift är det dag att sota ur kaminen ordentligt. Det märks när det är dags. När kaminen börjar bli sotig stiger nämnligen rökgastempen en del. Fast på min Artel är det enkelt att sota. Bort med sidoplåtarna. Inuti finns sotluckor som man plockar bort, använd en flaskborste samtidigt som man dammsuger med en sotsug. Rökgasfläkten skruvas bort och rengörs. Mer än så är det inte och det är enkelt. Jag gör det 2 ggr per säsong. Mest för att optimera förbränningen.
Visst hörs de en del men jag kör min på näst lägsta fläktläge. Då låter den inte alls särskilt mycket. Men man skall vara medveten om att ju högre fläkt man kör med detso mer värme får man ut. Men för mig räcker värmen gott och väl till när jag kör på lågt fläktläge. Från det att tändprocessen börjat tills dess att det kommer värme ta ca10 minuter. Jag kör INTE min på den inbyggda termostaten utan kör med två olika program. Detta för att få långa gångtider vilket ger bra verkningsgrad. Många start och stopp ger inte särsklit bra förbränning eftersom det tar en stund innan kaminen kommit upp i drifttemperatur. Jag kör 4 timmar på förmiddagen. Sedan låter jag den starta upp på eftermiddagen/kvällen beroende på utetemperaturen och kör den tills vi går och lägger oss. Då får den långa gångtider vilket jag anser är viktigt. När det varit som kallast (-15 till -25 grader) har jag kört kaminen ungerfär 12-14 timmar. Går då åt ca 10 kg pellets/dygn. Inte så värst farligt tycker jag. Mitt pelletsförråd är inte så stort, rymmer runt 15 kg och det räcker för mig. Men det finns ju de som har större. Att tänka på när man köper pelletskamin:
Köp en med så pass stor effekt att den klarar att värma huset på halva dess effekt. Det gör att den inte inte blir så varm vilket gör att slitaget inte blir så stort på elektronik, motorer mm.
Hoppas mina råd kan komma till nytta i beslutsprocessen.

)
Mvh / Niclas