Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gammaldags stengrund.  (läst 24521 gånger)

Burn0ut

  • Inlägg: 26
    • Skåne
Gammaldags stengrund.
« skrivet: 25 mar-13 kl 15:35 »
Hej

Jag ska bygga en liten smedja på min lantgård och tänkte uppföra den i klassisk stil men med modernt inblandad.

Jag tänkte därför mura grunden på gammalt sätt men jag hittar inte mycket information om stengrunder.

Det är denna stilen jag vill åt http://cornerstonemasonryonline.com/images/stone_foundation_-_sand_stone_-_v_joint_1.jpg

Jag tänkte mura yttervarvet och sen gjuta inuti. Har förstått att man ska använda Murbruk C för att det är mindre benäget att dra till sig fukt än betong.

Hur gör man för att få en plan sida på stenen? Hugger för hand? Vanliga huggmejslar tar ju hundra år om man ska dela så mycket sten. Spräckkilar är inte heller så intressant för dom lämnar ju hemska märken på stenen.

Mvh

kackelmann

  • Inlägg: 443
    • Skåne
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #1 skrivet: 25 mar-13 kl 16:15 »
Jag tycker inte grunden på bilden är särskilt klassisk, om man utgår från vanliga svenska grunder. Den ser mer engelsk eller amerikansk ut. Var är bilden ifrån? Natursten var vanligare här, sedan blev huggen granit vanligare runt skiftet 18/1900-tal.

Här har du en vanligare svensk grund, http://www.stenhuggare.nu/images/_MG_3068.jpg

Vill du ha en stengrund som inte leder fukt ska du kallmura, så gjorde man förr och det höll bra.
Blommehöns, kaniner, häst, gårdskatt, hundar, lantrasbil

Burn0ut

  • Inlägg: 26
    • Skåne
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #2 skrivet: 25 mar-13 kl 16:20 »
Jag tycker inte grunden på bilden är särskilt klassisk, om man utgår från vanliga svenska grunder. Den ser mer engelsk eller amerikansk ut. Var är bilden ifrån? Natursten var vanligare här, sedan blev huggen granit vanligare runt skiftet 18/1900-tal.

Här har du en vanligare svensk grund, http://www.stenhuggare.nu/images/_MG_3068.jpg

Vill du ha en stengrund som inte leder fukt ska du kallmura, så gjorde man förr och det höll bra.


Bilden är väl förmodligen från England men just i mina trakter här i skåne ser det mer ut som på den jag länkade än den du länkade.

Vad innebär kallmura?

timmertomten

  • Inlägg: 257
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #3 skrivet: 25 mar-13 kl 16:56 »
Vad innebär kallmura?

Det innebär att man inte använder murbruk överhuvudtaget utan bara lägger stenarna på varann och ser till så de ligger stabilt av sig själva. Det är väldigt fint och traditionellare än nån av bilderna.
Oavsett om du skall använda bruk eller ej kanske du kan köpa/få en gammal stengrund eller ett gäng huggna stenar nånstans ifrån. Du får spana efter ihoprasade hus och höra med ägaren. Eller så får du leta på din tomt eller i skogen runt om kanske. Det är rätt vanligt att det finns platta stenar som funkar om man letar. Jag vet att det finns nån här på sidan som kan hugga sten och som skrivit om det. Annars är det rätt ovanligt med folk som kan hugga sten, inte helt lätt tror jag.

Broberg

  • Gäst
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #4 skrivet: 25 mar-13 kl 20:28 »
En svensk gammal grund lär vara kallmurad. Sen är de däremot ofta fogade efter.

Vet inte om det finns något skrivet om just grunder, men om stenmurar finns det. Läs den, så har du lite att utgå från. Den är bra.

http://libris.kb.se/bib/7798886?vw=short
« Senast ändrad: 25 mar-13 kl 20:33 av Lopt »

lallas

  • Inlägg: 266
  • En spade. Enkel men ack så kraftfull...
    • Blekinge
    • Stenhuggning
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #5 skrivet: 26 mar-13 kl 09:01 »

Ska det se gamalt och svenskt ut så ska du ju kallmura. Altså lägga stenen utan bruk.
Ingen av dom inlänkade bilderna känns bra. Det måste vara sågade stenar som ligger utanför en sockel av lecablock eller dylikt. Ingen normalt funtad människa skulle ju göra ett hörn som det vänstra i sista bildlänken.
Är ju därför det är svårt också. Allt ligger i betraktarens öga. Olika människor ser olika på stenarbeten. Det jag ser i dom två bilderna är inget tilltalande. Allt lyser stenarbete utan själ och hjärta. Det ska vara robust, kraftfullt. Då blir det vackert. Återigen, med mina ögon sett...
Stenhuggning ska du inte blanda in. På sin höjd kan du skaffa en tung slägga som du kan klyva mindre och halvstora stenarna med. Annars är det som timmertomten säger, en massa letande och pusslande.
Principen är ju detsamma som en stenmur. En grund är ju dock lagd med större sten än en stenmur normalt. Viktigt att göra stabila hörn.
Leta upp gamla grunder är onekligen det 100% bästa. Studera dom. Noggrant. Ta bilder. Fundera. Hur ligger stenarna. Hur stora stenar använder dom. Hur förändras storleken på dom. Hur ligger stenarna på varandra. Hur är blandningen av stora och små stenar. Osv osv.
Blandar du in stenhuggnig så ökar tiden (kraftigt) och kostnaden utan någon som helst nytta eftersom sockeln på en gammal smedja ska ju inte vara i tuktad sten ändå.

Ett roligt projekt i alla fall. Du kommer vara duktigt nöjd när den är klar iallafall.  ;D
Om du inte försöker så kommer du inte heller att misslyckas...

Valmet

  • Gäst
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #6 skrivet: 26 mar-13 kl 09:26 »
Vårt hus är byggt på flata, lavade stenar ( kallmurat)
Största stenarna ligger i hörnen, dom andra är i den storleken att man kan flytta dom för hand med viss möda.

Eftersom huset ligger på en sandbacke så är det bra förhållanden.
Man har bara delvis hyvlat bort jorden å sedan lagt dit grunden, torpargrunden är ca 30cm.
Det mesta är nu putsat för det var lite väl dragigt, men har fortfarande ventilationshål på några ställen.

När vi rev upp golvet så såg vi hur syllen såg ut..
På några ställen under huset har den legat mot jorden direkt. Men perfekta förhållanden å bra ventilation
har hållt allt fräscht.

Om man tar sig tid att leta sten så är det ju 100% gratis iallafall.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #7 skrivet: 26 mar-13 kl 13:37 »
När man i efterhand fogade kallmurar, var det bara av estetiska skäl, eller hade det någon praktisk funktion?

skogaliten

  • Inlägg: 1317
    • -
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #8 skrivet: 26 mar-13 kl 14:01 »
I våra trakter så är de flesta stengrunder putsade. Detta bör (ska) göras med kalkbruk, som kan röra sig med årstiderna. Putsen finns där för att slippa drag, möss och annat som man inte vill ska ta sig in i grunden.

Beroende på byggnadens kvalitet, så kan det vara en grund bestående av stora, väl utvalda "hörnstenar", dessa finns på större byggnader på fler ställen än i hörnen, nergrävda till "frostfritt" djup, och så en kallmurad stenfyllnad lagd direkt på marken under syllstocken.

På enklare byggnader, vår gamla smedja från 1830 är ett exempel, så finns ingen ordentlig stenfyllnad. Smedjan består av ett "spisrum" (bostadsrum) på en gaveln och ett utrymme där ässjan finns.
Spisrummet är timrat med hörnstenar men syllstocken har bara ett lager sten "inpetad" under sig. Själva smedjan har en timrad bakre vägg, samt gavel, men "framsidan" är delvis öppen med logdörr, samt med plankfyllnad. 

 

TW

  • Inlägg: 2691
    • Finland
SV: Gammaldags stengrund.
« Svar #9 skrivet: 27 mar-13 kl 11:26 »
Jag föreslår också en traditionell kallmur med rejäla knutstenar i hörnen. Kom för allt i världen ihåg att grunda för muren för annars håller den inte länge. Man gräver ett meterbrett dike och fyller det med noga radade stenar där grundmuren skall komma. Här i trakten brukar djupet på diket variera mellan 30 cm och 180 cm beroende på jordmånen och byggnadens vikt. På väldrenerad grusmark är det grunt och på lera är det djupt. Under en liten oisolerad smedja behöver det inte vara så djupt. Under tunga byggnader på lermark brukade man gräva sig ned en bra bit under grundvattenytan och lägga en rustbädd av grovt obarkat timmer i botten på diket. Grundvattnet hindrade stockarna från att ruttna och rustbädden hindrade grunden från att sätta sig ojämnt. Frostfritt djup är 2 meter här i trakten men folk funderade inte så mycket på sådant förr. En gammaldags timmerstomme är dimensionerad för att tåla liltet tjälskjutning.

En bra halvtraditionell metod är att gräva och dränera och fylla med grus och gjuta en armerad betongsula till exempel 20 cm tjock och 60 cm bred som för en modern lecagrund. Sedan kan man bygga stenfoten ovanpå av natursten. Man murar fast de nedersta stenarna i sulan med cementbruk.
« Senast ändrad: 27 mar-13 kl 11:29 av TW »
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

596 gäster, 1 användare
fredrikbertilsson

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser