Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad är det i svensk köpe-mjölk?  (läst 10195 gånger)

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #20 skrivet: 21 aug-11 kl 18:25 »
Just för att fettcellerna inte ska synas, då kan man också ta bort dem som i minimjölk utan att någon sett dem 8)
Skillnaden på rumänsk och svensk mjölk kan också ha att göra med utfodring av djuren. Tvivlar på att en fattig till ordinär bonde i Rumänien inte har råd att vräka i djuren tonvis med spannmål heller, utan djuren äter restprodukter utöver bete.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #21 skrivet: 21 aug-11 kl 18:48 »
Aldeles oavsett anledning så försämrar det smaken på mjölken! Homogeniserad mjölk är ju skitäcklig, medan bondmjölk, och den gammaldagsa faktiskt är riktigt god..

(jag var som riktigt liten allergisk mot komjölksprotein, men allergin växte bort. Därav har jag inte vant mig vid homogeniserad mjölk från späd ålder på samma sätt som mina jämnåriga fått)

JGR

  • Inlägg: 32
    • Skåne
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #22 skrivet: 15 jul-12 kl 22:44 »
I mellanmjölken tillsätter mejerierna syntetiskt A & D vitamin.

Arwin

  • Inlägg: 8
    • Skåne
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #23 skrivet: 15 jul-12 kl 22:49 »
 :o Varför då? Kan förstå att man gjorde det på början på nittonhundratalet - men idag. Äter man varierad kost behöver man inte syntetiska vitaminer.

MagnusL

  • Inlägg: 241
    • Skåne
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #24 skrivet: 15 jul-12 kl 23:23 »
 ::) håller med om att 'riktig' mjölk direkt från tanken är massor godare men några fettceller med tjocka skal finns det inte i mjölk, alls, oavsett om det är köpes eller från tanken.
Fettet i mjölken är i form av olika fettsyror. Sen är ju mjölken mest vatten så fettet bildar små 'kulor' (membran) och klumpar ihop sig på olika sätt.
Däremot har jag för mig att jag sett någon studie där det visats att det sönderdelade fettet inte är bra för att det skulle kunna passera genom artärernas väggar  :-\
Oo är kontinuerligt frustrerad över att Ipaden gör en till ofrivillig analfabet

alfredsson

  • Inlägg: 142
    • Västergötland
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #25 skrivet: 16 jul-12 kl 00:34 »
Gick friskvårdsutbildning för ett antal år sedan. En av våra lärare sa; " visste ni hur det går till när man berikar mjölk (inte bara mjölk) skulle ni inte dricka det". Och enligt honom skulle det vara mindre "dåligt" med grädde än mjölk i kaffe., Enda mejeriprodukter jag använder är getost, naturell yoghurt och grädde i kaffet.
Och människan ärväl det enda djur som dricker en annan arts mjölk.
Ser man andra länder  finns intressanta skillnader i vår konsumtion. Steril,- näringshysteri?
Det finns folkslag som äter enligt våra normer "dåligt", de nordafrikanska beduinstammarna lever till stor del av kamelmjölk, som visst skall vara överlägsen vår mjölk.
Eller bl a Tibetaner som har jaken.
Hur det ärmed laman i latinamerika vet jag inte.
Finns säkert studier i detta. Som jag ser det är industrin boven. Bojkottar arla, fast jag måste åka till andra sidan av hisingen för att hitta det jag vill ha.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #26 skrivet: 16 jul-12 kl 04:34 »
:o Varför då? Kan förstå att man gjorde det på början på nittonhundratalet - men idag. Äter man varierad kost behöver man inte syntetiska vitaminer.

Därför att just A & D-vitamin är de allra vanligaste vitaminerna som folk lider brist på. Det är det som bla leder till benskörhet för äldre människor. och jag tror inte heller att de tillsatta vitaminerna är "syntetiska", utan de är säkert utvunna ur fiskprodukter

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #27 skrivet: 16 jul-12 kl 05:30 »
En läkare sade till mig att mjölk är till för småbarn och kalvar,inte till vuxna karlar.
Det är ju inte så att mejeriet pastöriserar och homonigerar mjölken för att djävlas med folk,det finns en anledning till detta.
Mjölk var och kan bli en stor smittospridare om den dricks utan att Pastöriseras.Det är som många skrivit troligt att den högavkastande kons mjölk är orsaken till olika allergier.
Det är ju inte vettigt vad mycke mjölk en modern ko producerar. Jag har också hört att kor som är lågavkastande som mjölkproducent inte ger upphov till laktosintolerans. Det var nog därför det gick bra att dricka Rumänsk mjölk.
Att homogenisera mjölken gör man för att just som ordet säger fördela lika. Annars så ligger grädden på ytan och töms ut först och botten satsen kommer att bestå av skummjölk eller som den också kallas blåmjölk.
Att mjölken från bonden skulle smaka bättre det tycker inte jag,det smakar kossa o ladugård. Det är bättre o godare med Arla mjölk från affären.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

Sork

  • Inlägg: 548
  • TOBAK INTRESSERAD
    • Småland
    • Hasses TobaksfröOdling
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #28 skrivet: 16 jul-12 kl 06:38 »
Därför att just A & D-vitamin är de allra vanligaste vitaminerna som folk lider brist på. Det är det som bla leder till benskörhet för äldre människor. och jag tror inte heller att de tillsatta vitaminerna är "syntetiska", utan de är säkert utvunna ur fiskprodukter
-Mm så hör jag hört att det är... Minns ni inte debatten om LIDLs Intrede i Sverige, Då var den svenska mjölken så mycket bättre just för att den var "manipulerad" med just A & D vitamin från fisk. Den tyska mjölken ar ju rent farlig efter som att dom inte tillsätter detta.
För övrigt saknade alla LIDL butiker Toalett (Men den Nationella propagandan hör inte hit)..
-Nä jag gillar inte att man plockar bort och tillsätter saker i våra livsmedel men idag har vi som konsumenter tyvärr inget val. Mjölken har sin plats i våra kokböcker och alla kan ju inte handla av bonden.. Att få maktens fina gossar att se till att ett naturligt alternativ finns lär ju inte bli verklighet under överskådlig framtid efter som att "inte efterfrågan finns" så länge folket tror att våra svenska produkter är så himla bra.. 
- Inget ont som inte har något gott med sig. Eller var det tvärtom??

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #29 skrivet: 16 jul-12 kl 09:02 »
Man tillsätter A- och D-vitamin i fettfattig mjölk därför att de vitaminerna är fettlösliga och därmed försvinner när man tar bort fettet. A-vitamin är nog egentligen onödigt att tillsätta, i Sverige är det snarare problem med överintag.

Standardmjölk innehåller inga tillsatta vitaminer.

Lidls mjölk är för övrigt svensk sedan flera år och kommer från Arla. De säljer samma mjölk under namnen Arla och Milbona och det enda som skiljer är priset.
« Senast ändrad: 16 jul-12 kl 09:05 av Ulric »

Sork

  • Inlägg: 548
  • TOBAK INTRESSERAD
    • Småland
    • Hasses TobaksfröOdling
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #30 skrivet: 16 jul-12 kl 09:30 »
Man tillsätter A- och D-vitamin i fettfattig mjölk därför att de vitaminerna är fettlösliga och därmed försvinner när man tar bort fettet. A-vitamin är nog egentligen onödigt att tillsätta, i Sverige är det snarare problem med överintag.

Standardmjölk innehåller inga tillsatta vitaminer.

Lidls mjölk är för övrigt svensk sedan flera år och kommer från Arla. De säljer samma mjölk under namnen Arla och Milbona och det enda som skiljer är priset.
-Japp Ulric var bara så debatterna gick innan dom kom till Sverige. Det var ganska mycket propaganda mot deras verksamhet. Men du har rätt jag borde kanske nämna att deras produkter inte alltid är så osvenska.

Men åter till ämnet; Varför måste det tillsättas?? Och framför allt borde det inte finnas fler och naturligare alternativ??
- Inget ont som inte har något gott med sig. Eller var det tvärtom??

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #31 skrivet: 16 jul-12 kl 09:40 »
Men åter till ämnet; Varför måste det tillsättas?? Och framför allt borde det inte finnas fler och naturligare alternativ??

På frukostbordet framför mig står alternativet: ett paket Arla standardmjölk med 3% fett och naturligt A- och D-vitamin. Inga tillsatser av vare sig vitaminer eller något annat.

trassla

  • Gäst
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #32 skrivet: 16 jul-12 kl 09:43 »
Personligen tycker jag att mjölk direkt från en mjölkbonde är mycket godare än vad köpemjölken är. Den mjölk som kommer närmast i smak är faktiskt Garants mjölk.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #33 skrivet: 16 jul-12 kl 11:05 »
Prova getmjölk. Den brukar laktosintoleranta klara av.
I så fall är det inte laktos man är intolerant mot.  Möjligen ko-laktos, men jag trodde att just mjölksockret var lika i all slags mjölk?
Varför homogeniseras mjölk egentligen?
Jag tror det är för att kunna fördela fettet jämnt mellan olika förpackningar - så att alla som köper en liter 3%-ig får just 30 gram fett.     Intressant att fettet skulle kunna passera artärväggar om det är sönderslaget.  Fettet i getmjölk är mera finfördelat från första början - med påföljd att det inte går lika bra att skumma getmjölk som komjölk, fettet stiger till ytan mycket långsammare.
Skillnaden på rumänsk och svensk mjölk kan också ha att göra med utfodring av djuren. Tvivlar på att en fattig till ordinär bonde i Rumänien inte har råd att vräka i djuren tonvis med spannmål heller, utan djuren äter restprodukter utöver bete.
Intressant.  Man borde kunna jämföra med "alternativa" kor som går och skrotar och förser familjen med ett par liter om dan.  De korna borde må bättre i magen också än sina hårt drivna systrar i lagårdar med press att producera mycket per ko.
Och människan ärväl det enda djur som dricker en annan arts mjölk.
Ja, fast det beror nog mest på brist på tillfällen.
Det är ju inte vettigt vad mycke mjölk en modern ko producerar.
Nä, det är det inte ...
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #34 skrivet: 19 jul-12 kl 03:01 »
:o Varför då? Kan förstå att man gjorde det på början på nittonhundratalet - men idag. Äter man varierad kost behöver man inte syntetiska vitaminer.

Det är inte frågan om någon extra vitaminberikning som med bl.a. bröd, utan ersättning för de fettlösliga vitaminer som försvinner när mejerierna tar bort fettet, alltså grädden ur komjölken, för att tillverka andra produkter utav den.

EDIT:
Nu förstå såg jag bl.a. Ulrics inlägg. Han hade skrivit precis samma sak.

MvH
Christina G
« Senast ändrad: 19 jul-12 kl 03:17 av christinag »
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #35 skrivet: 19 jul-12 kl 03:14 »
-Mm så hör jag hört att det är... Minns ni inte debatten om LIDLs Intrede i Sverige, Då var den svenska mjölken så mycket bättre just för att den var "manipulerad" med just A & D vitamin från fisk. Den tyska mjölken ar ju rent farlig efter som att dom inte tillsätter detta.
För övrigt saknade alla LIDL butiker Toalett (Men den Nationella propagandan hör inte hit)..
-Nä jag gillar inte att man plockar bort och tillsätter saker i våra livsmedel men idag har vi som konsumenter tyvärr inget val. Mjölken har sin plats i våra kokböcker och alla kan ju inte handla av bonden.. Att få maktens fina gossar att se till att ett naturligt alternativ finns lär ju inte bli verklighet under överskådlig framtid efter som att "inte efterfrågan finns" så länge folket tror att våra svenska produkter är så himla bra..
Precis. Men oavsett så är det där om Lidl litet missriktat, eftersom de säljer Arlamjölk och svenskt smör, scanfalukorv osv. Folk som inte handlar där tror att butikerna är fulla av nåt slags reject från ulandsproducenter som prånglas ut billigt i Sverige  ::) Är andra köpcentra annorlunda än Lidl? Tror inte det. Hittade svensk Gammeldags mjölk nu senast på Lidl, den var riktigt god, likaså glassen. Kommer inte ihåg märket, men det var från nån liten firma nånstans i sydsverige.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Just_me

  • Inlägg: 1409
    • Småland
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #36 skrivet: 14 mar-13 kl 17:25 »
Jag har till min lycka för några månader sedan upptäckt att jag utan problem kan dricka den där mjölken som heter : Gammeldags mjölk, eller om det är gammeldags bondmjölk? Jaja, som finns på vit plastkanna på bla ICA

Kan nu unna mig ett helt glas mjölk till maten utan att ligga och skrika i magsmärtor efteråt. Fick veta att anledningen är enkel:
Den är inte homogeniserad!
De slår sönder fettpartiklarna i mjölken för att få ner fetthalten. Det frigör en hel del laktos på ett sätt som gör att kroppen tar upp mycket mer laktos än förr. Kan det vara detta (alltså homogenisering av nästan all mjölk) som gjort att halva Sverige nu verkar vara känsliga mot just laktos?

lädertommy

  • Inlägg: 144
    • Dalarna
    • Tommy Eriksson
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #37 skrivet: 14 mar-13 kl 17:49 »
Ensamstående drömmare som inte orkar fullfölja alla konstiga påhitt.

 

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14058
    • Medelpad
SV: Vad är det i svensk köpe-mjölk?
« Svar #38 skrivet: 14 mar-13 kl 18:31 »
Jag har till min lycka för några månader sedan upptäckt att jag utan problem kan dricka den där mjölken som heter : Gammeldags mjölk, eller om det är gammeldags bondmjölk? Jaja, som finns på vit plastkanna på bla ICA

Kan nu unna mig ett helt glas mjölk till maten utan att ligga och skrika i magsmärtor efteråt. Fick veta att anledningen är enkel:
Den är inte homogeniserad!
De slår sönder fettpartiklarna i mjölken för att få ner fetthalten. Det frigör en hel del laktos på ett sätt som gör att kroppen tar upp mycket mer laktos än förr. Kan det vara detta (alltså homogenisering av nästan all mjölk) som gjort att halva Sverige nu verkar vara känsliga mot just laktos?

Ett annat knep, redan nämnt i andra trådar här, är att blanda vilken homogeniserad fabriksmjölk som helst med en skvätt grädde, då brukar även känsliga personer tåla den. Det fungerar också att koka mjölken. Eller också håller man sig till fil och andra mer trögflytande mjölkprodukter.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

452 gäster, 2 användare (1 dolda)
eka

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser