Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  ekved,hur många procent?  (läst 2572 gånger)

hustran

  • Inlägg: 1803
ekved,hur många procent?
« skrivet: 21 nov-12 kl 19:34 »
Vi har vedvärme och eldar mycket.Nu har jag upptäckt att i detta lager finns mycket ekved. Jag försöker att bara lägga in några bitar dåodå,men hur mycket vågar jag elda med? Pannan är bara ca.5år och sotarn har aldrig knystat ngt. om dålig eldning. Ekveden i år är inte torkad mer än max.2 år. den andra ekveden betydligt längre.Har bara lövved, åtminstone det mesta.Känner mig lite orolig för att den skall påverka skorsten eller pannan. Vad tror ni?

CaJo

  • Inlägg: 161
    • Skåne
SV: ekved,hur många procent?
« Svar #1 skrivet: 21 nov-12 kl 19:41 »
Elda med 50-50 om du känner dig osäker. Endast ek går också bra , bara inte jämt. Gammal ek är mindre skadlig än ny.

 

Anders G.

  • Inlägg: 1049
    • -
SV: ekved,hur många procent?
« Svar #2 skrivet: 22 nov-12 kl 20:51 »
Det är förbränningstemperaturen som gör det. Gammal panna utan keramik får inte upp temperaturen tillräckligt för att förbränna syrorna i ekveden. De orförbrända syrorna ger korrosiva angrepp på panntuber och skorsten.
En modern panna med keramisk eldstad klarar ekved.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

520 gäster, 2 användare (1 dolda)
AndreaGrac

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser