Vanliga odlingmetoder är att slå av potatisblasten når den redan har vissnat til mer änn ca 60%(grunnet bladmögel i ekologisk odling vanligvis)for att undvike att rötan dras ned i själva potatisene.Sen väntar man ca 2 veckor innan man tar dom upp ur jorden,under denne tiden mognar potatisene ,bilder ett tjockt skal som gör dom mindre sårbar under upptagningen och hantering och bättre hållbar i lageret.
Potatis ska lagras med hög luftfugtighet,inte kallere änn 4 grader.
Lök(Kepa) drar man upp ur jorden och läggar dom ut i sträng ovenpå marken och lar dom ligga så i ca 1 vecka(lök-underdelen mognar oxå,drar till sig näringsämnen från bladrestane)innan man tar löken inn och torkar den(löken MÅSTE torkas innan man kan lagrar den ,vid mindre mängder kan man bara lägga ut den luftigt någonstans där det är torrt,vid större kvantitet behövs fläkt(dog inte högre lufttemperatur änn 30 grader,kalluft bättre),luftning.
Löken som ska langtidlagras måste vara så torrt att man kan vrida av bladrestane lätt utan att dra.Sen kan den tas inn på lager.Låg luftfuktighet,temperatur ned til -1 grad,men da får den ej röras,bättre et par plusgrader.
Potatis som är kvar i jorden tål en del frost,sålenge ej marken börjar fryse stivt.
Löken tål oxå lätt frost utan problemer ,men om det blir flera frostnätter med flera minusgrader på rad ville jag nok tatt den inn til tork.