Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Drottningtyper  (läst 2591 gånger)

jacobfor

  • Inlägg: 124
    • Uppland
Drottningtyper
« skrivet: 05 jan-12 kl 20:26 »
Hej,
Som ny biodlare använder jag vintern till att fördjupa mina bikunskaper, nu sitter jag med boken " Bin till nytta och nöje". Den är väldigt intressant men väcker också en del frågor.
Jag ska i vår göra 2-3 avläggare från mina 3 samhällen. Antagligen testar jag Janos teknik och sedan en dragbiavläggare. Tanken är att avläggarna själva ska få dra upp sina drottningar.
I boken står om 4 drottningstyper:
- Utskiftesdrottningar (från stilla byte)
- Svärmdrottningar
- Nöddrottningar
- Odlade drottningar
Utskiftesdrottningar och odlade drottningar är av bra kvalitet medan nöddrottningar och svärmdrottningar är sämre då nöddrottningar bildas i all hast så det kan jag köpa men det står också att svärmdrottningar för vidare den icke önskvärda svärmdriften.
Stämmer detta? Odlade drottningar är väl precis lika som svärmdrottningar? Alla ägg är ju likadana och sedan matas de upp till drottningar. Hur kan svärmceller bära på anlag för svärmdrift och odlade drottningar inte?
Är det någon som har ett bra svar på det? Gärna med referens..

Tack på förhand,
Jacob

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Drottningtyper
« Svar #1 skrivet: 05 jan-12 kl 21:56 »
Utan att direkt svara på frågan så titta på binas biologi när drottningen skapas.

En utskiftesdrottning och en svärmdrottning skapas av bina under optimala förhållanden. Nöddrottningar behöver bina bygga om cellen för att de ska kunna få tillräckligt med mat och plats, förutom att det inte alltid blir riktigt rätt (det finns ett bra diagram över vad som blir arbetarbi, drottninglik arbetare, arbetarliknande drottning resp. drottning i boken Bin och Biodling i kapitlet om drottningodling). Odlade drottningar börjar sina dagar som nöddrottningar och kan under uppväxten antingen ses som svärmdrottning eller nöddrottningar beroende på bisamhällets tillstånd.

Eftersom binas naturligaste drottningbyte är svärmning är det inte troligt annat än att svärmdrottningar är av allra högsta kvalitet. Likaså är stilla byte en kontrollerad process och fullt naturligt och säkert av högsta kvalitet.

Nöddrottningar däremot finns inget som säger att de måste bli så bra. Det viktigaste för bina är att de snabbt kommer igång och lägger befruktade ägg, sedan kan ju bina göra ett stilla byte. Ett stilla byte efter nöddrottning kostar bina väldigt lite, både i arbete och risk. Dock har en erfaren biodlare uttrycket det så här: Bina är så fulländade att de aldrig skulle slösa energi på att göra en icke fullgod drottning.

Odlade drottningar kan bli lite hur som helst eftersom de är lite hur som helst. En duktig odlare får utan tvekan fram bra drottningar. Är de lika bra som svärm- eller utskiftesdrottningar? Oftast inte ur biologisk synvinkell.

Men det är väldigt viktigt att tänka på arvet. En odlad drottning har oftast ett delvis kontrollerat arv som gör att hennes samhälle kan utklassa alla de andra varianterna.

Så mina personliga erfarenheter: Mina starkaste samhällen har varit utbytessamhällen. Men det kan lika gärna berott på att de förefallit svaga vid bytet och sedan haft en ung drottning som fått dem starka precis lagom till vintern för att nästa sommar bli jättestarka.

Mina svärmdrottningar jag tagit tillvara har också visat mycket bra resultat. Svärmning beror nästan alltid på min saktfärdighet snarare än arvet.

Nöddrottningar ägnar jag mig inte åt längre. Det är en återvändsgränd enligt mig eftersom alltför många faller ifrån innan det blir ett äggläggande nytt samhälle.

Odlade drottningar blir nästan alltid bra, men arvet har säkert en betydelse där.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Drottningtyper
« Svar #2 skrivet: 06 jan-12 kl 01:01 »
men det står också att svärmdrottningar för vidare den icke önskvärda svärmdriften. Stämmer detta? Odlade drottningar är väl precis lika som svärmdrottningar? Alla ägg är ju likadana och sedan matas de upp till drottningar. Hur kan svärmceller bära på anlag för svärmdrift och odlade drottningar inte?
Är det någon som har ett bra svar på det? Gärna med referens

Bi odlare eller bi ägare ?

Man får ställa sig frågan varför vill samhället dra upp svärm celler och eventuellt svärm?

Sitter de för trångt , dåligt med mat , sjuk kupa , eller börjar drottning bli gammal och skekar ut dåligt med feromoner? Dessa egenskaper kan bi odlaren göra något åt.

Är det så att man har valt att endast prenumerera svärm driften och odla endast på svärm celler så kommer du att få samhällen som bara svärmar och inte producera honung.

Det hela beror på vad du vill uppnå , många små svärmar?

Eller väljer man att avla och dra upp drottningar från friska , arbetsam och snälla bin .

Det finns även  >:D elaka bin  >:D

Bi odlaren väljer sitt avels material med omsorg för att få snälla flitiga hanter-bar friska bin.

Bi ägaren har vad som helst  :-\

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Gideon i Roslagen

  • Inlägg: 797
SV: Drottningtyper
« Svar #3 skrivet: 06 jan-12 kl 16:06 »
Det är så här att både de goda och dåliga egenskaperna ärvs. Det är fullt möjligt att avla fram bin som under inga villkor svärmar. Och detta oavsett vilken biras som du tror att du har. Men... t. ex svärmlusten är i grund ett naturligt beteende så avlar du bort den så får du ett bi som är kanske lite sjukdomsbenäget eller mindre produktivt. Och du vet inte hur detta slår. Du kan gissa men risken att bomma är verkligt stor. Det är därför som vi inom Carnica har sökt oss till bi-databasen i Berlin. Vi kommer här att få  våra drottningars avelsvärde beräknade och vi kommer allt efter vad åren går och antalet registrerade drottningar stiger att få säkrare bedömningar. Samtidigt så kan vi jämföra våra drottningar mot de allra bästa i andra länder som finns på databasen. Och får också möjlighet att köpa in avelsmaterial från dessa för test här i Sverige. Allt det här gör vi enligt de riktlinjer som SJV ställt upp och som EU bestämt. 

jacobfor

  • Inlägg: 124
    • Uppland
SV: Drottningtyper
« Svar #4 skrivet: 07 jan-12 kl 18:00 »
Tack för alla svar. Intressant läsning, jag tror jag börjar få lite mer ordning på det här nu. Jag ska försöka få tag på boken som du rekommenderar, Olof!
 
En liten fråga till edward:

Är det så att man har valt att endast prenumerera svärm driften och odla endast på svärm celler så kommer du att få samhällen som bara svärmar och inte producera honung.

Det är det här som jag tycker är lite luddigt. Varför blir en drottning mer svärmbenägen om jag odlar fram drottningar från svärmceller. Är det så?
Om jag odlar drottningar från ett samhälle som lätt svärmar förstår jag att anlagen för svärmning blir högre för den drottningen men enligt dig blir anlagen för svärmning större om svärmceller används än om jag odlar drottningar oavsett vilket samhälle jag drar upp drottningar från. Varför blir det så? Om det är  så du menar?

Hälsningar,
Jacob 

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Drottningtyper
« Svar #5 skrivet: 08 jan-12 kl 00:18 »
Svärm celler från ett samhälle som bara vill svärma fast de har allt som de behöver = dåligt = massa mer arbete för bi odlaren , sura granar med svärmar i skorsten , brev lådor , väggar mm + tråkiga artiklar i den lokala tidningen om svärmande mördar bin = svårare för bi odlaren att hitta bra platser att ha sina bi på pga missinformerade rädda människor

Svärm celler från bra samhällen med egenskaper som bi odlaren vill premiera = bra drottningar = bra bin= mer honung = glada människor

Inget fel på svärm celler , men fel på bin som vi bara svärma = ANLAG som inte är önskvärd

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

ValleT

  • Inlägg: 57
    • -
SV: Drottningtyper
« Svar #6 skrivet: 08 jan-12 kl 09:20 »
drottningen bidrar med 50% av anlagen och resten kommer från de drönare hon parat sig med. Svärmningen framkallas lika ofta av biodlaren som av genetiska anlag, så innan man dömer ut en drottning som svärmningsbenägen borde man ta sig en funderare på om bina fått sina skattlådor i tid. Lite mer att läsa genetik här: http://carnicagruppen.blogspot.com/search/label/avel och svärmning här: http://carnicagruppen.blogspot.com/2011/10/svarming-pa-g-och-vad-beror-det-pa.html

 

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

519 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser