Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.  (läst 20466 gånger)

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #20 skrivet: 11 nov-11 kl 11:07 »
Sålänge toppen är kvar lägger plantan sin huvudsakliga kraft på att växa och produsera nya små huvuden. Toppar man plantan får de huvuden som blir istället mer kraft för att bli större. Man toppar alltså brysselkål av samma anledning man toppar och tar tjuvar på en tomatplanta.... eller gallrar kart på ett äppelträd osv.
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

pyromanen

  • Gäst
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #21 skrivet: 11 nov-11 kl 13:29 »
Varför toppa brysselkål?  Vad är det för fel på själva toppen?   Den smakar toppen.  Minst lika god som småhuvudena. 

Sålänge toppen är kvar lägger plantan sin huvudsakliga kraft på att växa och produsera nya små huvuden. Toppar man plantan får de huvuden som blir istället mer kraft för att bli större. Man toppar alltså brysselkål av samma anledning man toppar och tar tjuvar på en tomatplanta.... eller gallrar kart på ett äppelträd osv.

Sålänge toppen är kvar växer den på två ställen parallelt. Dels bildas huvuden, dels växer den i toppen. Det innebär att man har småhuvuden i alla stadier samtidigt. Inom kommerciell odling är det en del som toppar för att få många klara samtidigt, så man kan skörda alt på samma gång. Det blir inte nödvändigtvis mer skörd på detta sätt men i storskalig odling funkar det ju inte att gå o plocka småhuvuden då o då utan man tar ju hela stockarna samtidigt. Blir det en mild höst så de växer länge kan man tvärtom få mindre skörd om man toppat, för då kan det ju inte bildas några fler småkålar.

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #22 skrivet: 11 nov-11 kl 16:21 »
min tanke med att toppa var att överhuvud taget få plantorna att sätta småhuven. De växer minsann bra på höjden, säkert 130 -150 cm..men inte tillstymmelse till huvuden i grenvecken.
Får pröva nästa år med lite magrare jord/plats och se till o vattna om det blir torka. Vilka sorter rekommenderar ni för mälardalen?

Vist smakar toppen gott- det är ju inte så att jag kastar den för att jag nyper av den. Men det är ju de där små rosenhuvudena som jag är ute efter när jag sätter brysselkål- för blad har jag ju grönkål o pac choi t ex.

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #23 skrivet: 11 nov-11 kl 17:24 »
jaha min tråd är kapad ???
Ni får nog skaffa er en egen tråd med odligsfrågor ;)
Hedemorahöns

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #24 skrivet: 11 nov-11 kl 18:06 »
jaha min tråd är kapad ???
Ni får nog skaffa er en egen tråd med odligsfrågor ;)
Sorry! Men du skrev i odlingsforumet..inte matforumet.  :-*

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #25 skrivet: 11 nov-11 kl 20:04 »
Då får väl Vitis rätta till det
Hedemorahöns

Norm

  • Inlägg: 4
    • Dalsland
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #26 skrivet: 24 nov-11 kl 17:58 »
Jag använder Google för att översätta från engelska så ursäkta om den inte översätter korrekt. Vi har alltid lagade brysselkål med kastanjer för att minska bitterhet och också för att förhindra gasbildning! Smakar bättre också!

I am using google to translate this from English so apologies if it doesn't translate properly. We have always cooked the brussel sprouts with chestnut  to reduce bitterness and also to prevent flatulence! Tastes better too!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #27 skrivet: 24 nov-11 kl 18:09 »
I Sverige odlar vi nästan aldrig äkta kastanj, den är dåligt härdig här. Men man kan ju köpa kastanjer på affären ibland på hösten, så man kan ju prova.

In Sweden we normally don't grow chestnut, as it's only hardy in the very most sothern part of Sweden. But sometimes it is available in stores, so it could be tested.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

 

Norm

  • Inlägg: 4
    • Dalsland
SV: Hur får jag min brysselkål att inte vara besk.
« Svar #28 skrivet: 27 nov-11 kl 11:33 »
Hasselnötter kan ersätta kastanjerna vid matlagning brysselkål.


Hazelnuts can be substituted for chestnuts when cooking Brussel sprouts.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

624 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser