Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?  (läst 3963 gånger)

Maddie

  • Inlägg: 729
    • Uppland
Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?
« skrivet: 03 okt-11 kl 09:05 »
En kviga började kalva i hagen, vattnet gick, men hon var nervös och man fick inte komma i närheten. Vi kände att det var bäst att ta hem dem, i fall kalven skulle sitta fast, vilket händer i bland. Hela flocken gick hem ( Inte så långt kanske 150 meter ). Nu såg hon inte alls ut att vilja komma till ro, så vi lämnade dem en stund så att lugnet skulle återställa sig. En liten stund senare var kalven född och gick runt och letade mat - På de andra korna. Ett fantastiskt föd geni !  Kvigan stod på avstånd och undrade vad det var för något. Kalven hittade sin mormor och ställde sig och dia !! Mormor upptäckte snart misstaget och gick sin väg men lite fick den allt.
Vi stängde då in kvigan och kalven för sig men hon dängde undan den och bara glodde på den. Dagen efter var den så hungrig att den fick börja med  köpt råmjölk från grannen sen fick den flytta till en granne som hade kalvar som föddes upp med välling.
Frågan är nu, kommer den kvigan garanterat göra lika nästa år eller kan det vara så att det går bättre då ? En ko bonde har sagt att den kommer aldrig att bli bättre, medans en annan har sagt att det kan vara så att hon ändrar sig. Någon som provat och sparat sådana kvigor och vet hur det oftast blir ?

Neiklot

  • Gäst
SV: Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?
« Svar #1 skrivet: 03 okt-11 kl 09:25 »
Det kan vara så att hon ändrar sig.

Grannen hade precis samma problem förra året men där var blev den nyblivna kon även arg och sparkade/stångade på kalven.

Han tog kalv på henne iår igen men det slutade med att kalven fick flaskmatas.

Kon har nu åkt till slakt.

/Neiklot

peppz

  • Inlägg: 751
    • Västergötland
SV: Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?
« Svar #2 skrivet: 03 okt-11 kl 10:05 »
Här har vi ca 230 kalvningar om året så jag tror jag törs säga att jag vet med säkerhet att du  lugnt kan betäcka/seminera henne igen.
Det är absolut inget ovanligt att 1:a kalvarna är något nervösa vid kalvning och kan bli lite rädda för sin kalv, det är heller inte ovanligt att dom har svårt att knyta an till kalven utan väljer att stöta bort den.

Det bästa är att ta in kvigan en vecka eller två innan kalvning (du ser på juverfyllnad, bukdjup och bäckenband när det är dags) så att hon hinner bli trygg på den plats hon förväntas kalva, i lugn och ro och avskild från de övriga så har hon sedan helt andra förutsättningar att få en bra relation till kalven.
Ett utmärkt tillfälle att fodra upp hene inför förlossning och begynnande laktation,
En flytt precis i samband med att dom börjar kalva är ett extremt stort stressmoment då dom förlorar all marktrygghet direkt, det är även något äldre kor tycker illa om då de oftast planerat sin kalvningsplats långt i förväg.   

Kor är extremt neofoba och det visar sig tydligt runt tex kalvning och då speciellt på kvigor och 1:a kalvare och om man inte förbereder dom i god tid för vad som komma ska så är det lätt att det slår lite tilt i huvudet på dom.


Jag är helt säker på att hon kommer ta väl hand om nästa kalv.  Det är en ytterst liten risk att hon skulle vara en av de ytterst få som inte tar emot nästa kalv heller och det är absolut ingen anledning till att skicka henne.

Om du någon gång i framtiden får en kalv utan mamma av någon anledning så kan du pröva att släppa ihop den med en annan nyligen pp eller iaf lakterande ko.  en ko av mjölkras med schysst foder klarar utan vidare att föda upp 3-4 kalvar och en köttras klarar i alla fall 2 st om de lakterar normalt.

Och annars är det inte så svårt att föda upp en kalv själv heller, man ska ju ändå vara där och sköta korna morgon och kväll.   3-5 liter mjölk  morgon och kväll och fri tillgång på hö vatten och kraftfoder i 8 veckor så är den klar att vänja av sen.
Bäst är att ge i flaska men det går utmärkt att lära dom dricka ur hink också redan det första levnadsdgnet.   Har man tid är det en fördel att dela upp mjölkgivan på 3-4 mål/dag men inget måste.

Har du korna som mjölkkor eller som dikor?  om du kan så att du kan mjölka dom så är det en bra ide att mjölka ur och frysa in ett par liter av den första råmjölken när någon (gärna äldre) ko med bra juverhälsa kalvar.
Ett par sådan flaskor i frysen kan vara räddningen för nästa kalv som föds..  (och skulle man få för många flaskor så är ju kalvdans jättegott :P)
Lycka till
Kennel SweetCaileanz

Maddie

  • Inlägg: 729
    • Uppland
SV: Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?
« Svar #3 skrivet: 03 okt-11 kl 20:15 »
Tack snälla för svaren !  :)
Jag vill gärna ge henne chansen en gång till för det känns som att det var för hon flyttades som hon blev förvirrad. Det är en snygg rakryggad highland kviga med bra juver och lynne, från en bra ko.  Hon får gå kvar, vi provar en gång till   :D



peppz

  • Inlägg: 751
    • Västergötland
SV: Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?
« Svar #4 skrivet: 03 okt-11 kl 20:33 »
Vad kul att hon får en chans till. det kommer nog gå bra ska du se.

En sak bara, är det längesen hon kalvade?  Det är ju inte alltid helt lätt att se kvigjuver på högländare och om hon kommer igång med lakterande så har du ju genast juverinflammations-risken....   ha koll på att juvret är tillbakabildat, mjukt och friskt innan du väljer att behålla henne. jag antar att hon är ombetäckt under sommaren och dräktig redan?

Såg just att du bor i uppland du med, får du några akuta problem så är du alltid välkommen att höra av dig, är det något jag kan så hjälper jag dig gärna.
Kennel SweetCaileanz

galdur

  • Inlägg: 418
    • -
SV: Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?
« Svar #5 skrivet: 04 okt-11 kl 07:55 »
När våra Highlandkvigor ska kalva och vi ser att det börjat stänger vi in dom så dom får vara i fred för de andra men ändå har dom på andra sidan grinden! Då slipper kvigan och kalven alla nyfikna systrar, mammor, mostrar mm som vill "gratulera" till den nya kalven ;) Och kvigan kan i lugn och ro lära känna sin kalv plus att vi lättare kan se om kalven kommer igång och diar som den ska och på rätt ko! Vi hade en kviga för några år sedan som var livrädd för sin kalv, hon var aldrig elak mot den men så fort den rörde på sig skrek hon rakt ut och försökte den dia sprang hon i panik ifrån den. Vi band fast henne och hjälpte kalven att dia i 2 dagar sen fungerade det även om mammamu inte var så väldigt mammig mot sin kalv, hon har efter det kalvat 4 eller 5 gånger och då har hon tagit hand om kalven direkt!
Highland Cattle, 3 islandshästar, 1 shettis, 2 minigrisar och 2 skogiskatter!

 

Maddie

  • Inlägg: 729
    • Uppland
SV: Kviga vill inte ha kalven- samma nästa år ?
« Svar #6 skrivet: 04 okt-11 kl 12:03 »
Hon kalvade sist av alla, sista maj, därför var de redan utsläppta på större bete. Juvret gick tillbaka fint ganska så snart efteråt, mjölken sprutade när hon gick  i början ,men jag tror det gick bra med juvret. Ja hon är ombetäckt .
Vi brukar titta på hur de beter sig innan vi bestämmer oss för om vi ska stänga in dem eller ej, det har hänt att någon har blivit så stressad av att inte gå med flocken så de stångar kalven när de blir instängda med den. Ser vi att kvigan har koll och är mammig efter kalvning så får de gå kvar hos flocken, de kvigor som verkar ha svaga moders egenskaper eller svår förlossning får vara instängda ett tag efter kalvning.
När det sen är dags att skilja kalvarna från korna,  får kalvarna  stå i box en tid och att bli hanterade så de har inga problem med  att vara instängda annars.
Tack peppz för erbjudandet  :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

684 gäster, 3 användare (1 dolda)
sökaren men hur, Tli

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser