Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  skalar ni bondbönan?  (läst 10802 gånger)

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
skalar ni bondbönan?
« skrivet: 01 aug-11 kl 17:11 »
Jag har mängder med bondbönor som verkar vara färdiga att skördas. Förra året förvällde jag bönorna och skalade sedan av det ljusa skalet runt bönan, pilligt men fint och gott med de gröna bönorna plus att de blev bra när man frös in dem. Nu hörde jag att man inte behöver ta bort skalet utan man äter det också men är inte det segt? Hur äter ni bönorna?
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

djurskydd

  • Inlägg: 276
    • Ångermanland
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #1 skrivet: 01 aug-11 kl 17:17 »
Förra året åt jag bönorna precis som de var i sallader, kalla eller lite ljumma. Hade aldrig hört att man var tvungen att skala dem. Måste man det? Läser olika bud på olika sidor.
Bor med make, barn, rya- och gutefår, katter, kaniner, kalkoner och höns mellan nor och fjärd i vackra Häggvik, Höga Kusten.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #2 skrivet: 01 aug-11 kl 18:15 »
Förra året åt jag bönorna precis som de var i sallader, kalla eller lite ljumma. Hade aldrig hört att man var tvungen att skala dem. Måste man det? Läser olika bud på olika sidor.

Nä, såklart man inte måste skala dem. Jag äter dem oftast som de är, ssk nu när de är späda och fina. Ska jag bjuda folk som är ovana vid bondbönor så kan jag skala, eller om de är stora och sega i skalet.

De har ju en liten beska i skalet, jag gillar det.  :)

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #3 skrivet: 01 aug-11 kl 20:41 »
Jag tycker de ser så tråkiga ut med det gråa skalet kvar, så jag skalar dem innan jag fryser in dem. Om man fryser dem med skalet på, så undrar jag om inte det går av när man kokar/wokar dem och då ser det i så fall ännu tråkigare ut. Men visst är det tidsödande att först sprita dem, sedan förvälla dem och därefter skala dem... Men det är värt allt jobb, tycker jag. Fast det beror kanske på vad man använder bönorna till?! Jag gör ibland en röra med lök, vitlök och kryddor och då skulle det inte bli bra med skalet kvar.
MVH Rosita zon 1

Per Gynt

  • Gäst
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #4 skrivet: 01 aug-11 kl 21:02 »
Jag tycker de ser så tråkiga ut med det gråa skalet kvar, så jag skalar dem innan jag fryser in dem.

Så brukar jag också göra och de är godare skalade tycker jag.

Maria Österåker

  • Inlägg: 5
    • Finland
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #5 skrivet: 02 aug-11 kl 15:10 »
När vet man att de är klara att skördas? D.v.s. hur ser baljan ut?

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #6 skrivet: 11 aug-11 kl 09:04 »
Vill man skörda dem och äta dem färska så är det när baljan ser ordentligt stor ut som gäller. Vill man skörda dem som torra bönor (som ju måste blötläggas och kokas länge) väntar man till baljan är svart och torr.
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #7 skrivet: 25 aug-11 kl 22:38 »
Maria så här ser bondbönorna ut när jag slutskördar dem (har ätit många när de är små). Jag har nu provat med skalet på och jag tyckte inte om det så jag får fortsätta det pilliga jobbet med att förvälla och sedan skala dem.

...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

 

tlr0323

  • Inlägg: 4
SV: skalar ni bondbönan?
« Svar #8 skrivet: 27 aug-11 kl 21:13 »
hej

jag har odlat massor av olika sorters bond- och åkerbönor. Jag tror att graden av segt skal är en sortspecifik egenskap. I år odlar jag exempelvis den småfröiga sorten Lövånger som helt saknar ett segt skal om man skördar dom när baljan fortfarande är helt grön. En sort med segt skal är exempelvis Red Epicure, vacker att se men mindre rolig att äta. Crimson Flowered med vackra blommor har inget segt skal.
Pröva olika sorter och skörda innan baljan har fått brunaktig färg, men ändå är fullmatad.

Hälsningar

Thomas


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

663 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser