Flådde en grävling so jag haft liggande i frysen sedan i höstas. Dels skall jag bereda skinnet och sy en klassisk jaktväska, men det får bli en annan tråd lite senare. Nu tänkte jag berätta om lädersmorningen jag kokade av fettet.
När grävlingen var flådd putsade jag bort allt fett. Och det var mycket. Fyllde lätt en 2 l kastrull. Den sattes sedan på en kokplatta på låg temp. Efter ett par timmar med lock hade det mesta smält och jag tillsatte halvannan dl tjära eller lite mer. Vet ej exakt hur mycket, det blev lite på en höft.... Höjde temperaturen något för att dra ur än mer fett ur klumparna. Efter ytterligare en stund slängde jag i en näve bivax.
Kastrullen drogs av plattan och mha slev fyllde jag fyra burkar med lädersmorning. Det sista som var kvar i kastrullen använde jag till mina kängor.
Det där med att följa recept och mäta är inte riktigt min grej, så vi får väl se hur denna lädersmorning blev. Annars är ett recept jag snappat upp på: 1900 g fett, 150 g tjära, 50 g vax.
Övrigt: Sedan klippte jag loss falangerna och kokade bort köttet från dem. De skall bli ett indianhalsband åt min 6-åriga dotter. Penisbenet tog jag också hand om. Resten av grävlingen skeletteras nu ien nätpåse ien myrstack. Benen är beställda till en osteologisk referenssamling.