Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför blir ympad honung så ljus?  (läst 1922 gånger)

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
Varför blir ympad honung så ljus?
« skrivet: 31 aug-10 kl 10:14 »
Tappar i samma slungning av en del som nyslungad som är mörkt gyllengul - underbar färg som säljer. Men den ympade honungen blir vit eller åtminstone åt det hållet. En helt annan "tråkigare" färg. När man ser andra burkar i affären så är de ju också fasta och åt det mörkare hållet.

Hur får man "snygg" färg på sin ympade honung?  ???

Drönarn

  • Inlägg: 151
    • Gästrikland
SV: Varför blir ympad honung så ljus?
« Svar #1 skrivet: 31 aug-10 kl 21:26 »
Jag har frågat detta förut av ympkamraterna, de menade att ympad honung har många fler fina kristaller som reflekterar ljuset tydligare och då kan honungen kännas ljus.
Ympningens mål är trots allt att erhålla en len fin och framför allt bredbar honung och då spelar ymptillfället kontra förvaringstemoperatur en stor roll

Hoppas att det kan hjälpa dig vidare i dina funderingar

Bullen79

  • Inlägg: 73
    • Småland
SV: Varför blir ympad honung så ljus?
« Svar #2 skrivet: 02 feb-11 kl 18:24 »
Min är också ljus men jag tycker att den är lite för lös också. Hur fast vill ni ha eran honung? Jag vill kunna vända burken utan att det rinner och det kan jag inte nu. /PH

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Varför blir ympad honung så ljus?
« Svar #3 skrivet: 02 feb-11 kl 19:01 »
Det är samma fenomen som när vatten blir till snö och is.

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Varför blir ympad honung så ljus?
« Svar #4 skrivet: 02 feb-11 kl 23:05 »
Min är också ljus men jag tycker att den är lite för lös också. Hur fast vill ni ha eran honung? Jag vill kunna vända burken utan att det rinner och det kan jag inte nu. /PH
Eftersom mina ympningar aldrig lyckats bli likadana så har jag försökt förstå varför de blir olika. Konsistens: Mindre mängd ymp och/eller svalare temperatur efter tappning upplever jag gör den fastare.

 

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Varför blir ympad honung så ljus?
« Svar #5 skrivet: 02 feb-11 kl 23:14 »
Vatten halt , nektars ursprung  ::)

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

642 gäster, 1 användare
Sandra Karlsson

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser