Jag har läst om energivärdet för "vintervass" minns inte exakt men det är hyggligt räknat på vikt. Volymmässigt opressat är det katastrofalt lågt redan jämfört med ved vilket gör det opraktiskt för självhushållning, det tar lång tid innan ett press betalar sig om man bara ska värma stugan med det. Askmängden gör det svårsålt som bränsle.
Stråna består väl under vintern huvudsakligen av kolföreningar, som vilken ved som helst, fröna har väl högre innehåll av andra ämnen men det blir nog svårt att ta fullbetalt för vassröjning under vintern, då folk kanske inte riktitg förstår vitsen med det, och som sagt så har vassen sparat den näring den kan i rotsystemet. Vassens hälsa och vegetativa förökningen av vassen påverkas inte direkt alls av att skörda den torra delen av vass på vintern.
MEN, om du får tag på en beg amfibisk vassröjare/samlare och lämpligt pressaggregat tror jag att man med lite entreprenörsskap skulle kunna leva rätt gott på att ta måttligt betalt för vintervassröjning och sälja pressad vass till något värme/värmekraftverk som har rationell hantering av askan. Dessutom skulle man göra miljön en tjänst.
Fördelen med att skörda vass på vintern för vattenägarna/brukarna är att man inte stör den vanliga användningen av vattnet. Och helt utan nytta är det inte heller, en del näring lämnar vattensystemet, och den nedskjunkna vassen frigör en hel del kol som blir till näring till de andra växterna och algerma, plus att död vass på botten från tidigare år kan bidra starkt till tillexempel vinterfiskdöd.
I "havsvikar" är det dock troligen svårt att själv göra någon märkbar skillnad på vattenkvaliteten, men startar du en trend så...
Nu vet jag inte exakt fördelning av ämnena i askan från vass, men aska kan i många fall vara en ypperlig källa till alla näringsämnen jag kan komma på för växter utom kol och kväve, så till kvävefixerare eller som komplement till dynga borde det även vara en tillgång snarare än bara ett problem.