Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vass som energi  (läst 6013 gånger)

Sundom

  • Inlägg: 5
    • Finland
Vass som energi
« skrivet: 05 jan-11 kl 19:40 »
Hej

Inspirerad av hamp-tråden vill jag starta en dylik tråd om vass. I mina trakter växer vass till allas förträt i havsvikar, bara i närområdet rör det sig om kvadratkilometrar areal. Denna växt torde vara besläktad med rörflen, som ju odlas som energigröda. Energivädet är alltså troligtvis rätt bra.

Vassen kunde skördas under vintern på isen med traktor och, kanske, en konventionell balmaskin som används för halm och timotej. Men vad göra med balarna sedan? Att bränna dom som dom är blir för bökigt i en vanlig egnahemshus vedpanna. De borde kunna pressas till pellet, men för det krävs mera avanserade anläggningar (se hamptråden). Finns det något enkelt fiffigt sätt att få något som kunde likna briketter i vanligt vedformat storlek som man kunde kasta in vedpannan?

_ingemar_

  • Inlägg: 143
SV: Vass som energi
« Svar #1 skrivet: 06 jan-11 kl 01:45 »
isar runt vass brukar vara lömska, så köra där med tunga maskiner låter inte bra (:)
annars så är det nog ingen markägare som skulle sakna vassen på sitt vattenområde iaf så länge det inte ger en inkomst åt dom  ::)

Cyklisten

  • Gäst
SV: Vass som energi
« Svar #2 skrivet: 06 jan-11 kl 20:09 »
Det finns ju flytande maskiner, med paddelhjul tror jag det var, som röjer vassvikar genom att dra upp vassen med rötterna.

Problemet i det här fallet är väl att vass innehåller för lite energi. Stråna är anpassade till att vara så starka som möjligt med så lite material som möjligt så de blir ganska tomma och innehållslösa. Det blir energikrävande och dyrt att göra dem kompakta.

pyromanen

  • Gäst
SV: Vass som energi
« Svar #3 skrivet: 06 jan-11 kl 20:22 »
Har läst om försök med att elda vass.  Det har varit problem med att pannorna slaggar igen (blir stora mängder aska i förhållande till hur mycket värme det blir).
På vintern är det som står kvar bara vissen vass/döda skott  medan plantorna har sparat energin  i rötterna för att bli skott nästa år, så ska man få nåt utbyte behöver man skörda på sensommaren typ augusti istället. 

RäddförDamien

  • Inlägg: 260
  • söker beskydd mot demoner
    • -
SV: Vass som energi
« Svar #4 skrivet: 06 jan-11 kl 20:41 »
Hej,
Jag brukar köra vassan genom kvistaren - fungerar bra som strö till dasset, komposten och som utfyllnadsmassa när stugvägen blir för gropig. Vad gäller att bränna det kan jag bara hålla med om det ovan sagda att det skräpar för mycket när det brinner. Att hitta nya sätt att bli av med vassan är jag klart öppen för!  :)
(Vassa är ju lite som råttor - förökningskraften är otrolig!)
Om man tror att en personlig tolkning av god ton är överordnad rasism och sexism är man inte så genomtänkt. Men hey, det behöver man inte vara heller om man är moderator.

Cyklisten

  • Gäst
SV: Vass som energi
« Svar #5 skrivet: 06 jan-11 kl 20:43 »
EresKi, hur skördar du vassen?

RäddförDamien

  • Inlägg: 260
  • söker beskydd mot demoner
    • -
SV: Vass som energi
« Svar #6 skrivet: 06 jan-11 kl 20:48 »
Tar på mig fiskebyxor och kniv.... den kinesiska risodlingsvarianten.. ;D

Alternativt ligger fjolårets vassa uppspolad på stranden efter vintern, vilket förstås är enklare.
Om man tror att en personlig tolkning av god ton är överordnad rasism och sexism är man inte så genomtänkt. Men hey, det behöver man inte vara heller om man är moderator.

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Vass som energi
« Svar #7 skrivet: 09 jan-11 kl 15:14 »
Jag har läst om energivärdet för "vintervass" minns inte exakt men det är hyggligt räknat på vikt. Volymmässigt opressat är det katastrofalt lågt redan jämfört med ved vilket gör det opraktiskt för självhushållning, det tar lång tid innan ett press betalar sig om man bara ska värma stugan med det. Askmängden gör det svårsålt som bränsle.

Stråna består väl under vintern huvudsakligen av kolföreningar, som vilken ved som helst, fröna har väl högre innehåll av andra ämnen men det blir nog svårt att ta fullbetalt för vassröjning under vintern, då folk kanske inte riktitg förstår vitsen med det, och som sagt så har vassen sparat den näring den kan i rotsystemet. Vassens hälsa och vegetativa förökningen av vassen påverkas inte direkt alls av att skörda den torra delen av vass på vintern. 

MEN, om du får tag på en beg amfibisk vassröjare/samlare och lämpligt pressaggregat tror jag att man med lite entreprenörsskap skulle kunna leva rätt gott på att ta måttligt betalt för vintervassröjning och sälja pressad vass till något värme/värmekraftverk som har rationell hantering av askan. Dessutom skulle man göra miljön en tjänst.     

Fördelen med att skörda vass på vintern för vattenägarna/brukarna är att man inte stör den vanliga användningen av vattnet. Och helt utan nytta är det inte heller, en del näring lämnar vattensystemet, och den nedskjunkna vassen frigör en hel del kol som blir till näring till de andra växterna och algerma, plus att död vass på botten från tidigare år kan bidra starkt till tillexempel vinterfiskdöd.

I "havsvikar" är det dock troligen svårt att själv göra någon märkbar skillnad på vattenkvaliteten, men startar du en trend så...

Nu vet jag inte exakt fördelning av ämnena i askan från vass, men aska kan i många fall vara en ypperlig källa till alla näringsämnen jag kan komma på för växter utom kol och kväve, så till kvävefixerare eller som komplement till dynga borde det även vara en tillgång snarare än bara ett problem.

 

 
 
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Sundom

  • Inlägg: 5
    • Finland
SV: Vass som energi
« Svar #8 skrivet: 12 jan-11 kl 20:51 »
Tack för komentarerna! Jag skall grunna vidare på detta. Det är tyvärr bara så att energin idag är så billig (el, ved) att det inte ekonomiskt lönar sig att sätta tid på utveckling i liten skala. Men nyfikenheten driver en att försöka allt möjligt endå.

Tokyoboy

  • Inlägg: 341
    • Uppland
SV: Vass som energi
« Svar #9 skrivet: 25 jan-11 kl 09:50 »
Det finns manga kommuner som lagger ut miljoner om aret pa att roja i sina vattenomraden sa om du kommer och gor det gratis blir dom jatteglada. Det finns undersokningar om hur man rojer vassen pa basta satt, och bland annat finska maskiner som ar duktiga pa att roja, under sommaren dock, det finns tankar pa att anvanda vassen i balform och salja till stall och mjolkproducenter och aven att lagga upp pa godselstackar och ha till organiskt odlade akrar.

Att omvandla vassen till energi tror jag inte att du kan fa nagon ekonomi pa. Mojligen att du kan uppfinna en vasspress som tillsammans med vetelim tillverkar vassplattor som du kan anvanda till isolering av djurgardar, stall och ladugardar, men det lar vara svart att fa ekonomi pa det.

Sok pa Google, det finns en del uppsatser pa omradet.

 

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Vass som energi
« Svar #10 skrivet: 26 jan-11 kl 10:56 »
Det fanns en som gjorde pellets av vass,har för mig att det var en uppfnningsrik gubbe på Torsö i Vänern,som sysslade med detta.Måste ha varit någon gång på 80 talet,men hur det förlöpte vidare vet jag inte.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

494 gäster, 5 användare (1 dolda)
Tiomilaskogen, Radar, ärt, LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser