Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vad ska jag ha för gris?  (läst 3549 gånger)

magnusT

  • Inlägg: 64
    • Småland
vad ska jag ha för gris?
« skrivet: 28 okt-10 kl 14:46 »
Funderar på att skaffa några grisar, tanken med dem är att senare slakta dem och äta. Vad ska jag då köpa för gris?
Kommer i början ha dem inne i vår ladugård (under vintern) i en box, och ha dem ute i hage till våren.
Hade tänkt mig en sugga och en galt, och sedan slakta kultingarna. När slaktar man? hur mycket ska de väga innan slakt?
Vad äter de?
Lite blandade frågor innen man ger sig ut på jakt  :)

Martin-77

  • Inlägg: 111
    • Värmland
SV: vad ska jag ha för gris?
« Svar #1 skrivet: 31 okt-10 kl 20:52 »
Är ingen hejjare på grisar än men kan pröva svara på sådant jag fått svar på;)

Tid för slakt kan säkert variera men det brukar väl sägas att det först bör göras när temperaturen blivit lämplig, typ månadsskiftet oktober/november verkar vara en vanlig tidpunkt... Sedan bör grisen vara nog stor också:) slaktvikt på mellan 80-100 kg har jag hört skall vara lagom...
De verkar äta det mesta. Vi har gett våra matrester, bröd i massor, en massa kokt potatis, krossad havre/korn och så ca 20% koncentrat (köpt) så de får i sig alla vitaminer mm.

Lycka till!
Samlar kraft...........
En vacker dag blir det av :O)

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: vad ska jag ha för gris?
« Svar #2 skrivet: 05 nov-10 kl 00:14 »
Själv har jag just en galt och en sugga. En kull om året försöker jag få fram. Det blir mer än vi själv behöver till hushållet och då äts här mycket fläsk, kött och korv.

Här är det linderödssvin som gäller. Om man köper djur från genbank med härstamningsintyg och ansluter sig till genbanken kan man sedan själv skriva ut intyg på de grisar man fött upp och säljer. Då blir det lite lättare att bli av med några stycken till liv. Även som slaktsvin är linderödarna eftertraktade. Sen kan man också söka miljöstöd för linderödssvin som utrotningshotad husdjursras, vilket ger 800 kr + 750 kr per avelsdjur. Det enda som krävs är att vara med i genbanken och det kostar 200 kronor. Alltså en plusaffär. Det är Föreningen Landtsvinet som är registerförande. Den gamla hemsidan hittar du på www.landtsvinet.se. En ny och helt omarbetad hemsida med massor av information och intressanta länkar är på gång, så håll ögonen öppna.

Men, den verkliga vinsten ligger i det egenproducerade som ersätter de undermåliga och svindyra produkter som man kan köpa i vanliga affärer. 
 
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Baby Duck

  • Gäst
SV: vad ska jag ha för gris?
« Svar #3 skrivet: 05 nov-10 kl 15:04 »
Du kan nog ha vilken ras som helst ( utom minigris) ;)

Vi har provat lite olika här och huvudsaken för att få en glad gris som ger välsmakande kvalitetskött är att dom får gå ute och röra sig mkt.
Å tillgång på bra bete med olika typer av växter.
Sen får man komplettera med kraftfoder beroende på ras.

Linderödare behöver ett år på sig att bli slaktfärdiga men kräver mindre mat.
Slaktraser behöver ordentligt med kraftfoder om dom ska växa som det är tänkt. Men blir klara på 7-8mån (utegrisar)
Snålar man med protein så växer dom långsamt o blir bara feta oavsett ras.

Vi har kommit på den perfekta lösningen för billigt kvalitetskött
Frigående hänguksvinssuggor lallar omkring på tomten.
Dom bökar inte eftersom nosen är för kort, bara klipper gräset snyggt..
Dom rymmer inte heller!

Sen har vi vår galt, Tinkerbell en Piggham/Linderöd i inhängnad.
När suggorna är brunstiga går dom in till galten själva eftersom el-tråden sitter ganska högt. Sen fixar han ny omgång kultingar o då får suggorna gå i egen hage med tillskott av lite kraftfoder.
Dessa korsningar blir utmärkta matgrisar och väger ca 75kg vid 9mån ålder ;D

 

TeresG

  • Inlägg: 76
    • Västergötland
SV: vad ska jag ha för gris?
« Svar #4 skrivet: 18 nov-10 kl 13:00 »
Linderödarna är ju lätta eftersom de kan gå ute hela vinterna om de bara har ett hus med halm att gå in i. Men bäst är ju att slakta dem innan det blir vinter då de sätter extra mkt fett.
Sedan är de lite jobbigare att slakta har jag hört då det inte går att skolla bort borsten utan man får flå dem.

Men en mkt trevlig och behändig ras:)
Hej! Jag heter Teres och bor på en gård utanför Tidaholm, i Västra Götaland tillsammans med mina djur: kaniner,  Svarthöns, Bronskalkoner, Red Bourbon kalkoner hundar (Grand danois, Amstaff/B-C och Smålandstövare), Skruvhornsfår, Linderödsgrisar, iller, samt katter.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

475 gäster, 3 användare (1 dolda)
Numera, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser