Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  misslyckad fil  (läst 1458 gånger)

gård t salu

  • Inlägg: 233
    • Uppland
misslyckad fil
« skrivet: 14 jun-10 kl 11:23 »
hjälp mig snälla alla kunniga människor...
försökte göra fil men den blev inte riktigt tjock.
Använde nymjölkad helmjölk ca 14 liter. hällde i ett glas (ca 2-2,5 dl) vanlig köpefil som stått framme ett par timmar. Lät blandningen stå i ca 1 dygn. temperaturen höll ca 20-21,5 grader. Den såg tjock och fin ut då så ställde in i kylen. Nu på morron var den mera vattnig med klumpar i (troligtvis grädde). prövade vispa och det blev lite bättre men mer som filsoppa liksom.
Men vad ska jag göra annorlunda för att få den riktigt bra även när den står i kylen? Den luktar fil, har dock inte smakat...
nu står den på värmning iaf tänkte se om det går att göra färskost på den ändå.     
Mvh

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: misslyckad fil
« Svar #1 skrivet: 21 okt-10 kl 14:40 »
Mjölken ska stå varmt tills den har tjocknat , då ställer man den kallt , tills den ska ätas

 

Osttokig

  • Inlägg: 40
    • Jämtland
SV: misslyckad fil
« Svar #2 skrivet: 25 okt-10 kl 22:56 »
Mjölken ska ha en temp kring 30- 32 grader och sedan häller du i 2% fil. Sedan ska det stå i rumstempratur i 24 timmar, kan du lukta och smaka om filen har syrat. Sedan häller du upp det i hinkar tex och förvarar de i kyl som vanligt...
Lycka till...
Boendes i Jämtland.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

480 gäster, 1 användare
kretslopp

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser