Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sorthonung (honung med tydlig karaktär av smak/färg från nektarblomman)  (läst 5716 gånger)

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
Kvalitet kan vara olika saker och är kanske ofta skillnaden mellan förväntad upplevelse och den reella upplevelsen. Det betyder alltså inte alltid okänligt!

Valleman

  • Inlägg: 32
    • -
När det gäller sk sorthonung så betecknar jag en sådan honung med Namn, Biodlare och Årgång.
Namnet kan vara tex Sensommar med Lind. Årgång är givetvis det år nektarn har kommit från blommorna.
Kunden som alltid skall stå i centrum köper en burk och provar. Nästa burk köper han samma om han gillade den. Eller köper han en annan osv. Han kan säkert få tillbaka samma honung om han bara vet aktuellt  Namn, Biodlare och årgång. Detta har uppskattats av mina kunder under ca 20 år.
Somliga biodlare tror att kunden är nöjd med att minst hälften av nektarn har kommit från den blomma som anges på etiketten. Detta struntar kunder blankt i. Nej det är hur kunden upplever det han köper som är väsentligt.
Sorthonung är som vin. Det passar i olika sammanhang och fungerar som smakförstärkare tillsammans med olika maträtter. Tex går en kraftfullare honung bättre till en ost som är vällagrad och har kraftfull smak.


Sten-Åke Lindell

  • Gäst
Man kan jämföra det med köp av sylt på burk. Marknadsförarna av sylten påstår att det smakar den sylt som etiketten påstår och de tycker det fortfarande är sylt trots att kanske 38% är frukt/bär varav 15% kanske kommer från rätt bär på etiketten. Resten är socker, en jäkla massa E-nummer som konstistensgivare, färgämnen etc, tillsatser som äpple, klarbär, allt-möjligt-och-nästan-omöjligt.
Det går snart inte att köpa en riktig syltburk längre. Misstron till livsmedelsindustrin är stort för att inte säga JÄTTE-STORT.
Jag har rapsburkar hemma, jäkla hård honung som man får hacka ut och det smakar faktiskt inte så mycket honung. Att höja detta till skyarna är kanske inte att låta kunden stå i centrum. Det är stor skillnad på blandningar och det som bina själva mixar ihop.
« Senast ändrad: 02 apr-10 kl 15:40 av Sten-Åke Lindell »

Valleman

  • Inlägg: 32
    • -
Sten-Åke - vad menar du?
Både biodlaren och bina blandar sin honung. Biodlaren måste göra det så att kvalitén blir tillgodosedd. Sån rapshonung som du beskriver är inte binas fel.

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
Sen ska vi inte glömma att en stor del (majoriteten?) av kunderna inte alls har en aning eller bryr sig om livsmedlen eller för den delen honung. Där kan man göra nytta och få många aha-upplevelser tillbaka.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
Idag var jag på ICA Kista Galleria och letade efter Svensk honung. Det fanns inte ens en plastburk från Landskapshonung.
Jag frågade efter Svensk honung och de sa att den var tydligen slut. Men den här honungen har vi och visade en flytande burk.
Jag frågade om de kallade det honung? Ja flytande honung!! Medan en annan kom och rättade och sa att det var pannkakshonung!! Aha! så intressant ...
Pannkakshonung en ny sort att ta upp under sorthonung? Knappast! Det är FALSK honung, sockerlag blandat med honungsessens och säljs för 20:-/450g alltså typ 41:-/kg.
Man slutar aldrig av att förvånas av det som händer!!
Man håller på att smälla av när man hör hur korkade människor är i en butik.
En hel pall mitt framför gången där alla passerar på bästa plats.
« Senast ändrad: 15 apr-10 kl 16:37 av Sten-Åke Lindell »

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
Snygga burkar iallafall!  :)

 

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
Ja, de burkarna är snygga, finns även med svensk honung.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

532 gäster, 3 användare (1 dolda)
torbjorn, Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser