Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frågor om cider bryggning!  (läst 3164 gånger)

Jotunheim

  • Inlägg: 3
    • Uppland
Frågor om cider bryggning!
« skrivet: 31 mar-10 kl 19:05 »
Hejsan!
Jag ska börja brygga lite cider hade jag tänkt mig då jag har ett flertal äppelträd.
Jag ska börja att pröva gör en liten sats på ca 10-25l av vanlig affärsköpt äppeljuice (ekologisk)
Jag har köpt jästen jag ska ha (Lalvin EC-1118) och lite deiverse småsaker.
Men nu kommer jag till ett problem! Jag hittar inga damejeanne att brygga cidern i. Jag har hört att plastkärl och liknande ger en lite mera vidrig smak av sig.
Vart kan jag köpa damejeanne's? har varit på loppmarknader men inga säljer dom.
Ännu en fråga!
har läst en del om hur jag ska brygga men vill vara säker....
Jag tar jästen och lägger den i ca 30 C varmt vatten i en dag för att sätta igång jästen sedan blandar jag jästen med äppelsaften och lite socker (5dl socker till 10l äppeljuice)
Sedan sätter jag på luftlåset och låter det stå tills det blir klart.
har jag förstått detta rätt?
Tack på förhand!

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Frågor om cider bryggning!
« Svar #1 skrivet: 01 apr-10 kl 01:04 »
Du behöver inte oroa dig för att det ska smaka "plast" om du skaffar en jäshink. Glasdamejeanner är snygga och bra om man ska långlagra/ klarna vin innan buteljeringen men dom är också tunga att handskas med och svårare att diska. Till mindre satser använder jag gamla 5 och 10-liters svagdricksflaskor; det kanske är lättare att hitta på loppis.
http://www.brouwland.com/en/ har nya damejeanner- vet dock inte om dom skickar sånt till Sverige.

Min erfarenhet av lalvins jäst är att den sparkar igång ganska omgående. Jag brukar röra ut jästen i 1-2 dl ljummet vatten med en tsk socker i. Så fort det börjar skumma  häller jag jästen i juicen.
När det stormjäst klart efter ca en vecka tappar jag om för att bli av med bottensatsen sedan får den stå svalt och jäsa klart.

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Frågor om cider bryggning!
« Svar #2 skrivet: 01 apr-10 kl 07:37 »
Jäshinkar ger ingen lukt.  Risken att få dålig smak äe större i glasdamejanger, då det är mycket svårare att sterilisera dem.

Vill du ändå ha glas, så finns de säkert hos någon. Sätt en lapp i din butiks anslagstavla.

Cider på billig äppeljuice har jag gjort flera gånger.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

545 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser