Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frysa in grönsaker  (läst 17533 gånger)

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
Frysa in grönsaker
« skrivet: 03 feb-10 kl 18:05 »
Mina grönsaker får frostsmak hur jag än bär mig åt! Vad gör jag för fel? Jag brukar förvälla någon minut, torka, styckfrysa på plåt och sedan lägga i täta fryspåsar. I fjol tog jag dubbla påsar för att slippa fryssmaken, men det hjälper inte. Framförallt bönorna blir jättetråkiga... Eller är det så att de helt enkelt inte håller så här länge (ett halvår)?
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Frysa in grönsaker
« Svar #1 skrivet: 03 feb-10 kl 18:22 »
Jag brukar förvälla någon minut, torka, styckfrysa på plåt och sedan lägga i täta fryspåsar.
torka? droppa av sig menar du antar jag.... Antagligen tar de åt sig fryssmaken redan när du styckfryser de...
Fjäderfän och kaniner

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Frysa in grönsaker
« Svar #2 skrivet: 03 feb-10 kl 18:29 »
Det är bättre att frysa in i portionsförpackningar och tina/koka direkt, att styckfrysa ger ofta fryssmak, om man inte har en nyavfrostad frys utan något som luktar starkt. Och en tunn hinna av vatten som blir om man stoppar dem direkt i en påse efter förvällning hindrar frystorkning och tråkig bismak.

Bönor och andra grönsaker håller hos mig i minst 1,5 år, om de inte blir uppätna innan dess  :) , förutsatt att de är portionsförpackade och därmed inte bärs upp och ner från frysen flera gånger.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

johan/sandra

  • Gäst
SV: Frysa in grönsaker
« Svar #3 skrivet: 04 feb-10 kl 21:13 »
Vi fryser in bönorna direkt, gör likadant med squash, det fungerar jättebra

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
SV: Frysa in grönsaker
« Svar #4 skrivet: 04 feb-10 kl 23:02 »
Vi fryser in bönorna direkt, gör likadant med squash, det fungerar jättebra

Utan förvällning?

johan/sandra

  • Gäst
SV: Frysa in grönsaker
« Svar #5 skrivet: 11 feb-10 kl 23:51 »
Vi förväller inte, skär i lagom bitar för vad vi ska he dem till sedan in i påsen och till frysen.

Tacitus

  • Inlägg: 726
    • Ångermanland
SV: Frysa in grönsaker
« Svar #6 skrivet: 12 feb-10 kl 23:23 »
Vid all infrysning är det också så att infrysningen ska ske så snabbt som möjligt (pga av att celler etc inte sprängs sönder i samma utsträckning då bl.a.), vid -18 som man ofta har i frysen så tar infrysningen för lång tid - i synnerhet om man lastar in mycket... så man bör vid stora partier ha en särskild infrysnings frys eller en frys med "turbofunktion" så att man snabbt får ner tempen så kan man höja till -18 efter något dygn.





 

Sano

  • Inlägg: 851
    • Bohuslän
SV: Frysa in grönsaker
« Svar #7 skrivet: 16 feb-10 kl 12:22 »
Tack allihop! Jag ska prova att frysa direkt i portionspåsar och använda den nya frysen med infrysningsfunktion. Hur kallt bör det vara vid infrysning?
Vad du gör gör fullt och helt, icke styckevis och delt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

363 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser